Pokud je v extralize soupeř, na kterého olomoučtí hokejisté opravdu neumí, je to Hradec Králové. Poslední vítězství v mistrovském utkání proti Mountfieldu se datuje k 1. března 2020, tedy bezmála dva roky zpět. Od té doby osmkrát v řadě slavili Východočeši.

„Věděli jsme, že to bude těžký zápas, protože Hradec hraje výborně,“ zmínil trenér Mory Jan Tomajko.

Mora v Hradci vedla

Zápas v Hradci měl (alespoň co se gólového průběhu týká) podobné obrysy jako ten páteční v plecharéně proti Vítkovicím. Kohouti znovu proměnili přesilovku, po dvou minutách druhé třetině prostřelil gólmana Kiviaha kapitán Hanáků Jiří Ondrušek.

„Chtěli jsme hrát hlavně z obrany a moc je k ničemu nepustit, což se nám v první třetině ještě jakž takž dařilo. Ve druhé jsme vytěžili jednu branku, ale pak nás Hradec přehrával, vytvořil si šance a rychle otočil na 2:1,“ hodnotil Tomajko.

Domácí převrátili skóre ve svůj prospěch ještě před druhou přestávkou. Brankáře Kohoutů Jana Lukáše překonali Kevin Klíma a Nikita Ščerbak.

Hokejisté HC Olomouc v utkání 51. kola hostili Vítkovice.
Promarněné vedení i přesilovka pět na tři. Mora na Vítkovice znovu nestačila

„Jsem rád, že za to kluci vzali a postupným tlakem a šancemi zápas otočili na naši stranu. Střídačka strašně žila a kluci cítili, že si můžou jít za vítězstvím,“ popisoval průběh zápasu Jiří Čihák, asistent trenéra Hradce Králové.

A výhru si už Východočeši opravdu ujít nenechali. Mountfield potvrdil, že se může opřít o zahraniční opory, na 3:1 navýšil v 50. minutě Lukáš Cingel' a ještě jeden hřebíček přiklepl na olomouckou rakev Fin Ahti Oksanen.

„Měli jsme potom dvě šance, které proti tak silnému soupeři musíme proměnit. Když je neproměníme, těžko můžeme pomýšlet na body, protože s Hradcem si jich tolik nevytvoříme,“ uvedl Tomajko.

Svůj tým, který je dál poznamenaný řadou zranění, ale i přes další prohru pochválil. „Mužstvo hrálo dobře a nemůžeme hráčům vytknout, že by nebojovali,“ uzavřel Tomajko.

Kladno vytváří tlak

Hanáci tabulkou klesli o jednu příčku – na dvanáctou, tedy poslední postupovou příčku. Jenže s aktuální formou se musí dívat možná spíš pod sebe. Kladno porazilo Kometu a ze čtrnáctého místa ztrácí jen pouhý bod na dvanáctý Litvínov, Mora má před barážovou pozicí náskok pěti bodů.
Kohouti se mohou nakopnout k lepším výsledkům v pátek, kdy doma hostí Liberec.

Mountfield HK – HC Olomouc 1:4 (0:0, 2:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 25. Kevin Klíma (Blain), 32. Ščerbak (Blain, Cingel), 50. Cingel (Orsava), 58. Oksanen (Orsava, Jank) – 22. Ondrušek (J. Doktor, Navrátil). Rozhodčí: Lacina, Kika – Komárek, Zíka. Vyloučení: 2:4. Využití: 0:1. Diváci: 1 000.

Hradec Králové: Kiviaho – Nedomlel, Blain, R. Pilař, F. Pavlík, Jank, McCormack, Šalda – Smoleňák, Lev, Oksanen – Perret, Kevin Klíma, Jergl – Ščerbak, Lalancette, Kelly Klíma – Cingel, Koukal, Orsava. Trenéři: Martinec, Čihák a Svoboda.

Olomouc: Lukáš – Ondrušek, Rašner, Švrček, Dujsík, Řezníček, Škůrek, A. Rutar – Kusko, J. Knotek, J. Doktor – Olesz, P. Kolouch, Navrátil – Michal Kunc, Klimek, Bambula – Burian, Lichanec, Vítězslav Brož. Trenér: Zdeňek Moták a Jan Tomajko.

Autor: Denis Manina