Po vydařeném play-off se čekalo, že bude patřit k pravidelným gólovým přispěvatelům, jenže místo toho střelecky dlouho mlčel. Proti Hradci Králové mu ale náramně prospělo povýšení do první lajny, třináct zápasů trvající půst zajedl čistým hattrickem během čtrnácti minut.

„Napodobil jsem to, co se mi povedlo pět let zpátky, kdy jsem čekal asi deset zápasů, a pak jsem dal hattrick na Spartě,“ našel devětadvacetiletý útočník zajímavou paralelu z působení ve Vítkovicích.

Procitl jste střelecky konečně?
Vypadá to tak. To čekání bylo poměrně dlouhé, teď to tam napadalo, za což jsem určitě rád. Ještě víc mě ale těší, že jsme ukončili sérii čtyř porážek a konečně jsme zvítězili. Před pauzou je to povzbuzení. Určitě ale máme pořád na čem pracovat.

Není u vás typické, abyste čekal na první přesnou trefu až do listopadu. Měl jste to v hlavě?
Určitě nemůžu říct, že jsem byl v klidu. Za ty dva roky, co už mám v Olomouci za sebou, mi tam většinou nějaké góly napadaly. Letos zatím nic. Jsem rád, že jsem to čekání ukončil. Napodobil jsem to, co se mi povedlo pět let zpátky, kdy jsem čekal asi deset zápasů, a pak jsem dal hattrick na Spartě. Nemusím dávat hattricky, ale rád bych nějakým gólem mužstvu vždycky přispěl.

HC Olomouc v.s. Mountfield Hradec Králové
Čaroděj Konrád a hattrick-hero Strapáč zahnali bídu Kohoutů



Při prvním i druhém gólu jste si puk našel parádně ve vzduchu…
Je to tak, bylo to trochu se štěstím. Na druhou stranu jsme si říkali, že musíme chodit do brány. Když tam nejsme, tak ty góly dát nemůžeme. Proti Hradci to trefilo mě, příští zápas to trefí zase někoho jiného. Super, že jsme vyhráli.

Je tečování vaše dobrá disciplína?
To bych ani neřekl, moc si nepamatuju, že bych dával z tečí nějaké velké množství gólů. Tohle je ale jedna z věcí, na kterých jsme pracovali. Hráli jsme zápasy, kdy jsme nebyli horší, ale tolik jsme nechodili před branku. Teď to tam naštěstí nepadalo.

Hattrick jste završil lahůdkovým gólem do prázdné branky. To jste si vychutnal, že?
Je pravda, že když jsem šel na led, tak jsem na ten hattrick trochu myslel. Hlavně jsem si ale říkal, že to nesmím nějak zbrkle odhodit, nesnažit se dát hattrick za každou cenu. Nakonec to skončilo tak, jak to skončilo. Trochu se mi splašily ruce (zasmál se).

Povýšení do první lajny místo Viléma Buriana vám lépe sednout nemohlo.
Se Zbyňkem Irglem jsem hrál už na konci minulé sezony, na začátku té letošní jsem byl zraněný a sestava byla poskládaná zase trochu jinak. Je pravda, že se to teď dost točilo, neměl jsem stabilní parťáky. Proti Hradci se to poskládalo takhle a uvidíme, jestli to tak zůstane. Já bych byl rád, kdyby to takhle vydrželo co nejdéle, sedlo nám to a dávali jsme góly pravidelně.

Jste taková ostravská letka v olomouckém provedení.
Jo, všichni jsme prošli Vítkovicemi. Rozumíme si i mimo stadion, takže by to snad mohlo klapat i na ledě.

Není typické, aby hráč, který dá hattrick, nebyl vyhlášen mužem utkání. Branislav Konrád si ale cenu plně zasloužil, souhlasíte?
Určitě. Braňo nás podržel, dal nám šanci, abychom mohli zápas zvrátit. Na něj se můžeme spolehnout, myslím si ale, že jsme mu tentokrát pomohli hodně i my. Blokovali jsme střely, vyhrávali osobní souboje… Byl to týmový výkon a zasloužené tři body. Je ale pravda, že díky němu to bylo pořád jen o gól, což v hokeji nic neznamená. Vyrovnávací gól nás nabudil a myslím, že jsme za tím na konci šli trochu víc.

Hradec měl každopádně dlouho navrch, od vás to bylo spíš vítězství vůle. Může být taková výhra zlomem v dosavadním trápení?
Doufáme, že ano. Domácí zápasy s Chomutovem a Třincem nám prostě nevyšly, ale v těch předešlých, i když to bylo ve Zlíně 0:4 a v Karlových Varech 0:5, výsledky neodpovídaly průběhu. Proti Hradci to nebylo tak pohledné, ale věřili jsme, že tu sérii můžeme zlomit, a to se nakonec povedlo.

Jak důležité je, že jste černou sérii před pauzou zlomili a nebudete ji muset mít v hlavách?
Ty čtyři prohry tam ale pořád svítí. Určitě není co slavit, vyhráli jsme jednou z posledních pěti zápasů. Pořád máme na čem pracovat. Tabulka je vyrovnaná, máme tři body, což je super. Kdybychom prohráli, šli bychom zase trochu dolů, a to nechceme. Rád bych byl v tom lepším středu a myslím si, že na to určitě máme. O repre pauze na tom zamakáme a pak na to vlítneme.

David Kobylík (uprostřed) v olomouckém kotli na zápase Sigmy s Opavou
Kobylík fandil v kotli: Trochu jsem změnil názor

DAVID JAHODA