Po odchodu Jakuba Galvase by si v Olomouci rádi vybrousili další klenot. Tentokrát ne v obraně, ale v útoku. Ač stále s povinnou celoobličejovou ochranou, čtvrtý olomoucký útok vedl z pozice centra 17letý Tobiáš Handl velmi dobře.

Trenéři s ním byli spokojení. Ačkoliv by o tom nejraději nahlas nemluvili. „Nesmíte to ale nikde napsat,“ odpověděl na tiskové konferenci po druhém domácím utkání sezony s Karlovými Vary trenér Zdeněk Moták, když byl na Handla dotázán.

TRENÉR MOTÁK: NECHCI HO PŘECHVÁLIT

Své hráče veřejně přehnaně nekritizuje, stejně nerad ale ventiluje nadměrnou chválu.

„Nechtěl bych ho přechválit, opravdu by asi bylo lepší, kdyby to nikde nevyšlo,“ pokračoval s úsměvem, ale pak už vážně spustil: „Né… já myslím, že hraje moc dobře. Na to, kolik má roků, tak si věří, je – s prominutím – takový vychcaný. Dokáže číst hru, to je pro něj velice důležité,“ říká na adresu vytáhlého 194 centimetrů měřícího mladíka.

„Trošičku má problémy s bruslením, na tom ale budeme pořád dělat,“ dodal. „Je dobrý, ale musí na sobě pořád dělat, aby se posouval,“ prohlásil Moták.

Jenže zápas proti karlovarské Energii byl na nějakou dobu pro Handla tím posledním. Na začátku třetí třetiny totiž obětavě skočil do střely soupeřova obránce.

„Zblokoval to výborně. S nasazením vlastního zdraví, šel do toho parádně,“ uvedl Moták. Ve zbytku zápasu postával talentovaný útočník mezi střídačkami se sáčkem plným ledu přiloženým na ruce. Tak nešikovně ho kotouč zasáhl.

Kouč Moták to popsal trefně, aniž by sám v tu chvíli věděl, jak přesné jeho vyjádření bude. Ještě ten večer syn někdejšího olomouckého hokejisty Pavla Handla zveřejnil na sociálních sítích fotografii s rukou v sádře.

Jak dlouho bude chybět? „Dlouho. Šest týdnů. To je průser, ten kluk hrál dobře,“ kroutil zklamaně hlavou trenér Moták týden poté na tiskovce po výhře nad Pardubicemi.

Kladno proti Olomouci
Mora na ledě Kladna promarnila třígólové vedení a odvezla jen bod

ZLOMENÁ RUKA STOPLA CHYSTANÉ PLÁNY

Zranění vystavilo stopku chystaným plánům. „Měli jsme s ním jiný záměr, počítali jsme s tím, že bude v Třinci ještě hrát, a pak bychom ho dali do juniorky, aby hrál zlomové situace – přesilovky, oslabení, konce třetin. Takový byl plán, bohužel je to jinak,“ hlesl zkušený kouč.

„Má zlomenou ruku, to mě mrzí hodně. Hrál dobře, byli jsme s ním spokojení. Celá ta lajna podávala dobré výkony,“ trousil ze sebe zachmuřeně Moták.

Během aktuálního ročníku stihl šikovný centr odehrát v Tipsport extralize čtyři zápasy, bodově se v nich do statistik nezapsal. Ovšem zkušenosti už má z minulé sezony, v ní nastoupil do 14 zápasů, během nichž dokázal zapsal dva body za gól a asistenci.

Kdy přijdou do sbírky další, je otázka. Zlomené ruce bude muset dát klid. Až se přiblíží jeho návrat, bude klíčové, jak na tom budou ostatní marodi. Handlovo místo od utkání v Třinci přebral uzdravený veterán František Skladaný. Jan Káňa s Markem Lašem zůstávají nadále mezi herně neschopnými. A ještě to tak nejspíš nějakou dobu bude.

„Jestli se blíží nějaký návrat? Neblíží,“ odvětil lakonicky Moták.

Tobiáš Handl
Extraligový střelec v 16 letech! Handl slavil první gól i zlato z "olympiády"