Přímá účast ve čtvrtfinále? Sen, který se čím dál víc přibližuje realitě.

Kohouti si umístění v elitní šestici udrželi díky šesté výhře v řadě, čímž navíc vyrovnali svou nejdelší sezonní vítěznou sérii z přelomu listopadu a prosince.

Proti týmu z města perníku to byla ale pořádná šichta.

„Pardubice sice mají nějakou sérii proher, ale myslím, že bojovaly až do konce. Bodů si vážíme, protože jsme si je opravdu museli vybojovat,“ ocenil soupeře trenér Mory Jan Tomajko.

Východočeši přijeli do Olomouce s výrazně omlazenou sestavou. Taky proto, že potřebují mít co nejvíce hráčů s minimálně 15 odehranými zápasy, které jsou potřebné pro nasazení v baráži. I přesto ale předvedli na sympatický a snaživý výkon, který sahal po bodech.

PRVNÍ A VÍTĚZNÁ ŠVRČKOVA TREFA

„Je to velká škoda. Udělali jsme chyby, za které jsme zaplatili brankami. Škoda, že jsme se o body neporvali víc. Sice jsme v závěru zkusili hru bez brankáře, ale nebyly tam takové střely, které by doletěly až do brány,“ uvedl trenér Dynama Ladislav Lubina po sedmé porážce svého týmu za sebou.

Vyrovnaná přetahovaná našla rozuzlení v 50. minutě. Poprvé v sezoně se prosadil pes obranář Jan Švrček. „Bylo to jen o tom dobře trefit. Bylo to blízko, gólman neměl moc šanci zasáhnout,“ řekl ke své dělovce, která měla cenu tří bodů.
Uleví se mu i od špičkování spoluhráčů.

„Jasně, furt si ze mě dělají srandu, že jen někde klečím, bráním a blokuju střely. Teď jsem jim zavřel huby, takže od nich budu mít chvíli klid,“ smál se Švrček.

Olomoucké volejbalistky (v oranžovém) porazily Liberec 3:0.
Volejbalistky Olomouce nečekaně snadno rozdrtily druhý Liberec

GÓLY V OSLABENÍ NA OBOU STRANÁCH

Zpočátku mírně ospalé utkání probudil ve 14. minutě Zbyněk Irgl, jehož švih proletěl až za záda výborného Kloučka. Pro zkušeného kanonýra to byla už 22. trefa v sezoně. Klobouk dolů.

Olomoucká radost ale netrvala dlouho. Lukáš se sice vyšvihl perfektním zákrokem, puk ale po střele Poulíčka brankovou čáru těsně přeskočil, což hlavním sudím zápasu potvrdil jejich asistent u videa.

Když pak v sedmé minutě druhé části dokončil v olomoucké přesilovce Hovorkovu akci Rolinek, který byl u puku dřív než domácí brankář, museli Kohouti rázem dotahovat.

„Hrají o všechno, připravují se na baráž, takže tyto zápasy jsou možná ještě těžší než s týmy z předních příček,“ myslí si Švrček.
Hanáky ale inkasovaná branka nakopla, gól visel ve vzduchu. Nakonec soupeři oplatili stejnou mincí – gólem v oslabení. V hlavní roli byl Jiří Ondrušek.

„Už jsem chtěl jít střídat, ale viděl jsem, že Lukáš Nahodil je tam sám, že jde do dvou. Šel jsem mu pomoct a vyšlo to hezky,“ tetelil se zadák, který má na svém kontě už devět branek.

Olomoučtí v aktivitě pokračovali i v závěrečném dějství, a když přidali třetí branku, náskok už si s vypětím všem sil pohlídali.

BK Olomoucko (ve žlutém) v Čajkaréně podlehlo Nymburku 94:98.
Nymburk ustál zkoušku v Čajkaréně. Olomoucko zkrotil Pumprla

NÁSKOK DVA BODY. KNOTEK NEDOHRÁL

Šestým vítězstvím v řadě dál drží v ruce přímou vstupenku do čtvrtfinále. „Samozřejmě to láká. Navíc si myslím, že máme i výhodnější los než třeba Vítkovice,“ podotýká Ondrušek.

Ostravany čeká ve zbývajících kolech Liberec a Litvínov. Včera ztratili bod s Hradcem Králové, náskok Kohoutů je tak aktuálně dvoubodový.

„Zatím to máme dobře rozjeté. Jeden zápas máme doma, druhý venku, popereme se o to, protože v šestce chceme zůstat,“ dodává Švrček před závěrečnými duely se Zlínem (v úterý doma od 17:30) a Chomutovem (v pátek venku od 18:00).

Jedinou kaňkou na prodloužení vítězné série byla absence Jana Knotka ve druhé a třetí třetině.

„Byl trochu indisponovaný, tak jsme ho nechali mimo hru,“ poodkryl Tomajko na adresu prvního centra Mory, který rozhodl o předchozích výhrách nad Karlovými Vary a Mladou Boleslaví.

Pro zbývající dvě bitvy základní části se bude hodit. Ví, že pokud se teď kousne, na vykurýrování pak bude mít času dost.

Lukáš Kalvach
Sigma nadělila Dukle čtyřku. Zaskvěl se premiérový střelec Kalvach

HC Olomouc - HC Dynamo Pardubice 3:2 (1:1, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 14. Irgl (Švrček, Strapáč), 35. Ondrušek (Nahodil), 50. Švrček (Škůrek) - 19. Poulíček (Horký, Machala), 27. Rolinek (Hovorka). Rozhodčí: R. Svoboda, M. Sýkora - D. Jelínek, Brejcha. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:1. V oslabení: 1:1. Diváci: 4071.

Olomouc: Lukáš - Škůrek, Vyrůbalík, Dujsík, Švrček, L. Rutar, Ondrušek - Jergl, J. Knotek, Ostřížek - Irgl, Strapáč, Burian - Skladaný, Nahodil, Laš - V. Tomeček, Kolouch, J. Káňa - od 21. navíc Holec. Trenéři: Tomajko a Moták.
Pardubice: M. Klouček - Nedbal, J. Mikuš, Porseland, Děrvuk, Holland, Budík - P. Sýkora, Dušek, M. Kratochvil - Hovorka, Marosz, Rolinek - Horký, Poulíček, Machala - Matýs, Koffer, Pochobradský. Trenéři: Lubina a Čáslava.