Plzeň, Liberec, Brno a Hradec Králové. Olomoučtí hokejisté před sebou mají náročný čtyřboj, který v pátek načnou na svém ledě. Poprvé od třaskavého březnového čtvrtfinále se potkají s Plzní.

Ještě předtím ale bylo třeba si důkladně zanalyzovat důvody nedělní porážky v Kladně. Kohouti proti Jágrovi a spol. trestuhodně promrhali náskok 3:0.

„Asi jsme si řekli, že to půjde samo. Jenže žádný soupeř se neporazí sám, je to pro nás do budoucna velké ponaučení. Takový zápas už se nesmí opakovat,“ ví moc dobře útočník Lukáš Nahodil.

Centr třetího útoku Olomouce společně se spoluhráčem Jiřím Ondruškem vévodí v rámci celé Tipsport extraligy tabulce +/-. Oba mají u svého jména šest kladných bodů.

„To, že góly nedostáváme, si nějak trošku uvědomuju. Ale zase třeba na Kladně jsme dostali gól, který jde vyloženě na moje triko,“ mrzí ho zpětně.

„Nechci se v tom moc šťourat, i když jsem samozřejmě šťastný, že tam po nějaké době svítí nějaké plus,“ usmívá se. „Hlavně neusnout na vavřínech.“

V tom, že teď Moru čeká těžký los, nevidí problém.

Kladno proti Olomouci
Mora na ledě Kladna promarnila třígólové vedení a odvezla jen bod

„Nemyslím si, že by to mělo být náročnější než předtím. Hráli jsme třeba proti Zlínu, který nemá ani bod a to utkání bylo strašně náročné,“ srovnává bývalý útočník Komety Brno, Mladé Boleslavi nebo Pardubic.

„Zrovna tito papírově silnější soupeři nám můžou sednout víc. Vezměte si, jak jsme v play-off trápili Plzeň,“ konstatuje.

Bude v pátek na programu odveta? Hráči Olomouce to tak brát nebudou. „Už je nová sezona, tamto už je pravěk, nikdo už na to nemyslí. Chceme vyhrát každé utkání a stejně do toho půjdeme i teď,“ říká Nahodil.

Západočeši by mohli dost hrozit v početní převaze, úspěšnost v nich mají zatím 24,14 %, což je zatím třetí nejlepší počin v soutěži. „Bavili jsme se o tom, že je tam ta dvojice Gulaš – Mertl, která je hodně produktivní,“ uvědomuje si 31letý útočník.

Na druhou stranu, Hanáci jsou téměř dokonalí v oslabení. Z 26 oslabení inkasovali jen jednou, úspěšnost mají na 96,15 %. Lepší už je jen dosud stoprocentní Kometa.

„Hlavně to nezakřiknout. Kluci to parádně vylehávají, blokují střely, gólmani chytají taky parádně. Myslím si, že když u této hry zůstaneme, mohli bychom i dál být úspěšní,“ tvrdí Nahodil.

Už zmínil, na koho bude třeba si dát si v pátek největší pozor. Kapitán Plzně Milan Gulaš zatím bodoval ve všech šesti duelech, extraligovou produktivitu vede s parádními 15 body.

„Vypadá to, že je asi fakt dobrý,“ rozesměje se Nahodil. „Má nějaké zápasy v cizině, v nároďáku. Tam by nebyl, kdyby nic neuměl. Hokejista je výborný, to víme všichni,“ uvádí na adresu útočníka, který hrál ve Švédsku či v KHL.

Sám má na kontě zatím čtyři body (2+2), stejně je na tom i jeden jeho parťák z útoku Vilém Burian (0+4), druhý – Rostislav Olesz – se do gólem či asistencí zapsal do statistik už pětkrát (2+3).

„Rosťa je velmi kvalitní a inteligentní hráč. S Vildou jsme nadšení, že ho máme na křídlech. Spoustu puků podrží, fakt je hodně platný. Myslím si, že nám to docela jde, lajna si sedá. Nějaké góly jsme dali, šance si vytváříme. Až se nám ty puky začnou trochu odrážet, bude to ještě lepší a těch příležitostí bude ještě o hromadu víc,“ doufá Nahodil.

Vrátí se Mora doma na vítěznou vlnu? Plzeňskou Škodu, která zatím byla úspěšná jen ve třech střetnutích, hostí v pátek od 18 hodin.

Tobiáš Handl
Snaživý talent Mory Handl zaplatil zlomeninou za obětavost