Přitom před rokem měla 1. liga čtrnáct týmů, do letošní sezony vstoupila s šestnáctičlenným pelotonem. A přestože řada odborníků poukazuje na to, že tak početná soutěž nemůže držet potřebnou herní kvalitu, existuje návrh na další rozšíření.

Hokejový svaz totiž zvažuje, že by po vzoru Slovenska zaangažoval do pravidelné soutěže reprezentační kádr dvacítky. „Na Slovensku hraje dvacítka extraligu, u nás by hrála první ligu,“ uvedl Stanislav Šampalík z Českého svazu ledního hokeje.

Nutno podotknout, že dopídit se přesných informací ohledně rozšíření 1. ligy je obtížné. Stačí si vzpomenout, jak se řešilo rozšíření této soutěže před rokem. Několik variant na stole, aby se pak schválila ta, která nyní platí, ale se kterou nikdo nepočítal.

Jedna z variant je následující: do prvoligové soutěže by se začlenil tým reprezentační dvacítky, k tomu by se připojili dva vítězové dvou druhých lig, z 1. ligy by tedy sestoupil jen jeden celek, takže by soutěž čítala osmnáct družstev.

Ovšem pravděpodobnější je tahle varianta: reprezentační dvacítka by hrála pod hlavičkou některého stávajícího prvoligového týmu (nejčastěji se hovoří o Dukle Jihlava a o Dracích ze Šumperku), nebo by se rozpustila například po deseti hráčích do dvou či více týmů (opět se nejvíce favorizuje Šumperk).

„Tahle možnost opravdu existuje a já ji podporuji, neboť jsem jejím iniciátorem,“ konstatoval Vladimír Velčovský, prezident šumperského hokejového klubu.

Ten připustil, že pro jeho klub je zajímavá jen varianta, že by z 1. ligy nikdo nesestupoval, neboť Draci jsou zatím s poměrně velkou ztrátou na posledním místě.

„Pokud by se můj návrh schválil, měl by hráče dvacítky pod hlavičkou Draků samozřejmě na starosti reprezentační trenér a šumperský managment a trenér by řešili šumperské hráče. Panuje totiž přesvědčení, že model, kdy dvacítka hrála jako jeden tým, není dobrý, stačí se podívat na výsledky juniorů ve slovenské extralize, kde skoro všechny zápasy prohráli. Proto je snaha mladé hráče obklopit alespoň několika zkušenými hráči,“ vysvětluje Velčovský.

Varianta rozšíření 1. hokejové ligy je nyní pouze ve stádiu návrhu, který musí probrat pracovní skupina a hlavně musí dojít ke shodě mezi zástupci 1. ligy a APK (Asociace profesionálních klubů). Řada juniorských reprezentantů totiž naskakuje v extraligových týmech, které asi nebudou mít pro návrh Vladimíra Velčovského velké pochopení.

„Extraligové kluby asi nebudou chtít hráče pustit do repretýmu, který by startoval v první lize. Ještě nás čekají jednání, ale já tuhle věc nevidím jako životaschopnou,“ podotknul Stanislav Šampalík.