„Vzpomínky jsou nádherné. Je to zatím naše poslední medaile z mistrovství světa, takže každým rokem je to cennější a cennější,“ řekl Zdeněk Krejčí, otec české hokejové hvězdy hájící v NHL barvy Bostonu Bruins.

V roce 2012 přijel David Krejčí na šampionát s touhou získat svou první seniorskou medaili. A to se přes semifinálové zklamání se Slovenskem nakonec povedlo.

V zápase o třetí místo proti Finům zakončili Češi úvodní třetinu nádhernou akcí, po které zvýšil šternberský rodák na 3:1.

„Radost to byla veliká. Že dal vítězný gól Davča po krásných přihrávkách s Hemským, to bylo super,“ zavzpomínal Zdeněk Krejčí na důležitou branku.

Český tým se tak s turnajem loučil se vztyčenou hlavou.

„Já tvrdím, že je lepší získat bronz než stříbro, poslední zápas je totiž vítězství. Když prohrajete boj o zlato, tak člověk odchází zklamaný a dojde mu to až později,“ konstatoval Zdeněk Krejčí.

BRONZOVÁ RADOST. Křikli na sebe, klekli si... Takto se v Helsinkách vyfotil celý tým včetně trenérů a funkcionářů.
Jak Češi zářili v hokeji. 2012: Poslední česká medaile

NEJŠŤASTNĚJŠÍ OTEC

Před dvěma lety jeho syn startoval na mistrovství světa v Dánsku. Tam se Zdeněk Krejčí také chystal.

„Základní skupina se v našem případě sleduje na dálku. Scházíme se v jedné hospůdce v počtu pětadvaceti, třiceti lidí. Pak, když už o něco jde, se vypravíme do dějiště. Tak to mělo být i v Dánsku, ale bohužel kluci nepostoupili dál,“ řekl.

I přes sedmé místo má na tento turnaj velmi dobrou vzpomínku. Český tým totiž porazil Rusko 4:3 v prodloužení a Krejčí byl u všech branek svého mužstva.

„David měl čtyři kanadské body. Na konci jsem byl nejšťastnější otec na celé planetě,“ usmál se Zdeněk Krejčí při vzpomínce na vítězství nad neoblíbeným soupeřem.

V těchto dnech by byl na jedné z vrcholných hokejových akcí. Kvůli koronaviru se ale nehrálo mistrovství světa ve Švýcarsku a přerušena je i NHL.

„Na jednu z akcí jsme se chytali. Jelikož měl Boston jako první tým sto bodů, tak jsme čekali, že půjde v boji o Stanley Cup daleko. Ale kdyby se stalo, že by nějakým nedopatřením vypadli, tak David samozřejmě chtěl jet na mistrovství světa. Určitě bychom teď byli ve Švýcarsku. Je velká škoda, že místo toho sedíme doma a nosíme roušky,“ uzavřel Zdeněk Krejčí.

Jan Tomajko
Tomajko vzpomíná na MS: Nejsilnější chvíle? Na modré čáře po finále