„Byla tam menší kosa než u nás,“ usmál se útočník František Skladaný. Teď už vše funguje, jak má, a Hanáci tak mohli den před utkáním v Třinci trénovat na svém ledě.

„Musíme pochválit lidi, co se tu o hokej starají. Nezamakali jsme jen my na ledě, ale i lidi mimo led. Dokázali sehnat potřebný díl, dovezli ho až z Holandska. Velká pochvala,“ ocenil Skladaný pracovníky ze zimního stadionu.

Jaký byl zbrusu nový led? „Podle mě byl v pohodě, nebylo poznat, že by se s ním něco dělo. Myslím, že zima venku tomu pomohla,“ dodal 36letý hokejista.

Když se v pondělí Kohouti dozvěděli, že na olomouckém zimáku si chvíli nezabruslí a nebude se tak moct odehrát ani zápas s Karlovými Vary, muselo se hledat náhradní řešení. Azyl Hanáci našli na zimním stadionu v Uničově.

Na Olomoucku vzplála přístavba rodinného domu. Hasičům se podařilo oheň brzy uhasit
V Bělkovicích vzplála střecha i pergola

Nešlo ale o žádné bojové podmínky. „Řekl bych, že tam byla možná i menší kosa než u nás,“ smál se Skladaný. „Spíš bych to nazval jako takové zpestření, dostali jsme se z rutiny, kterou máme každý den. Určitě bych to nebral jako nějaké znepříjemnění,“ uvedl rodák ze slovenského Martina.

Ve stejném duchu mluvil i trenér Jan Tomajko. „Nemyslím si, že by to byla nějaká komplikace, nebo že by z toho hráči měli být dokonce nervózní.“

I tak už ale byli všichni rádi, že si mohli ve čtvrtek zatrénovat v domácím prostředí. „Ve středu už jsme si z Uničova stáhli svoje věci. Pro případ, že by to tu už zprovoznili. Je super, že jsme to nemuseli zase balit a vozit zpět,“ pochvaloval si. „Teď už jsme trénovali zaplaťpánbůh tady. Zkouší se to, ale myslím, že to bude fungovat,“ dodal kouč Tomajko ke kvapné opravě chladicího zařízení.

IRGL MOŽNÁ AŽ NA KOMETU

I když přišly v reprezentační pauze nečekané peripetie, z těch zdravotních už se velká část hráčů kohoutího celku dokázala vykurýrovat. „Je to lepší než na začátku reprezentační pauzy, někteří hráči se nám dali zdravotně dohromady. Věříme, že postupem doby se budou uzdravovat i další a nebudeme mít žádné zdravotní komplikace,“ řekl Tomajkův kolega Zdeněk Moták.

Na ledě už byli třeba Vojtěch Tomeček, který chyběl v posledních třech zápasech, Miroslav Holec, jenž nedohrál duel v Chomutově, či František Skladaný. „Na pátek jsem ready,“ kývl mistr české extraligy s Karlovými Vary z roku 2009.

Ilustrační foto
Srážka několika kamionů zavřela dálnici D35

Kdo však v týmu chyběl, byl nejlepší střelec soutěže Zbyněk Irgl, který stejně jako Miroslav Holec opustil střídačku v zápase s Chomutovem dřív, než by chtěl. Nyní je už jisté, že proti svému bývalému celku – třineckým Ocelářům – dnes večer nenastoupí.
„Podle jeho vyjádření by to mohlo být už na Kometu. Nicméně v případě zranění, které ho trápí, jsme lehčí pesimisté. Je to taková těžko ovlivnitelná věc. Ale bude záležet hodně na něm. Pokud bude chtít hrát, samozřejmě hrát bude. Pro nás by to bylo vynikající, ale určitě nebudeme hazardovat s jeho zdravím,“ vysvětlil Zdeněk Moták.

Podle všeho Irgla trápí třísla. Stejný problém má i Petr Kolouch, který rovněž ještě na ledě nebyl.

S Kohouty naopak trénoval i 37letý obránce Tomáš Houdek. Nabízí se otázka, jestli v nynější situaci, kdy budou Hanáci postrádat reprezentanta Jakuba Galvase, služeb zkušeného beka nevyužijí. „Dva měsíce netrénoval a nehrál, takže mu bude trvat déle, než se do toho dostane,“ uvedl Tomajko na adresu Houdka, který letos nastoupil jen ke 12 zápasům za prvoligový Havířov.

TŘINEC? HVĚZDNÁ JMÉNA, ALE I MLADÍCI

Za každých okolností by však Mora měla nastoupit v plnější sestavě, než tomu bylo v posledním utkání. Po prodloužené reprezentační pauze čeká Kohouty před Vánočními svátky soupeř (aktuálně) ze všech nejtěžší. „Je to pro nás zápas po delší pauze, jedeme k mužstvu, kterému se daří, je první v tabulce. Myslím si ale, že se nemáme čeho bát a můžeme pomýšlet na body,“ předpovídá Tomajko před páteční bitvou s Oceláři.

Ilustrační foto
Kam o víkendu? Na akvabely, dílnu v zoo i africké pochoutky

Stejně jako Olomouc, tak i Třinec měl dlouhou vítěznou sérii, dokonce ještě delší než Hanáci, a to deset zápasů. Ta se pak sice přetrhla v Hradci Králové, ovšem před pauzou Oceláři ještě dvakrát vyhráli a už bez dohledu trenéra Václava Varadi, který připravuje Galvase a spol. na juniorské mistrovství světa v Kanadě, dokázali ve středu zvítězit i na ledě Zlína (3:2p).

„Třinec je mužstvo nabité kvalitními hráči, ale my jsme před pauzou hráli taky výborně,“ ví Tomajko. Je si rovněž vědom toho, že Třinec není jen o několika hvězdných jménech jako Adamský, Růžička nebo Krajíček. „Výborně hrají i ti mladí, o kterých se možná tolik nepíše. Mají čtyři vyrovnané lajny, všechny dávají góly,“ upozorňuje.

„Zdobí je útočný a technický hokej, nic jiného od nich čekat nemůžeme. Ještě se podíváme na video, s čím by na nás mohli přijít,“ dodal Skladaný. Zároveň ale zmínil, že Oceláři budou hrát to, co jim Kohouti sami dovolí. „Pochopili jsme, že se musíme soustředit hlavně sami na sebe a na svoji hru.“

První vzájemné měření sil v aktuálním extraligovém ročníku zvládli lépe Kohouti, ve Werk Areně vyhráli 3:2. V plecharéně to pak byl naopak zápas v otěžích Ocelářů. Nicméně v podání olomouckých hokejistů se jednalo snad o nejhorší výkon v sezoně. „To bylo špatné představení, které jsme potom naštěstí napravili,“ připomněl Skladaný, že Mora odpověděla vítěznou šňůrou.
Dnešní předvánoční duel se v Třinci začne hrát od 17 hodin.

DAVID JAHODA