„Série je 0:2, ale jedeme domů a budeme se to snažit srovnat," je odhodlán olomoucký trenér Zdeněk Venera.

Kohouti začali výborně. Čtvrtý útok se dostal do rychlého protiútoku, Pekr odclonil plzeňského obránce a Rác prostřelil Machovského.

Škodováci však postupně převzali iniciativu a snažili se vyrovnat. Při teči Kubalíka měli ještě hosté štěstí, když puk zastavila tyč.

Při dalším rychlém výpadu do olomoucké obrany však Hrňa našel rozjetého Preissingera, který bekhendovou kličkou překonal Konráda.

Po přestávce hráli hosté několik přesilovek, půl minutu dokonce dvojnásobnou. Jenže Hanáci se ani do pořádných šancí nedostali.

Domácí se oklepali a začali hrozit. Plzeňské přečíslení ještě obětavým zákrokem zmařil Houdek.

Pak ale přišla rána Kubky a Indiáni šli do vedení.

Plzeň - Olomouc, 2. čtvrtfinále

Matěj Pekr slaví úvodní trefu Romana Ráce. Autor: DENÍK/Milan Říský

Létaly pěsti

Hra se přitvrzovala a na pěsti si to rozdal Skrbek s Kudročem.

V době, kdy byli na trestné lavici tři olomoučtí obránci, se v přesilovce rozjel Indrák, Holec ho marně stíhal a plzeňský útočník zajistil domácím dvougólový náskok.

„Zápas se lámal ve druhé třetině. Rozhodující byl druhý gól domácích. My jsme před ním měli nějaké přesilovky, ale bohužel jsme z nich nedokázali dát gól. Domácí se dostali do vedení, za chvilku dali na 3:1 a tam se zápas zlomil," okomentoval druhé rozhodující dějství Zdeněk Venera.

Ve třetí třetině Indiáni kontrolovali hru a Hanáci se do žádných šancí nedostávali. Naopak domácí mohli svůj náskok zvýšit.

Konrád vyjel za pukem do rohu, ale jeho rozehrávku zachytil Kracík. Střelu do prázdné branky však zastavil Ondrušek.

Hokejisté Plzně zvítězili i v druhém domácím utkání čtvrtfinále play-off

Plzeňská radost. Čtvrtfinálová série se za stavu 2:0 pro Západočechy stěhuje na Hanou. Foto: DENÍK/Milan Říský

Snížení v power-play

Dvě a půl minuty před třetí sirénou si trenér Venera vzal oddechový čas a gólman Konrád zůstal na střídačce.

Moře se tento tah vyplatil, když střelou od modré snížil Houdek.

Do konce normální hrací doby zbývalo ještě 76 sekund, takže hosté nebyli bez šancí.

Jenže místo vyrovnání se Svoboda trefil do prázdné a bylo rozhodnuto.

„V závěru se nám to podařilo zdramatizovat, ale dát dva góly v power play, to se podaří jednou za iks let. Druhý jsme nedali a dostali jsme do prázdné brány," dodal Zdeněk Venera.

HC Škoda Plzeň – HC Olomouc 4:2 (1:1, 2:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 14. Preisinger (Hrňa, T. Svoboda), 37. Kubka (Kracík), 39. Indrák (Lev, Kracík), 60. T. Svoboda (Kratěna) – 5. Rác (Pekr, Kucharczyk), 59. Houdek (Buc). Rozhodčí: Pešina, Horák – Komárek, Ondráček. Vyloučení: 12:9, navíc Vodný (Olomouc) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 6153. Stav série: 2:0.

Plzeň: Machovský – Kadlec, Jeřábek, Kudroč, Pulpán, Kubka, D. Sklenička – Indrák, Kracík, D. Kubalík – Kratěna, Bližňák, Johnson – Hrňa, Preisinger, T. Svoboda – Hollweg, Lev, Poletín. Trenéři: Michal Straka a Čihák.

Olomouc: Konrád – Skrbek, Vyrůbalík, Houdek, Staněk, Jaroměřský, Ondrušek – Buc, Herman, Holec – Eberle, Řípa, Vodný – Skladaný, Húževka, T. Mikúš – Pekr, Rác, Kucharczyk. Trenéři: Venera a Tomajko.