„Uvědomil jsem si, že jejich beci couvají, tak jsem to zkusil nakopnout,“ začal s popisem svého působivého gólu.

„Jel jsem proti obránci jeden na jednoho, naznačil jsem střelu, on stáhl nohy k sobě a trochu přibrzdil. Tak jsem to zkusil. Pak jsem šel do bekhendu a dal jsem gól,“ dodal.

V posledních týdnech sbíral spíš asistence. Teď se po víc než měsíční pauze zapsal i mezi střelce.

„Konečně po pár zápasech. Za to jsem taky rád,“ oddechl si.

V posledním období si sedl s Alešem Jerglem a Janem Knotkem. Společně tvoří první útok, který momentálně není nutné nijak rozdělovat. Daří se jim. Důkazem byl právě zápas proti Pirátům. Byli to právě členové první útočné letky, kteří se postarali o všechny tři olomoucké góly. Každý po jednom.

„Jsem rád, že jsme každý dali gól a zlomili tu domácí sérii proher. Je to fajn, sedí nám to spolu. Občas možná musíme ještě o trochu zodpovědněji dozadu. Jinak jsem rád, že je to tak, jak to je,“ řekl spokojeně 28letý rodák z Frýdku-Místku.

Zrovna on a jeho parťák Jergl jsou ukázkovými příklady toho, jak účinným balzámem na výkony je získané sebevědomí.

„Souvisí to všechno se vším. Když má člověk prostor a trenéři mu věří, hraje se mu daleko lépe, než když je na okraji sestavy a bojuje o to, aby vůbec hrál,“ vysvětluje s 19 body čtvrtý nejproduktivnější hráč hanáckého celku.

Andrův stadion v Olomouci. Ilustrační foto
Vstupenky na Ligu mistrů v Olomouci pomohou nemocnému chlapci
HC Olomouc
Elitní útok sestřelil Piráty. Mora slaví první domácí výhru v novém roce

Potřebovali jsme to ukopat

Jeho výstavní trefou Mora úspěšně započala vydřený obrat, který ji zařídil první domácí výhru v novém kalendářním roce.

„Konečně jsme to urvali, potřebovali jsme doma ukopat takový výsledek,“ těšilo levé křídlo prvního olomouckého útoku.

„Klobouk dolů před fanoušky, že nás přišli podpořit v takovém počtu (3 864, pozn. red.), i přesto jak jsme poslední dobou hráli,“ připomněl Ostřížek domácí nezdary. Poslední výhru na svém ledě Mora zaznamenala 7. prosince proti Zlínu, v předešlých dvou domácích duelech dokonce ani neskórovala.

I když počet střel na branku (47:14) hovoří o výrazné převaze Kohoutů, nechybělo moc a bídná domácí série mohla mít další epizodu.

„Nelepilo nám to, nebylo to z naší strany úplně ono. Je super, že jsme dokázali zápas otočit v náš prospěch. Dokazuje to, že sílu máme,“ je přesvědčen Ostřížek.

Zlomit trápení před vlastními fanoušky je pro tým trenérů Jana Tomajka a Zdeňka Motáka důležité i z toho důvodu, že v poslední čtvrtině, kterou načtou Hanáci v úterý v Karlových Varech, budou hrát hned osmkrát doma.

„Je to obrovská výhoda,“ tvrdí Ostřížek.

„Domácí výhru jsme potřebovali jako sůl. Obzvlášť po těch dvou zápasech, kdy jsme doma nedokázali dát ani gól. Teď se od toho můžeme odrazit,“ věří bývalý hráč Třince či Brna.

„Je dobře i to, že jsme teď z venku dokázali něco odvést, i když to taky nebylo úplně ono,“ doplnil.

Body počítat nebudeme

Mora si díky druhé tříbodové výhře upevnila sedmou příčku, na šestou Kometu jí aktuálně chybí čtyři body. Půjde Olomouc do poslední čtvrtiny základní části s ambicí získat pozici zajišťující přímou účast ve čtvrtfinále?

„Určitě nebudeme počítat body, to je vždycky cesta do pekla. To v žádném případě nechceme dopustit. Budeme hrát tak, abychom vyhráli co nejvíc zápasů a ukázali, že můžeme hrát s každým,“ uzavřel Ostřížek.

Autor: David Jahoda

Radek Látal
Sigma v Turecku remizovala s Dány. Skóroval Látal