To vše kvůli jedinému hráči.

Legendární Jaromír Jágr by měl úderem 18. hodiny stát u středového kruhu přerovské MEO Arény při úvodním vhazování duelu 47. kola WSM ligy mezi Zubry a Rytíři.

Na „místě činu“ se však neobjeví poprvé.

Před více než 22 lety, věřte nebo ne, tehdy asi nejlepší útočník světa oblékl žluto-modrý dres Přerova.

V exhibičním utkání pomohl před čtyřmi a půl tisíci fanoušků porazit hokejisty Zlína 6:5.

Martin Vyrůbalík
Vyrůbalík: Chyby teď mrzí dvojnásob. Play-off musíme urvat jako tým

„Byl jsem malý kluk, seděl jsem tu na tribuně s tátou, přijeli jsme se podívat na Jágra. Vím, že tehdy tady vyhořela rolba, ten moment si dobře pamatuji, museli ji tehdy hasit. Doufám, že se to nestane teď ve středu. Byla to show na ledě, rád na to vzpomínám,“ usmíval se služebně nejstarší hráč Zubrů Radomír Pala.

Za MEO kroutí už třináctou sezonu v řadě, tohle však pro třiatřicetiletého beka bude něco úplně jiného. Něco jako splněný sen. Z pozice obránce se navíc s fenomenálním pravým křídlem bude nejspíš na ledě potkávat dost často.

Přímý souboj s Jágrem čeká dost možná také gólmana Lukáše Klimeše. Přerované mají vyrovnanou brankářskou dvojici, která se mezi třemi tyčemi pravidelně střídá. No a na tripu v Čechách odchytal oba duely Juraj Šimboch. Řada by mohla být na „Klímovi“.

„Bude to pro nás všechny zážitek, všichni jej od malička sledujeme. Táta mě dal na hokej rok po Naganu, i díky Jágrovi vlastně hraji hokej, takže mu můžu svým způsobem poděkovat,“ prozradil třiadvacetiletý gólman.

„Jeho speciality a góly viděl asi každý. Je těžké se na něj nějak připravit. Je to pořád jeden z nejlepších hokejistů světa, pokud nastoupím, musím prostě podat co nejlepší výkon,“ doplnil Lukáš Klimeš.

Fanoušci Mory. Ilustrační foto
Fanoušek Mory napadl ve Zlíně policisty. Pěstmi

PŘÍPRAVA? JAKO NA KAŽDÉ JINÉ UTKÁNÍ

Souboj šestého týmu tabulky se třetím slibuje vyrovnanou a důležitou podívanou. Bookmakeři favorizují Jágrovo Kladno, Zubři však ve všech třech předešlých zápasech v této sezoně dokázali Rytíře skolit. Na domácím ledě budou chtít tuto svou dominanci potvrdit.

„Připravujeme se jako na každé jiné utkání. Počítáme s tím, že kolem toho bude větší humbuk a přijde plný stadion. Chceme v prvé řadě odehrát kvalitní zápas, hrajeme o body, které potřebujeme do tabulky v boji o play-off,“ mírnil přílišný rozruch kolem čísla 68 trenér Přerova Petr Dočkal.

Jágrmánie v Přerově - únor 2018. Fronta na lístky na utkání s Kladnem hodinu před otevřením pokladny
Fronta na Jágra: někteří čekali na vstupenky i sedm hodin

Se svými kolegy na Jágra nic speciálního nechystal. „Je to takový hokejista, že k tomu určitě přistoupí zodpovědně,“ řekl kouč. Ani on se ale neubránil vzpomínkám na srpen 1995 a Jágrovu slavnou návštěvu Přerova.

„Vzpomínali jsme na to, máme z toho nějaké památky a fotky. Osobně jsem ho tady tenkrát viděl. Je to asi náš nejlepší hokejista v historii. Pro Přerov je jenom dobře, že se tady objeví a trošku zviditelní naše město,“ pousmál se Dočkal.

Na hokejový svátek se do Přerova chystají média i fanoušci z celé republiky. Tedy ti příznivci, kteří byli dostatečně rychlí v on-line předprodeji. Sehnat lístek týden před utkáním bylo skoro nemožné. Své by mohli vyprávět i samotní hráči.

„Rozhodně každý z nás zaznamenal zvýšený zájem o vstupenky. Měli jsme spoustu telefonátů a SMS, ale ty lístky se prodaly tak rychle, že ani pro nás moc nezbylo, takže jsme museli hodně odmítat,“ zmínil kapitán Zubrů Tomáš Sýkora.

Čtyři a půl tisíce fanoušků, hvězdy NHL, skvělá atmosféra, ale také hořící rolba či problémy s ozvučením. Taková byla „Jágrova show“ před více než 22 lety. Nyní to bude něco jiného, přerovský zimák však dozajista čeká nezapomenutelný večer.

Michal Surzyn
Sigma uzavírá kádr. Kdo se vytáhnul do "áčka"? Kdo jde hostovat?
Jaromír Jágr a Matěj Pekr
S Jágrem do přesilovky? To bych si přál, usmívá se olomoucký Kladeňák Pekr