Všemu se ale domácí vzepřeli. Hlavně jeden z nich. Útočník Dominik Lakatoš nastřílel během druhé třetiny hattrick, čímž otočil kormidlem zápasu.

„Do utkání jsme sice vstoupili dobře, ale celkově to byl vyrovnaný zápas,“ hodnotil duel trenér Mory Jan Tomajko.

„Nezačali jsme dobře. V první třetině jsme byli všude pozdě. Prohrávali jsme souboje, nebyli jsme na puku,“ řekl k úvodní části kouč Vítkovic Miloš Holaň.

Lakatošův hattrick během 16 minut

Pak začal úřadovat Lakatoš. Od chvíle, co se vrátil z Finska, pokaždé bodoval a Vítkovice vyšly bez bodu pouze jednou. První dva góly zaznamenal z pozice falešného obránce. Obě trefy zaznamenal v přesilovce.

Je však třeba zmínit, že mezi jeho dvě branky se vměstnal také už 13. gól Davida Krejčího v této sezoně. Rovněž padl v početní výhodě. Po čtyřech minutách ale přišlo vyrovnání a 43 vteřin před druhou sirénou našel Lakatoš místo nad Lukášovým ramenem, čímž dovršil svůj hattrick.

„Nejspíš rozhodlo, že Vítkovice daly dva góly z přesilovek, kdežto my jen jeden. To byl jazýček na vahách, který rozhodl o osudu utkání,“ zamýšlel se Tomajko.

„Mužstvo musím pochválit za druhou třetinu. Lakatoš to vzal na sebe a blýskl se hattrickem,“ chválil Holaň oporu mužstva.

Pro vývoj zápasu bylo zásadní, že Hanáci před třetí Lakatošovou brankou neproměnili přesilovku pět na tři, která trvala půl minuty.
Ještě horší pozici měla Olomouc ve chvíli, kdy Lukáše překonal taky Roberts Bukarts.

Drama v závěru

Mora se ale rozhodla zápas nezabalit a dvě a půl minuty před koncem se odhodlala ke hře bez brankáře. Risk slavil úspěch. Po trase Krejčí – Káňa se puk dostal na hokejku Jana Knotka, kterému jen stačilo kotouč nasměrovat za Stezku.

Kdekomu mohl hlavou problesknout neskutečný finiš ze závěru utkání se Spartou, jenže nic podobného se ve Vítkovicích nekonalo. Opakovanou olomouckou power-play domácí využili k tomu, aby Maroszem dali razítko na tříbodové vítězství.

„Třetí část byla vyrovnaná, v závěru jsme se dostali pod velký tlak, ale tam se zase štěstí přiklonilo k nám,“ těšilo Holaně.

HC Vítkovice Ridera – HC Olomouc 5:3 (0:1, 3:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 24. Lakatoš (A. Solovjov, Roberts Bukarts), 30. Lakatoš (A. Solovjov, Roberts Bukarts), 40. Lakatoš, 42. Roberts Bukarts (Dej), 60. Marosz (Dej) – 8. Navrátil (P. Kolouch, Olesz), 26. Krejčí (P. Kolouch, Olesz), 58. J. Knotek (J. Káňa, Krejčí). Rozhodčí: Pražák, Ondráček – Kika, Špůr. Vyloučení: 3:3. Využití: 2:1. Diváci: 3 525.

Vítkovice: Stezka – A. Solovjov, R. Polák, Galvinš, Jakub Stehlík, P. Koch, L. Kovář, Plášil – L. Krenželok, J. Hruška, Lakatoš – R. Bondra, Lindberg, M. Kalus – Dej, Marosz, Roberts Bukarts – Lednický, Chlán, Fridrich. Trenéři: Holaň, Philipp a Šimíček.

Olomouc: Lukáš – Ondrušek, Groch, Rašner, Škůrek, Řezníček, Dujsík – J. Káňa, Krejčí, V. Tomeček – Klimek, J. Knotek, Kucsera – Olesz, P. Kolouch, Navrátil – Bambula, Strapáč, Kunc – Burian. Trenéři: Moták a Tomajko.