„Není to pro mě až takové překvapení. Kádr se hodně obměnil a výsledky v přípravě naznačovaly, že tým bude nahoře,“ řekl trenér Aleš Tomášek, který před rokem olomoucký tým vedl. Po nevydařeném začátku ale odstoupil a nyní se ujal Dukly Jihlava.

Za vzestupem Mory stojí především nová trenérská dvojice Petr Vlk, Petr Fiala. Ti ale jakoby současné lichotivé postavení družstva nevnímali. „Jdeme zápas od zápasu,“ používá tradiční frázi Petr Vlk.

Průběžná tabulka jakoby zůstávala v pozadí. „Je to sice hezké, ale je to jenom začátek sezony. Nijak to nepřeceňujeme,“ říká Vlk.

Pro kádr má značný přínos trojice útočníků Meidl, Brančík, Tomajko. Zbytek týmu ale zůstal téměř beze změn. Hráči jsou ale skoro k nepoznání. „Je paráda chodit na tréninky s mužstvem, které vyhrává. To je obrovský zlom oproti loňské sezoně. Každý tomu obětuje všechno,“ pochvaluje si útočník Filip Smejkal.

Trenéři věří, že vydařený vstup do soutěže se odrazí v sebevědomí hráčů. „Doufáme, že se nebude opakovat loňská sezona. V některých fázích zápasů se ale ještě zbytečně zbavujeme kotoučů. Doufáme, že si hráči začnou věřit ještě víc,“ poznamenal Vlk.

HC Olomouc v čele soutěže není příliš obvyklým jevem. V novodobé historii po zakoupení druholigové licence od Uherského Hradiště Mora vévodila druhé lize v sezoně 2002/03. Hanáci se do čela východní skupiny vyhoupli ve 33. kole, tedy 19. ledna 2003. Tým v čele s Jiřím Dopitou vyhrál play-off a přes dramatickou baráž postoupil do první ligy.

V této soutěži olomoučtí hokejisté na vedoucí příčku nikdy nedosáhli. Až 26. září 2007. První liga pokračuje v sobotu 7. kolem, Mora hraje v Ostravě.

Program 7. kola

SO: skupina západ: 17.00: Beroun - Kadaň. 17.30: Chomutov - Havlíčkův Brod, Most - Hradec Králové. 18.00: Vrchlabí - Mladá Boleslav. Skupina východ: 17.00: Sareza Ostrava - Olomouc, Šumperk - Kometa Brno, Třebíč - Prostějov. 17.30: Jihlava - Havířov.