„Je pozitivní věc, že jsme vyrovnali na 4:4, protože jsme ve třetí části hráli dobře. Bod navíc si ale za ty dvě třetiny zasloužily Vítkovice,“ nechal se po zápas slyšet Jan Tomajko, trenér Olomouce.

Mora nehrála tak ladně jako v pátek proti Spartě. Hokej v jejím podání se nejspíš příliš nemohl líbit ani Karlu Dubovi, bývalému hráči Olomouce a ještě nedávno kustodovi A-týmu, který před začátkem utkání vhodil čestné buly a jeho podobizna byla v první třetině na olomouckých dresech. Šlo o akci v rámci projektu Legenda legendám, který má na svědomí Nadace Ivana Hlinky.

„Věděli jsme, že to bude velice těžký zápas. Vítkovice hrají o všechno, dobře bruslily i bránily, my jsme se přes to nemohli dostat,“ řekl Tomajko.

V první části stála za řeč hlavně bitka mezi domácím Ondruškem a hostujícím Schleissem.

Slavnostní buly na utkání Olomouce se Spartou vhodil Karlos Vémola.
Karlos Vémola na "Morávce": Když přijdu, tak nosím štěstí

VÍTKOVICE ŠLY DO TRHÁKU

Po 11 minutách ze druhé dvacetiminutovky už ale museli Kohouti dotahovat tři branky. Pykali za fauly. Vítkovice dvakrát udeřily v přesilovce, nejprve v čase 23:18 Mallet, jen o 36 vteřin později Dej. Gól od Lakatoše naopak padl v přesilovce olomoucké.

Hanákům přesilovky v zápase celkově nešly, tedy až na jednu, v níž bek Dujsík necelé tři minuty před druhou pauzou vrátil Moru do hry.

„Ve druhé třetině nebyla hezká slova v šatně, byla potřeba si k tomu něco říct. Pak už to šlapalo,“ prozradil útočník Vilém Burian.

Nicméně to nešlapalo hned. Ondruškovo vyloučení z konce druhé třetiny trestal přesným švihem Trška. Vítkovice v tu chvíli zase vedly o tři góly. Olomoučtí koučové zkusili gól smazat trenérskou výzvou, ale stejně jako v pátek proti Spartě neuspěli.

"Zdálo se, že máme zápas pod kontrolou. Mělo by to tak být. Pak se do toho ale asi dostala psychika, která teď u nás není ideální. Každý inkasovaný gól s klukama zamává,“ uvedl vítkovický asistent Rostislav Klesla.

Hanáci totiž nesložili zbraně. Zpátky do hry je vrátil nenápadným bekhendem Burian.

„Asi to úplně nepřečetl. Možná si myslel, že budu střílet na vzdálenější tyč a tu první nechal volnější. Byl v přesunu. Jsem rád, že to tam spadlo,“ popsal Burian svou druhou trefu v sezoně.

Domácí vycítili šanci, začali utahovat opasek. Když Trška ve svém brankovišti zalehl kotouč, rozhodčí zkřížil ruce nad hlavou. Trestné střílení, to je v posledních zápasech doména Lukáše Nahodila. Potvrdil to elegantní střelou mezi Svobodovy betony. Rázem Kohouti potřebovali už jen bod.

„Slepenými a zbytečnými góly jsme sami sebe sráželi dolů. Olomouc tlačila, dostávala nás pod tlak, a nakonec srovnala,“ hlesl Klesla.

Zbyněk Irgl
Irgl: Získáváme sebevědomí, začali jsme ale moc ustrašeně

VELKÝ TLAK A VYROVNÁNÍ

Stalo se tak na začátku 56. minuty. Po velké skrumáži se nakonec puk dostal až za Svobodova záda. Nejvíc ze všech se radoval Zbyněk Irgl, branka byla nakonec připsána Burianovi. I Vítkovičtí se snažili opravit výrok sudích, stejně jako Olomouc neúspěšně.

„Dlouho jsme neměli takovou touhu jako Vítkovice. Měli jsme ji až ve třetí třetině, kdy jsme prohrávali 1:4,“ komentoval Tomajko.

Plecharéna byla ve varu, klidně mohl přijít velkolepý obrat. Mora na to šance měla. Ale nedopadlo to.

Stav 4:4 se nezměnil ani v prodloužení, nájezdy pak díky Romanovi dopadly lépe pro Vítkovice.

Kohoutům tak skončila vítězná série. O další body se pokusí v úterý v Mladé Boleslavi.

Slavnostní buly na utkání Olomouce se Spartou vhodil Karlos Terminátor Vémola
Terminátor Vémola motivoval v plecharéně, Mora pak "ukončila" Spartu

HC Olomouc – HC Vítkovice Ridera 4:5 po nájezdech (0:0, 1:3, 3:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 38. Dujsík (Irgl), 47. Burian (Irgl), 50. Nahodil (TS), 56. Irgl – 24. Mallet, 24. Dej (Trška), 31. Lakatoš (Schleiss), 42. Trška (Hruška), rozhodující nájezd Roman. Rozhodčí: Pešina, Stano – Kajínek, Rampír. Vyloučení: 7:7. Využití: 1:3. Diváci: 4 104.

Olomouc: Konrád – Švrček, Valenta, Ondrušek, Dujsík, Vyrůbalík, Jaroměřský – Klimek, Nahodil, P. Musil – Burian, Strapáč, Irgl – J. Káňa, J. Knotek, Olesz – Laš, Kolouch, Skladaný. Trenéři: Moták a Tomajko.

Vítkovice: Mi. Svoboda – Rosandić, Gregorc, Trška, L. Kovář, R. Černý, Výtisk, Kvasnička – Roberts Bukarts, Hruška, Lakatoš – Schleiss, Dočekal, Indrák – Dej, O. Roman, Mallet – T. Kubalík, R. Veselý, Werbik. Trenéři: Trličík, Svozil a Klesla.