„Mužstvo ukázalo svou sílu a za ten výkon jsme si výhru zasloužili. Utkání nám vyšlo," pochvaloval si olomoucký trenér Zdeněk Venera.

Plzeňští hokejisté doma prohráli teprve podruhé v sezoně.

„Olomouc byla celkově zarputilejší, její hráči vyhrávali osobní souboje a výhru si víc zasloužili," ocenil hru soupeře plzeňský kouč Michal Straka.

Zápas začal pro hosty skvěle. Zmatený Johnson před vlastní brankou našel Kafku, který nic nevymýšlel a trefil se přesně pod břevno. Indiáni byli z gólu jako opaření. Snažili se usadit v útočném pásmu, ale do žádné šance se nedostali.

Naopak Mikúš po přečíslení nejprve trefil clonícího Skleničku a proti Machovskému neuspěl ani při dorážce z brankoviště. Největší příležitost plzeňských hokejistů neproměnil Kubalík, když puk neusměrnil do poloprázdné branky.

„Měli jsme dobrý začátek 
v první třetině. Hráli jsme podle našich představ a mohli jsme si vytvořit po přečísleních větší než jednobrankový náskok," okomentoval úvodní dějství Zdeněk Venera.

Po přestávce nejprve v přesilovce zahrozil Lev, ale pak mohli Hanáci přidat druhý gól. Na Machovském ale během několika sekund postupně ztroskotali Jergl, Kafka 
a Kucharczyk.

Ondrušek vzápětí u mantinelu nebezpečně krosčekoval Jeřábka a domácí to málem potrestali. Indrák ale bekhendem z bezprostřední blízkosti netrefil branku.

Při čtvrté přesilovce se ale už škodováci dočkali. Kadlec pálil od modré a Johnson puk tečoval pod břevno.

„Zápas jsme si zkomplikovali sérií tří vyloučení," přiznal Zdeněk Venera.

Kohouti se snažili odpovědět. Zeman ještě plzeňského gólmana neprostřelil. Poté však podél pravého mantinelu projel Řípa, puk se štěstím udržel na hokejce a vrátil hostům vedení.

Venera: Nevypadalo to s námi dobře

Třetí třetina začala velkým náporem domácích. Johnson přihrávkou od mantinelu našel Lva, jehož střela skončila na břevně. O několik sekund později však Sýkora ze tří olomouckých hráčů udělal slalomové tyče a trefil se přesně 
k tyči.

A bylo ještě hůř! Po zmatcích v olomoucké obraně 
z otočky vypálil Preisinger a na jeho bombu Konrád nereagoval.

„Před třetí třetinou jsme stáhli hru na tři pětky a tím jsme to chtěli oživit. Rychle se nám povedlo nepříznivý stav dvěma góly otočit," řekl Michal Straka.

Až v 50. minutě Kohouti dostali možnost první přesilovky. Ale odehráli ji jako obvykle v této sezoně. Mora se nedostala do útoku, natož ke střele.

Sotva ale početní výhoda skončila, Hanáci udeřili. Kafka zůstal sám před Machovským, ale trefil tyč. Puk se však dostal k Mikúšovi, jehož rána skončila v plzeňské svatyni.

Hvězdné momenty druhého olomouckého útoku však tím neskončily. Mora si před plzeňskou brankou vytvořila velký tlak a Mikúš se opět trefil.

„Rozhodující moment zápasu byly naše dva slepené góly. Podařilo se nám skóre otočit, přestože to už s námi nevypadalo dobře," oddechl si Zdeněk Venera.

Dvě minuty před třetí sirénou si plzeňští trenéři vybrali oddechový čas a gólman Machovský zůstal na lavičce. Eberle ještě prázdnou branku netrefil, ale Lašovo skákavé vyhození už mezi třemi tyčemi skončilo.

HC Škoda Plzeň – HC Olomouc 3:5 (0:1, 1:1, 2:3)

Branky a nahrávky: 34. Johnson (Kadlec, Kratěna), 42. J. Sýkora (Hossa, Preisinger), 46. Preisinger (Pulpán) – 4. P. Kafka, 39. Řípa, 52. T. Mikúš (P. Kafka), 54. T. Mikúš (P. Kafka, Kucharczyk), 60. Laš. Rozhodčí: Fraňo, R. Svoboda – Lučan, Kis. Vyloučení: 1:4. Využití: 1:0. Diváci: 3520.

Plzeň: Machovský – J. Jeřábek, Moravčík, Kadlec, D. Sklenička, Kubka, Pulpán – Indrák, Kracík, D. Kubalík – Kratěna, Bližňák, Johnson – J. Sýkora, Preisinger, Hossa – Schleiss, Lev, Poletín. Trenéři: Michal Straka a Čihák.

Olomouc: Konrád – Houdek, Vyrůbalík, Valenta, Jaroměřský, Staněk, Ondrušek, Rašner – Buc, J. Knotek, Laš – P. Kafka, A. Zeman, T. Mikúš – Eberle, Řípa, Vodný – Kucharczyk, Herman, Jergl. Trenéři: Venera a Tomajko.