Úvodní třetina duelu s vicemistrem nabídla v plecharéně vyrovnaný hokej a řadu šancí na obou stranách.

V 9. minutě se do party premiérových střelců v dresu Mory připojila další posila Petr Strapáč.

Staňkovu ránu v přesilovce zblokovala obrana, exvítkovický hokejista si ale pro puk dojel mezi kruhy a pohotově vystřelil nad Novotného vyrážečku.

O pět minut později mohl srovnat Růžička, jeho střelu na brankové čáře zastavil hokejkou Marek Laš, který zachránil již překonaného Konráda.

Na akci Andreje Kudrny už však byla olomoucká defenziva krátká. Slovenský forvard obkroužil branku a podél Konrádova betonu srovnal skóre. Gólem povzbuzený Strapáč se ve 32. minutě dvakrát důrazně opřel tělem do sparťanského beka Emingera a nakonec si to oba hráči chtěli vyříkat u střídaček.

Po pár momentech v klinči rozhodčí dvojičku roztrhli a poslali na trestnou.

Dalšího velkého vzrušení v bojovném duelu se dočkali domácí fanoušci o pět minut později.

Gólovou radost zajistil po prudké Holcově střele vydařenou ranou pod břevno David Ostřížek.

Na druhé straně hrozil z protiútoku prostějovský odchovanec Petr Kumstát, ale Konrád byl na svém místě.

To už Olomouc nasazovala do ofenzivy jen tři útočné formace, kvůli zraněním doznala sestava určitých změn.

„Povolali jsme ještě Aleše Jergla z Jihlavy. Půl zápasu jsme hráli na čtyři pětky, ale ta třetí čtvrtá lajna byla nějak polátaná a nebylo to prostě ono. Stáhli jsme to na tři útoky a sedm beků a hráči to nějak odtáhli," prozradil trenér Mory Zdeněk Venera.

HC Olomouc - Sparta PrahaZdroj: DENÍK/Jiří Kopáč

Krušné chvíle ve finiši

V prvních momentech třetí periody se rychle obtočil kolem sparťanské klece také Jan Knotek, ale kotouč nedokázal usměrnit mezi tři tyče.

Na druhé straně si Branislav Konrád poradil s pokusem Ihnacaka z úhlu i s nebezpečnými střelami Netíka.

A nevyužité šance mohly Pražany mrzet.

Po šesti minutách hry ve třetí třetině se Kohouti radovali potřetí.

V přesilové hře procpal Knotek vyraženou Vyrůbalíkovu střelu za brankáře Novotného a bodový zisk začal pro domácí nabývat jasnějších kontur.

Čtyři a půl minuty před koncem ale hosté ještě duel zdramatizovali. Spolupráci bývalých olomouckých hráčů Švrčka s Vránou korunoval gólem Petr Vrána, když zasunul puk za vyjetého Konráda po zblokovaném prudkém nahození Švrčka z poloviny hřiště.

Závěrečný tlak Sparťanů otupila chyba, když se hosté necelé dvě minuty před koncem nedomluvili a špatně střídali s plánem hrát bez brankáře.

Olomouc přece jen zažila ještě krušné chvíle, když v posledních vteřinách měla vyloučeného Knotka a Vyrůbalíka, Sparta ale měla jen 3 sekundy na zakončení ve hře pěti proti třem.

Ke střele se ještě dostal Barinka, ale Konráda Sparta potřetí nepřekonala.

HC Olomouc - Sparta PrahaZdroj: DENÍK/Jiří Kopáč

Sparta: Houževnatý a obětavý soupeř

„Musíme to být schopní takticky dohrát v útočném pásmu. Nejde udělat z přesilovky oslabení pět na tři, tedy i s odvolaným brankářem. Ještě při posledním buly to hořelo. Tušil jsem, že za stavu 3:1 ještě zdaleka není po zápase. Věděl jsem, že to bude boj až do konce. Sparta přitlačila a my jsme si pomohli fauly," varoval a vysvětloval domácí kouč Zdeněk Venera.

Jinak si mohl ale lodivod olomouckého extraligového týmu spokojeně oddechnout.

„Je to vydřené vítězství proti velice kvalitnímu soupeři. O výhře rozhodly dvě využité přesilovky a obětavost celého mužstva, střel vychytaných tělem tam bylo hodně. A pomohl opět vynikající výkon brankáře Konráda. A také trocha štěstíčka, byly tam tyčky nebo ve velkých šancích mířila Sparta v tlaku vedle," vyjmenoval klíčové aspekty střetnutí.

Sparťanský asistent Zdeněk Moták ocenil defenzivu domácího celku.

„Nesehráli jsme dobré utkání. I když jsme možná lepší držení kotouče, tak na to se nehraje. Neproměnili jsme spoustu šancí, vždy jsme skončili na hrázi obrany a brankáře obrany," řekl Moták a dodal: „Věděli jsme, že nás čeká obětavý houževnatý soupeř. Bohužel jsme se s tím nedokázali vyrovnat."

HC Olomouc – HC Sparta Praha 3:2 (1:1, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 9. Strapáč (Staněk, Houdek), 37. Ostřížek (Holec), 47. J. Knotek (Vyrůbalík) – 16. Kudrna (Černoch), 56. Vrána (Švrček). Rozhodčí: Pešina, Krob – Zíka, Kotlík. Vyloučení: 8:8. Využití: 2:0. Diváci: 5112.

Olomouc: Konrád – Škůrek, Vyrůbalík, Houdek, Staněk, Jaroměřský, Ondrušek, J. Galvas – Holec, J. Knotek, Laš – Eberle, Ostřížek, Strapáč – Fořt, Herman, Burian – Jergl, Matai, Skladaný. Trenéři: Venera a Tomajko.

Sparta Praha: Novotný – Čajkovský, Barinka, Eminger, Mikuš, Kalina, Švrček, Piskáček – Ihnacak, Vrána, Klimek – Forman, Uher, Ružička – Netík, Pech, Kumstát – Kudrna, Cingel, Černoch. Trenéři: Moták a Veber.