Fyzička. Možná, že i právě v tomhle slovu spočívá klíč, který nám otevře dveře k trenérskému know-how dua Fiala-Vlk. Páni olomoucké střídačky v těchto dnech dávají do těla hokejistům Mory. Ti nemrmlají.

Moc dobře totiž vědí, proč se stávají v prvoligové společnosti respektovaným a obávaným soupeřem. „I v loňské sezoně jsme z kondice hodně těžili. Takže se tomu budeme určitě věnovat stále,“ tvrdí Petr Vlk v rozhovoru pro Deník.

Rozhovor

První trénink na ledě zahájilo třicet hráčů plus tři brankáři. Není to po organizační stránce trošku problém?
První dva dny bylo kluků třicet, ale to byly tréninky určené k tomu, aby si pouze srovnali výstroj a trošičku se zatáhli. Od středy jsme to začali dělit na půlky. Organizační problém není žádný.

Co tedy dělá druhá polovina?
To je proložené. Půlka je na ledě, půlka je v posilovně a pak se prostřídají. Ráno chodíváme ještě půlhodinky na umělku.

Předpokládám, že hlavní náplň tréninků je stále ještě o kondici.
Určitě. Začátek ledu je o kondici a vůbec o tom, aby se kluci srovnali. Jak říkám, někteří mají nové kopačky. Musí se srovnat s bruslemi a pochopitelně se bude pracovat na kondici, protože té není nikdy dost. Já si myslím, že i v loňské sezoně jsme z toho hodně těžili. Takže se tomu bude určitě věnovat stále.

Stále do kdy?
Tři čtyři týdny se tomu budeme věnovat určitě. I když to bude před soutěží prokládané, protože tento týden nás už čekají přípravné zápasy. Ale my jsme to prokládali i v sezoně. Dá se říct, že na kondici děláme stále.

Když nepočítám soustředění v Chorvatsku, liší se nějak letní příprava od té loňské?
Vždycky se najde něco nového. Ale ve velké většině je to, neříkám úplně stejné, ale podobné tomu, co jsme s klukama dělali vloni.

Příprava v Chorvatsku splnila účel?
Myslím, že jo, protože celkem nám vyšlo počasí. Měli jsme tam parádní podmínky, co se týče stravy, ubytování i sportovišť. K dispozici nám byla umělá tráva, výborná posilovna, beachvolejbal na pláži. Co si mohli kluci víc přát? Byl to takový stabilizační týden, kdy jsme trénovali jednou denně, i když ten blok byl tříhodinový. Odpoledne měli kluci pro sebe a věnovali ho regeneraci. Plážovými hrami se pobavili, takže si myslím, že účel to splnilo.

I v tom, že hráči netráví čas spolu pořád jen na zimním stadionu a mohou stmelit partu, ne?
No, určitě. (pousměje se) Je to malinko jiný, než když jsme spolu celé dny na zimáku.

O posilách

Olomouc podepsala tři posily, další tři jsou na zkoušce. S přestupovou politikou jste spokojený?
Tak něco se povedlo, na něčem se ještě pracuje. Hodně ukáží přípravné zápasy, protože přece jenom někteří hráči se projevují jinak v tréninkovém drilu a v zápasech. My potřebujeme vědět, jak se chovají v krizových situacích, kdy je potřeba rychle reagovat a projeví si i psychická odolnost. Na tohle všechno budeme koukat. Máme na to ještě čas.

Do týmu přišel i David Kudělka. Dlouho působil v zámoří a prakticky hned po příletu podepsal jednoroční smlouvu, aniž byste ho zkoušeli v utkání. Věděl jste, co od něj můžete čekat?
Abych řekl pravdu, tak moc ne. Ale já si myslím, že bude přínosem. Je velký. My potřebujeme nějakého ramba, protože přece jen nutné čas od času někoho zbourat. Takový hráč je potřeba.

Je nutné vzbudit respekt?
Ano.

Na zkoušce je váš syn, Liška a Staněk. Vím, že se to před přípravnými zápasy asi nedá odhadnout, přesto, jaké jim dáváte šance?
Mají na to x přípravných zápasů. Je jich tam deset jedenáct, včetně Tipsport Cupu. Takže uvidíme. Je to všechno otevřené. Nikdo z nich se na ledě neprojevil tak, že bychom museli říct: to nejde.

Otázka vašeho syna musí být pro vás osobní. Dokážete mu říct: Bohužel se nám do soupisky nehodíš?
On to ví. S tím do letní přípravy šel. Je jenom na něm, jestli se do kádru prosadí, nebo neprosadí.

Za rok jste dokázali udělat z posledního týmu ligy semifinalistu, co provedete se semifinalistou?
(chvíli přemýšlí) To je otevřená věc. Určitě nám loňská sezona vyšla. Vyšel už úvod soutěže, což dobře ovlivnlo psychiku hráčů. Uvidíme letos. Model je zase jiný. V systému sudá lichá se to může promíchat všelijak. Určitě budeme dobrým týmem.

Konkrétní cíl máte?
Je předčasné říkat: my budeme třetí čtvrtí. Půjdeme, jako jsme šli loni, zápas od zápasu a prostě trhat body, co to jde.

"Noviny nečtu. Hledám jen výsledky," říká kouč

V minulé sezoně jste přilákali do Olomouce pohledným hokejem hodně diváků. Myslíte, že budou chodit v hojném počtu i na začátek ligy?
S kolegou, když jsme o tom hovořili, věříme, že na úvod už přijde víc lidí, než chodilo loni na začátku. Ale všechno se bude odvíjet od výkonů týmu. Myslím, že loni si lidi říkali: Nehrajeme špatný hokej, vyhráváme. Proto je to sem natáhlo. Jestli to bude stejné, věřím tomu, že jich třeba přijde ještě víc než loni.

Jak vás s Petrem Fialou po roce baví práce v Olomouci?
Kdyby nás nebavila, tak tu nejsme. Asi tak bych to řekl. Ale určitě nám vedení vytvořilo takové podmínky, že se můžeme věnovat jenom naší práci. Máme na ni klid. Co se týká zázemí, sportovišť, tak samozřejmě stále je co zlepšovat. Ale máme podmínky k tomu, abychom z kluků mohli tahat výkony, které my vyžadujeme.

Média, hráči, i široká veřejnost, vysloví příjmení Fiala - Vlk pokaždé, když zmíní důvod olomouckého zmrtvýchvstání. To se vám hezky poslouchá, ne?
Já jsem to ještě neslyšel.

Ne?
Ne, ne. Noviny nečtu. Přečtu si jen výsledky a soupisky vždy po kole.

Tak já vám to říkám.
No, tak k tomuhle se nechci vyjadřovat. (usměje se)

Jak se vám žije s Hanáky v Olomouci?
Tak s lidmi, se kterými jsme přišli do styku, vycházíme s kolegou velmi dobře. Co se města týče, já bydlím kousíček na druhé straně od centra. Ale ve městě jsem byl tak pětkrát šestkrát za dobu, co tady jsem. Hodně času trávíme na zimáku, hodně trénujeme a já zase nejsem takový památkář, abych chodil na nějaké procházky. Dokud tady nemám psa, není důvod.

Vím, že se cokoliv u trenérů špatně odhaduje, ale hypoteticky, dokážete si představit, že Olomouc bude dlouhodobé angažmá?
Samozřejmě, v říjnu může být všechno jinak. Za sebe mohu říct, že se tady určitě dobře pracuje. Jestli tady vydržíme rok, dva, tři, to už je všechno ve hvězdách.