Jenže materiál, se kterým může nyní dvojice Zdeněk Moták & Jan Tomajko pracovat, je značně omezený.

„Z kádru je nás na ledě osm, takže je to komplikace. Poměrně dost velká. Přestávky by měly sloužit k obnově sil, ale když nemůžeme pracovat se všemi hráči, tak je to těžké,“ postěžoval si kouč Moták, který společně se svým kolegou musí pro tréninky využívat několik hráčů z mládežnických kategorií.

Marodka se Hanákům začala nebezpečně rychle plnit, proto reprezentační volno přišlo jako na zavolanou.

„Teď na konci se to trochu zvrtlo v tom, že se nám pár hráčů zranilo nebo onemocnělo. Do reprezentační přestávky nám to ztížilo podmínky,“ dodal Moták.

Seznam se zraněnými hráči už tak nebyl zdaleka prázdný, v krátkém sledu se začali ale přidávat další a další. Kohoutům nejprve vypadl ze sestavy Vojtěch Tomeček, jehož absenci trenéři látali vypůjčením Jakuba Kotaly z Havířova, poté 16letým Tobiášem Handlem.

Když pak před utkáním proti Chomutovu vypadl ze hry i František Skladaný, řešili olomoučtí trenéři kromě volby nového kapitána další nepříjemnosti. Šanci díky tomu dostali tahouni juniorského týmu Josef Podlaha a Michal Matiaško.

To ale ještě není ani zdaleka všechno. Utkání na ledě Pirátů, kteří stopli vítěznou sérii Hanáků, nedohráli Miroslav Holec a nejlepší střelec soutěže Zbyněk Irgl, což nadělalo lodivodům aktuálně čtvrtého celku Tipsport extraligy další vrásky na čele.

Bude Kohoutům někdo z trojice Skladaný, Holec, Irgl chybět delší dobu?

„To nedokážu říct, od zápasu s Chomutovem je to ještě krátká doba. Doufáme ale, že minimálně dva z těch tří by mohli být připraveni,“ uvedl Moták.

Předseda olomoucké organizace malého fotbalu Vojtěch Nehera (vpravo) přebírá ocenění za celoživotní práci ve funkcionářské oblasti z rukou Reného Pazdery, generálního sekretáře Asociace malého fotbalu České republiky.
Šéfa malé kopané Neheru uvedli do Síně slávy. Pohladí to po duši, řekl

Galvas je pryč, vrátí se Škůrek

Potom je tu další křížek. V následujících sedmi až osmi utkáních nebude k dispozici Jakub Galvas, který se s reprezentační dvacítkou chystá na mistrovství světa v kanadském Vancouveru.

„Je to jeden z našich nejlepších obránců. Nadprůměrný, excelentní bek, pravděpodobně nám bude chybět hodně,“ nechal se už po páteční výhře nad Zlínem slyšet starší z dvojice olomouckých koučů.

Jeho místo by ale měl zaujmout uzdravený David Škůrek.

„Měl by se vrátit, za což jsme rádi. Nehrál poměrně dlouho,“ řekl Moták na adresu věže z obrany, která chyběla v posledních osmi duelech.

„Doufáme, že na marodku už nikdo nepřibude,“ přál by si Moták a lakonicky dodal: „Martin Vyrůbalík je na dlouhou dobu mimo.“

Vzhledem k tomu, že momentálně není jisté, v jaké sestavě Hanáci po reprezentační pauze naskočí, si Moták o to víc cenní vítězné série, která jeho celek vyšvihla do nejvyšších pater. „Zaplaťpánbůh za ni,“ pravil.

Na doléčení všech zdravotních neduhů olomouckému týmu moc času nezbývá. Už ve středu ho doma čeká souboj proti Karlovým Varům, kterým otevřou třetí čtvrtinu základní části. Náročný program pak nepoleví ani během vánočních svátků, spíš naopak.

„První a stěžejní věcí je, že potřebujeme být zdraví. Když budeme zdraví, můžeme maximálně trénovat. Zdraví je ale přednější a my nebudeme hráče přemlouvat, aby trénovali byť jen s nějakým mírnějším zraněním. To neexistuje,“ vyvrátil Moták možnost, že by hráči své rekonvalescence nežádoucím způsobem urychlili.

Jakub Galvas
Devatenáctiletý kapitán Mory: Zpočátku jsem tomu nevěřil, líčil Galvas

Program Mory po repre pauze

ST 19. 12.
Karlovy Vary – Olomouc
PÁ 21. 12.
Třinec – Olomouc
ST 26. 12.
Olomouc – Brno
SO 29. 12.
Hr. Králové – Olomouc e
NE 30. 12.
Olomouc – Vítkovice

Autor: David Jahoda