Jednoznačnou stopku jim v prořídlé olomoucké plecharéně vystavila Mora, když přehrála tým kouče Růžičky 5:2.

Kohouti tak podruhé za sebou ulovili tři body a v tabulce poskočili na 9. příčku. V neděli uzavřou domácí trojboj zápasem s první Plzní.

Hokejisté University Shields Olomouc
Olomouc má svůj univerzitní hokejový tým. Hraje Evropskou ligu a láká fans

Lví podíl na dalším úspěchu Hanáků měla první obranná dvojice ve složení Martin Vyrůbalík – David Škůrek.

Prvně jmenovaný, šestatřicetiletý kapitán, potvrdil svou velmi dobrou formu a připsal si tři brankové asistence. Celkem již Vyrůbalík letos v patnácti střetnutích nasbíral osm kanadských bodů, všechny za nahrávky.

„Jsem rád, že začínám po pomalejším rozjezdu do sezony týmu pomáhat i takhle. Osobní statistiky ale fakt neřeším,“ usmíval se zkušený bek.

Mnohem větším překvapením však byla bodová exploze druhého jmenovaného, Škůrek totiž nepatří k ofenzivním mašinám, což potvrzovala i dosavadní letošní bilance.

Až do včerejška. Dvoumetrovému obrovi stačilo pouhých 33 vteřin hry, aby dělovkou z voleje otevřel skóre utkání.

„Super vstup! Dát gól hned v prvním střídání se nám letos snad ještě nepovedlo, byl to důležitý moment utkání,“ cenil si své trefy čtyřiadvacetiletý hokejista.

Šimon Falta (vlevo) a kapitán Sigmy Michal Vepřek
Po hodech půst? Olomoucký reprezentant Falta potřebuje okysličit

Zajímavé na celé akci bylo, že se o branku postarali oba zadáci. A zcela nestandardním způsobem, neboť Vyrůbalík přihrával zpoza brány Škůrkovi, který si naopak najížděl před ní.

„Vyrůb umí puk zatáhnout, přečíslit soupeře a pak přesně nahrát,“ chválil svého parťáka mladší z dvojice. „Trénujeme to, konečně mi to tam spadlo,“ dodal.

Hosté sice vzápětí nenápadnou akcí, na jejímž konci byl kanonýr Michal Vondrka, vyrovnali, nicméně Kohouty to nepoložilo. Ještě do první sirény jim vrátil vedení Jakub Herman, který se dobře zorientoval na brankovišti. 

V podobném duchu pokračovala i druhá část. A trefil se další bek, tentokrát Jakub Galvas.

„Bruno (Mráz) to krásně poslal na bránu a já stál ve správném čase na správném místě. Snažím se podporovat útok, teď se to odrazilo spřesně ke mně, neměl jsem problém zakončit,“ prohlásil talentovaný mladík.

A když ještě ve druhé třetině zvýšil na 4:1 pro Olomouc znovu Herman, bylo rozhodnuto.

V poslední dvacetiminutovce Piráti snížili v přesilovce Vladimírem Růžičkou, ale definitivní tečku duelu dal při power-play do opuštěné brány Vilém Burian.

Mora tak dokázala podruhé v řadě zvítězit doma.

„Dlouho jsme na to doma čekali, je to konečně obrovské povzbuzení, které nám psychicky pomůže!“ věří Jakub Galvas.

Je prokletí domácích zápasů definitivně fuč? Odpověď přinese nedělní mač v plecharéně proti vedoucí Plzni.

Olomouc - Chomutov 5:2 (2:1, 2:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 1. Škůrek (Vyrůbalík, Laš), 13. Herman (Škůrek, Vyrůbalík), 26. J. Galvas (Mráz, L. Galvas), 27.Herman (Holec, Vyrůbalík), 58. Burian (Strapáč)- 7. Vondrka (Lauko), 45. V. Růžička (Skokan, Flemming). Rozhodčí: Šír, Lacina – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 5:3. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Střely na branku: 33:16. Diváci: 3023.