Jen chvíli po triumfu 3:1 v derby nad zlínským rivalem dorazila z Liberce zpráva o nulovém zisku Vítkovic.

Olomoučtí hokejisté radostnou novinu v podobě čtvrtfinálové jistoty slavili ve velkém stylu a nadšeně kroužili po ledě.

„Připadalo mi to, jako kdybychom vyhráli nějaký titul,“ pobaveně popisuje jeden z hrdinů úterního večera Aleš Jergl. „Dozvěděli jsme se, že to Vítkovice neubojovaly a že jsme v šestce, takže to byla velká radost a super pocit.“

Právě díky skvělé individuální akci Jergla a učebnicovému „šatňáku“ do sítě Libora Kašíka se Mora v závěru první třetiny ujala vedení.

Petr Kolouch (uprostřed) slaví gól do zlínské branky
Kolouch: Jdeme nad plán. Ale není náhoda, kde jsme

„Puk se mi postavil, takže to Kašovi projelo mezi nohy,“ vypráví čtyřiadvacetiletý tahoun hanáckého celku.
Strhující zápas pokračoval i po přestávce. Druhý gól přidala Mora v přesilovce po bleskové akci zakončené Vilémem Burianem.

„Trenér po nás sice nechce, abychom hráli hokej nahoru – dolů, ale dneska jsme to zvládli suprově,“ pochvaluje si Jergl dynamickou hru.

„Zápas to byl vynikající, hráči předvedli maximální nasazení. Paradoxně padlo málo gólů,“ komentoval svižné hokejové derby trenér Beranů Robert Svoboda, jehož svěřenci dlouho marně hledali recept na skvělého Jana Lukáše v olomoucké brance.
Hned na startu třetí části hry pak tečoval Švrčkovu ránu Petr Kolouch a zdálo se, že je vymalováno.

NEUZNANÝ GÓL A ZLÍNSKÉ NERVY

Berani se ale ve 45. minutě dočkali snížení na 3:1 a dál věřili v body. V nervózním závěru sudí odepřeli Jerglovi gól pro údajný ofsajd.

„Bohužel jsem píšťalku neslyšel. Ale přijel za mnou Libor Kašík, který mi řekl, že na tom byl stejně,“ líčí Jergl, který dostal po svém zakončení od soupeřů pořádně naloženo.

„V té situaci jsem to soupeřům těžko vysvětloval. Schytal jsem nějakou ránu, ale jen do helmy,“ popisuje hokejista, který měl blízko hattricku. Kromě neuznaného gólu mu ale zkazila radost taky branková konstrukce při zlínské hře bez brankáře.

„Jeden gól tam aspoň padl. Za to jsem rád,“ usmívá se Jergl. „Hlavní je vítězství,“ moc dobře ví po prodloužení vítězné série.

Jan Švrček
Švrček: Klukům v kabině jsem zavřel huby

TÝM, CO SE NEVZDÁVÁ

„Ubojvané a udřené vítězství, které nás nakonec posílá do šestky. Je to výborné vzhledem k tomu, jak je mužstvo dobité. Ve čtvrtek máme volno, to je náš nejbližší plán,“ říká dobře naladěný trenér Mory Zdeněk Moták na tiskové konferenci.

„Rozhodla soudržnost a sounáležitost celého mužstva. Nikdy se nevzdáme a budeme vždycky bojovat a pracovat. U tohoto mužstva to tak je,“ vyjmenovává Moták aspekty, které Kohouty nečekaně nasměrovaly mezi extraligovou smetáku bez nutnosti hrát předkolo. Zisk 85 bodů po základní části je navíc vyrovnaný olomoucký rekord.

„Dá se říct, že s šestkou nikdo nepočítal, je super. Teď se připravit na play-off a ukázat, že v něm nejsme jen tak,“ plánuje Jergl a v uších mu ještě zní chorál olomouckého kotle: „My tu ligu stejně vyhrajem!“

„Fanoušci to skandovali, ale play-off je jiná soutěž, jiný hokej. Je to jakoby nová sezona, hraje se o všechno, takže do toho jdete s tím, že se chcete dostat co nejdál,“ dodává.

HC Olomouc - PSG Berani Zlín 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 20. Jergl, 26. Burian (J. Káňa, Strapáč), 43. Kolouch (Švrček) - 45. Gazda (E. Kulda). Rozhodčí: Šír, Bejček - Frodl, Rampír. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:0. Diváci: 5121.

Olomouc: Lukáš - Škůrek, Vyrůbalík, Dujsík, Švrček, L. Rutar, Ondrušek - Jergl, Kolouch, Ostřížek - Irgl, Strapáč, Burian - Holec, Skladaný, Laš - V. Tomeček, Mráz, J. Káňa. Trenéři: Tomajko a Moták.

Zlín: Kašík - Nosek, Freibergs, Řezníček, Gazda, Ferenc, Valenta, Padrnos - Dufek, Fořt, Kubiš - Šlahař, Honejsek, Herman - Okál, P. Sedláček, E. Kulda - L. Krejčík, Popelka, Václavek. Trenéři: Robert Svoboda a M. Hamrlík.