„Zápas rozhodla naše přesilovka pět na tři. Musíme bojovat dál. Pokud budeme takhle hrát, tak body určitě přijdou," je přesvědčen olomoucký trenér Jan Tomajko.

Plzeňští hokejisté, kteří bojují o přímý postup do pla-off, zápasu dávali velký význam a na Hanou dorazili s jednodenním předstihem. „Chtěli jsme se na zápas pořádně nachystat, což se povedlo. Za každou cenu jsme chtěli urvat body a to se nám podařilo. Za dva body jsme strašně rádi," řekl plzeňský trenér Ladislav Čihák.

Kohouti začali aktivně a při první přesilovce se do nadějné šance dostal Rachůnek. Jenže trefil Machovského betony. Na druhé straně měl Vošvrda problémy s Hollwegovou tečí. Po dlouhé přihrávce se Matai dostal do brejku, ale mířil vedle. Těsně před přestávkou dostal Patera při přesilovce ideální přihrávku před branku, ale mířil jen do plzeňského gólmana.

Na začátku druhé třetiny se po Majeského chybě do šance dostal Johnson a Vošvrda svůj tým podržel. Poté Marosz ujel do brejku. Toho sice vychytal Machovský, z pokračující akce se však už z dorážky prosadil Dlouhý.

Hanáci se ale z vedení moc dlouho neradovali. Nejprve Vošvrda zázračně lapačkou zneškodnil šanci Mozíka, ale pak už nestačil na teč Simona.

Moru vyrovnání nesrazilo. Při další olomoucké přesilovce Marosz prostřelil Machovského a na brankové čáře zachraňoval obránce Jeřábek. Domácí dostali ideální příležitost v podobě dlouhé dvojnásobné přesilovky. Jenže olomoučtí hokejisté měli problém se vůbec dostat do útočné třetiny a početní výhodu nevyužili.

„Hráli jsme moc individuálně. Hráči bez puku nijak nepomohli svému spoluhráči," vystihl Tomajko největší problém.

Kohouti však bojovali a po přestávce se dočkali druhého gólu, když Herman střelou švihem prostřelil Machovského. Jenže olomoucká obrana si nepohlídala obránce Mozíka na útočném výletě a bylo vyrovnáno. Třicet sekund před koncem mohlo být ještě hůř. Puk poskakoval před olomouckým brankovištěm, ale Lev ho do branky nedokázal uklidit.

V prodloužení byli aktivnější domácí. Skóre se však neměnilo a rozhodovaly nájezdy. Hned v první sérii střelou mezi betony uspěl Simon a Marosz si s Machovským neporadil. Pak Vošvrda vychytal Jána Sýkoru, jenže Houdkovi sjel puk a ani nevystřelil. O plzeňské výhře definitivně rozhodl Kratěna.

HC Olomouc – HC Škoda Plzeň 2:3 po sam. nájezdech (0:0, 1:1, 1:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 27. R. Dlouhý (Jaroměřský), 46. Herman (T. Rachůnek, Majeský) – 31. Simon (Kubka, Johnson), 53. Mozík (Simon, Johnson), rozhodující sam. nájezd Simon. Rozhodčí: Hribik, Wagner – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 7:6. Bez využití. Diváci: 2961.

Olomouc: Vošvrda – Rašner, Majeský, Škůrek, Ondrušek, Houdek, Jaroměřský – Buc, J. Knotek, Laš – T. Rachůnek, Herman, Matai – Zuzin, Patera, Řípa – Kucharczyk, Marosz, R. Dlouhý. Trenéři: Fiala, Dopita a Tomajko.

Plzeň: Machovský – Mozík, D. Sklenička, Kadlec, Jeřábek, Kubka, Pulpán – Kratěna, Bližňák, Schleiss – J. Sýkora, Simon, Johnson – Balej, T. Sýkora, Lev – Hollweg, Kubalík. Trenéři: Michal Straka, J. Špaček a Čihák.