Všechny novinky oproti minulé sezóně však ještě musí posvětit Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje.

„Dohodu klubů by měl schvalovat tento orgán ještě před konferencí,“ řekl serveru hokej.cz Stanislav Šampalík, organizační pracovník první ligy.

Ne všechny kluby ale s navrhovanými změnami souhlasily. Mezi nimi byl také HC Olomouc.

„Místo, aby zůstalo něco, co fungovalo, každý rok se dělá nějaká změna,“ kritizoval Erik Fürst, generální manažer HC Olomouc.

„Olomouc a dalších pět klubů bylo proti, protože se dohodlo, že dva roky zůstane loňský systém dvou skupin,“ dodal Fürst.

Hlavním argumentem pro změny bylo, že první liga je celorepubliková soutěž a rozdělení na dvě skupiny nemá smysl.

„V tom případě jsme navrhovali, aby se v základní části hrálo šedesát kol, tedy každý s každým čtyřikrát, což ale některým připadalo strašně moc. Vracíme se tak k systému sudá – lichá, který se neosvědčil,“ diví se Fürst.

Předchozí model byl navíc atraktivnější pro fanoušky, když se více hrálo s moravskými týmy. „Takhle můžeme v nadstavbě třeba jezdit jen do severních Čech,“ řekl Fürst.

Namísto loňských 44 kol, čeká na šestnáct oddílů v dlouhodobé části soutěže 46 zápasů. Nejprve se všechna mužstva střetnou systémem každý s každým doma a venku, poté bude následovat šestnáct kol systémem sudá-lichá. Ten zažila druhá nejvyšší soutěž naposledy v sezóně 2003/2004, kdy měla ještě čtrnáct účastníků.

Následně dojde k rozdělení soutěže do tří různě velkých skupin. Týmy na prvním až čtvrtém místě postoupí přímo do čtvrtfinále, které se stejně jako semifinále a finále bude hrát na čtyři vítězství.

Celky z páté až dvanácté pozice se utkají v osmifinále. Čtyřem postupujícím stačí k účasti ve čtvrtfinále tři výhry.

Stejně jako v uplynulém ročníku zůstává tak zvané play-out, tedy boje čtyř nejhorších mužstev o zachování prvoligové příslušnosti. Mužstva ze třinácté až šestnácté příčky se proti sobě postaví celkem čtyřikrát, dvakrát doma a dvakrát venku, přičemž jim zůstávají body ze základní části.

Zatímco letos na jaře dvě nejhorší mužstva čtyřčlenného play out automaticky sestoupila, tentokrát by měla mít šanci na nápravu v baráži.

„Ještě to není úplně dořešené, ale mělo by ji hrát pět týmů. Dva prvoligové, vítězové semifinále play-off druholigové skupiny Západ a vítěz play-off skupiny Východ ve druhé lize,“ vysvětluje Stanislav Šampalík.

Další zásadní novinkou je také zrušení omezení pro počet cizinců, kteří mohou nastoupit v jednotlivých zápasech. Dosud mohly oddíly využít čtyři zahraniční akvizice.

„Kluby se domluvily, že nastaví stejné podmínky jako v extralize, kde může hrát libovolný počet cizinců z kterékoliv země,“ objasňuje Šampalík.

První liga by měla být podle předběžného plánu rozehrána ve středu 10. září, poslední kolo základní části připadá na pondělí 23. února 2009. O týden později by se měly rozběhnout vyřazovací boje, na jejichž konci bude známo mužstvo, které bude usilovat o postup do extraligy.

Úvodní kolo 1. hokejové ligy: 10. září:

Havířovská hokejová společnost – SK Horácká Slavia Třebíč, HC Dukla Jihlava – HC Vrchlabí, HC Berounští Medvědi – KLH Chomutov, HC Sareza Ostrava – HC VCES Hradec Králové, HC Benátky nad Jizerou – HC Chrudim, SK Kadaň – HC Kometa Brno, HC Slovan Ústečtí Lvi – HC Rebel Havlíčkův Brod, HC Olomouc – HC Most.