Ve dvanáctikolové soutěži mimo Mory a Bílých Tygrů bude o dvě místa v nejvyšší soutěži ještě bojovat prvoligová Mladá Boleslav a extraligový Chomutov.

Olomoučtí v této sezoně chytili velmi dobrou formu a v baráži by nemuseli být bez šancí.

„Je to pro nás velký úspěch, že jsme se do baráže dostali. Na druhou stranu si nemůžeme myslet, že v této sezoně máme splněno. Byla by hrozná škoda už teď být spokojeni s tím, co jsme dokázali. Sezona ještě neskončila. Musíme se snažit, aby to pro nás dopadlo co nejlépe," uvědomuje si olomoucký trenér Jan Tomajko.

Širší baráž dvou nejlepších prvoligových a dvou nejhorších extraligových týmů se hraje vůbec poprvé. Kohouti by mohli těžit z psychické výhody, že v kvalifikaci nejsou pod takovým tlakem jako Chomutov nebo Liberec.

„Ale já to tak nevidím. V baráži se začíná od nuly. Každý tým hraje o všechno. Nemůžeme si myslet, že je na naší straně nějaká výhoda," argumentuje Tomajko.

Doufám, že nadšením uspějeme

Navíc upozorňuje, že extraligové celky v sezoně odehrály daleko kvalitnější zápasy.

„Extraligoví soupeři jsou zvyklí na kvalitnější utkání. I psychika dělá hodně. Doufám, že naším nadšením uspějeme," věří olomoucký trenér.

Olomoučtí hokejisté se v prvoligovém semifinále vypořádali s Ústím již po čtyřech zápasech. Před baráží tak mohli od poloviny března odpočívat, zatímco extraligové týmy hrály až do čtvrtka.

Na druhou stranu ale hrozí, že by Kohouti mohli vypadnout ze zápasového rytmu.

„Myslím si, že po semifinále hráči potřebovali volno, aby si v hlavách odpočinuli od hokeje. Tréninky vypadají dobře a věřím, že to bude dobré," uvedl Tomajko.

Do nedělního zápasu již nastoupí útočník Ministr a během baráže by na soupisku mohli být dopsáni další hráči z marodky Houdek a Pekr.

„Uvidíme, jak se marodi dají dohromady. Nedokážu říct, kdy by mohli hrát," přiznal trenér.

Již při prvoligovém play off na olomouckém stadionu panovala bouřlivá atmosféra. Vidina postupu do extraligy by na decibelech ještě mohla přidat.

„Doufám, že diváci přijdou a po dlouhé době se naplní zimák. Už při posledním semifinálovém zápase s Ústím tady byla parádní atmosféra. Věříme, že diváky nezklameme," poznamenal Tomajko.

Barážoví soupeři

Bílí Tygři Liberec 

Radek Duda z Liberce se raduje z hattricku proti Plzni.Zřejmě největší favorit prolínací soutěže. Bílí Tygři spadli do baráže až na poslední chvíli, kdy je po porážce v Brně v tabulce extraligového play out předstihly Karlovy Vary. Severočeši mají v kádru několik hvězd.

Tahounem je reprezentační útočník Petr Nedvěd, brankářskou oporou Marek Schwarz.

V týmu trenéra Pavla Hynka figuruje i útočník Radek Duda, který je na olomouckém zimním stadionu velmi „populární" z dob, kdy proti Kohoutům nastupoval v barvách Chomutova.

Piráti Chomutov 

Zánovní pirát Divíšek slaví vyrovnávací branku // Rytíři Kladno – Piráti Chomutov 2:3p, 1. 2. 2013Nejhorší tým letošní extraligy bude svoji účast hájit až v baráži. Piráti šli do play out z posledního místa, které si vylepšit nedokázali.

Olomoučtí hokejisté mají na Severočechy ještě živé vzpomínky. V minulé sezoně Kohouti proti Pirátům bojovali o postup do finále play off první ligy. V sérii Hanáci prohrávali již 0:3 na zápasy, Chomutov však postup mohl slavit až po rozhodujícím sedmém duelu.

BK Mladá Boleslav 

I. hokejová liga: BK Mladá Boleslav - SK KadaňVítěz letošního ročníku první ligy by se rád vrátil mezi elitu. Nebude to mít ale vůbec jednoduché.

S Kohouty se Středočeši v sezoně utkali čtyřikrát a ve třech případech odcházeli poraženi. Boleslav se navíc v semifinále trápila s Třebíčí.