Zápasy mezi Vítkovicemi a Olomoucí? Většinou boj o každý centimetr ledu, vládnou obrany. V předehrávce 44. kola to bylo ale úplně jiné kafe.

Jakoby se hráči obou týmů inspirovali zámořským soubojem mezi Washingtonem a San Jose, který v noci z úterý na středu rovněž nepoznal za stavu 6:6 vítěze po 60 minutách.

Pár styčných bodů bylo podobných. Hostující tým udeřil z první šance a vyrovnal v poslední minutě základní hrací doby, jen vítěz byl jiný. Zatímco v NHL slavili díky hattricku Tomáše Hertla Žraloci, v Ostravě se radovali domácí.

„Padlo hodně gólů, takže pro diváky to byl zajímavý zápas,“ začal své hodnocení Jan Tomajko, jeden z trenérů Olomouce.

Vpravo Petr Strapáč
Hattrick je hezký, ale raději bych přispíval pravidelněji, přiznal Strapáč

EX-VÍTKOVICKÁ LETKA ZÁŘILA

Olomouckým trenérům náramně vyšlo slepení trojice vítkovických odchovanců Zbyňka Irgla, Petra Koloucha a Petra Strapáče. Dohromady se postarali o čtyři góly a měli obrovskou zásluhu na tom, že Hanáci dali teprve podruhé v sezoně víc než čtyři góly (poprvé ve 20. kole na ledě Sparty – 6:4).

Vše načal Petr Kolouch, který ve hře čtyři na čtyři procedil puk za Patrika Bartošáka a svou první trefou od druhého kola poslal Hanáky do vedení. Po nedělní facce od posledních Pardubic to byl pro Olomoucké parádní start.

Jenže zatímco v útoku to Kohoutům šlo, v defenzívě panovaly rozpaky. Ten první dokázaly Vítkovice potrestat ve vlastním oslabení, po špatné rozehrávce Galvase využil přečíslení dva na jednoho Lukáš Kucsera – uzdravený Branislav Konrád, který se v brance Olomouce ukázal po pěti zápasech, byl bez šance. Kdyby věděl, co ho v zápase ještě čeká, možná si dá ještě jeden zápas pohov.

Vítkovickou radost sice po necelých dvou minutách zkrotil Jergl, který svým desátým gólem v sezoně jen potvrdil svůj lauf, ovšem domácí pak v rozmezí 28 vteřin skóre otočili. Nejprve si ve skrumáži našel volný kotouč Poletín, poté poslal Vítkovice poprvé do vedení Květoň.

„My nejsme v komfortní situaci, ale začali jsme výborně. Hned na začátku jsme dali gól, jenže v závěru první třetiny jsme během minuty dvakrát inkasovali, což nás trochu srazilo,“ připustil Tomajko.

Chvíli po přestávce ale Hanáky nabudila schovaná střela Bruna Mráze. Po jeho vyrovnání přepustil Bartošák místo Danielu Dolejšovi.

Gólová přestřelka pokračovala dál. Olomoucké obraně, která byla až netypicky často příliš otevřená, pláchl Tybor a stejně ladně pokořil i Konráda.

Odpověď Kohoutů přišla ale hned vzápětí, po přihrávce Strapáče pokořil Kolouch i druhého gólmana ve vítkovické kleci. Po pěti minutách si vzal šikovný centr slovo i jako asistent, do jízdy přistrčil puk Irglovi, který netypickou přesilovkovou akcí poslal hosty potřetí v duelu do vedení.

Hokejová extraliga: HC Dynamo Pardubice - HC Olomouc.
Facka pro Moru! Po výhře šestigólový direkt od posledních Pardubic

PĚT NA TŘI CELÉ DVĚ MINUTY

Jen dvě minuty nato dostali Hanáci skvělou možnost odskočit na rozdíl dvou branek – dvě minuty v početní výhodě pět na tři. Mora ale s velkou příležitostí – a možná taky klíčovým momentem pro celé utkání – naložila mizerně.

Vítkovicím se následně ve třetí třetině povedlo vyrovnat, a když už se zdálo, že stav 5:5 vydrží až do konce základní hrací doby, využili domácí v čase 58:09 přesilovou hru zásluhou druhého gólu Kucsery.

„Do poslední třetiny jsme šli s tím, že chceme udržet jednogólové vedení, bohužel jsme ale dostali gól na 5:5, a pak jsme v oslabení inkasovali další branku na 5:6,“ komentoval Tomajko.

Kohouti se ale nesložili a ve hře bez brankáře srovnali. Kolouchovo nahození od mantinelu doklepl do sítě Irgl. Při jeho druhé trefě v duelu a 16. v sezoně zbývalo do konce třetí sirény odehrát jen 35 vteřin.
Prodloužení se obešlo bez větších šancí, a tak dvanáctigólovou bitvu musely rozhodnout nájezdy.

Šťastnější byly Vítkovice, které od druhého nájezdu vytáhly ze střídačky odpočatého Bartošáka. Díky němu a rozhodující trefě Stránského nakonec Ostravané vyhráli nájezdy 3:2 a zápas celkově 7:6.

„Bod je pro nás vzhledem k vývoji utkání úspěch, i když si myslím, že třetí třetinu jsme měli odehrát líp,“ dodal Tomajko závěrem.

Získaný bod posunul Kohouty na osmou pozici o bod před Mladou Boleslav. V pátek je čeká důležité střetnutí na ledě desátého Zlína.

HC Vítkovice Ridera – HC Olomouc 7:6 po sam. nájezdech (3:2, 1:3, 2:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 16. Kucsera (P. Zdráhal), 19. Poletín (Kucsera), 20. D. Květoň, 26. Tybor, 50. Š. Stránský (Schleiss, Gregorc), 59. Kucsera (Gregorc, Š. Stránský), rozhodující sam. nájezd Š. Stránský – 2. Kolouch, 18. Jergl (J. Knotek, Ostřížek), 23. B. Mráz (Burian), 28. Kolouch (Strapáč), 33. Irgl (Kolouch, J. Galvas), 60. Irgl (Jergl, Kolouch). Rozhodčí: Hribik, Šír – Gebauer, Hlavatý. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 4139.
Vítkovice: Bartošák (23. Dolejš, od 2. nájezdu Bartošák) – D. Krenželok, Výtisk, Gregorc, Šidlík, Trška, J. Mrázek, T. Černý – Dej, Lev, Olesz – Tybor, O. Roman, D. Květoň – Szturc, Poletín, Kucsera – P. Zdráhal, Š. Stránský, Schleiss. Trenéři: Petr a Trnka.
Olomouc: Konrád – Jaroměřský, Vyrůbalík, J. Galvas, Ondrůšek, Rutar, Švrček – Jergl, J. Knotek, Ostřížek – Irgl, Kolouch, Strapáč – V. Tomeček, B. Mráz, Laš – Skladaný, Burian. Trenéři: Tomajko a Moták.