Ačkoliv srpen nijak nevybízí k rekapitulaci či k ohlédnutí za uplynulými dny, v případě hokejistů Olomouce se k tomu Deník rozhodl. Kohouti mají za sebou dva přípravné zápasy hrané netradičních 80 minut. Nejprve porazili druholigový Šumperk 6:3, po té podlehli Kometě Brno 3:1.

V úterý si Mora vyzkouší i atmosféru venkovního utkání. Soupeřem jí bude extraligový Třinec. První zápas Olomouc v Tipsport Cupu se ovšem hraje ve Frýdku-Místku.

Posila v první lajně

V elitní formaci po boku osvědčené dvojice Ministr – Smejkal nastoupil v obou přípravných střetnutí Jiří Řípa. Čtyřiadvacetileté křidlo po přestupu z Třince uzavřelo na Hané dvouletou smlouvu s opcí. V minulé sezoně působil na hostování v Ostravě. Mají tedy Kohouti nového člena útočného komanda? „Jestli tam už zůstane? Ta možnost tady je. Zatím tam je Jirka. Uvidíme, jak to bude fungovat v ostatních zápasech,“ říká trenér Olomouce Petr Vlk.

Kdo se nevejde na soupisku?

Třicet tři hokejistů. To je početná skvadra. Je jasné, že jak půjdou dny kalendáři, půjdou i někteří hráči. Ale kteří? Jistě, o smlouvu bojují nové tváře v kempu Jozef Liška, Robin Staněk a Petr Vlk mladší, ovšem sestavu v HC Olomouc nemají jistou ani „mladí“.

Do této kategorie z řad odchovanců spadají: Matouš Venkrbec, Tomáš Sršeň, Martin Janáček, Jan Koktan, Lukáš Luňák. O důvěru musí přesvědčit trenéry zřejmě i Jan Zapletal, Jiří Paška nebo Tomáš Jurdič.

Je pravděpodobné, že kmenové hráče, pro které nebude místo, pošle vedení HC Olomouc na střídavý start do klubů v přilehlém okolí. Ještě doplňme, že o post třetího brankaře se rozhodne mezi Jiřím Slovákem a Michalem Turkem.

„Není uzavřené, že by nemohl nikdo přijít ze Znojma. Uvidíme. Teď máme zatím pět pětek. Je vždycky nepříjemné se s těmi hráči, co tady pracují celé léto, rozloučit. Ale nebude zbytí,“ uvědomuje si kouč Petr Fiala.

„Na termín ale netlačíme,“ dodává. Klub také sonduje, jak si vyvine situace u beka Radima Ostrčila. Ten s Morou už dokonce odehrál jeden zápas, ale rád by za oceán.

Divácký zájem

Kohouti by se snad mohli dočkat už od prvních kol podpory fanoušků. Nejen slušné návštěvy v přípravných utkáních, ale také plánované výjezdy ven fanklubu, naznačují, že HEA HEA MORAVIA! bude na zimním stadionu pořádně slyšet.

„S kolegou, když jsme o tom hovořili, věříme, že na úvod už přijde víc lidí, než chodilo loni na začátku. Ale všechno se bude odvíjet od výkonů týmu. Myslím, že loni si lidi říkali: Nehrajeme špatný hokej, vyhráváme. Proto je to sem natáhlo. Jestli to bude stejné, věřím tomu, že jich třeba přijde ještě víc než loni,“ domnívá se Vlk.

Marodi

Nebyla by příprava přípravou, aby někdo nescházel. Ach ta kolena! chtělo by se vykřiknout. Postupně s nimi laborovali Dalibor Sedlář, Štefan Žigárdy a Richard Brančík. První už marodku opustil, zbylí dva se na to chystají tento týden.

„Koleno začalo Ríšu trošku zlobit, proto má teď klid. Chtěl by už jít na led, lehce trénovat. Rozhodnutí necháme na doktoru Holubkovi. Není důvod spěchat,“ tvrdí Fiala. „V prostředku týdne by měl naskočit i Žigárdy,“ informuje Vlk.

Nový král hitů

Jakub Bartoň? David Kudělka? Ne, ne. Potlesk tribun za to, že místo brzdy používá u mantinelů protihráče, si s Brnem několikrát vysloužil Tomáš Sršeň.

Syn slavného otce uštědřil několik tvrdých hitů hráčům Komety. Dokonce dva museli být ošetřováni. Přitom mladý Vosa, jak ho spoluhráči přezdívají, nepoužívá nefér zákroky. Výhradně hraje tělem. Tak pozor: Vosa dává žihadla u mantinelu rád!

Bodyguard

Nelze než vyslovit Davida Kudělku. Zámořský rváč je připraven hájit zájmy Olomouce a chránit spoluhráče. Už v úvodních duelech naznačil, že si respekt sjedná. Zatím k tomu nepotřeboval ani odhodit rukavice. Zatím.

„Bude přínosem. Je velký. My potřebujeme nějakého ramba, protože přece jen nutné čas od času někoho zbourat. Takový hráč je potřeba,“ uvědomuje si Vlk. „Jestli dojde na nějaký vyhrocený souboj, určitě nebudu stát v pozadí. Kluků se samozřejmě budu zastávat a prokazovat charakter spojený s týmovou sounáležitostí,“ tvrdí Kudělka výhružně. „Moc se neperu, ale když na to dojde, tak to stojí za to,“ varuje.

Síla týmu je větší

Na závěr se zdržme u kvality Olomouce. Když postavíme vedle sebe statistiku odchodů a nákupů, dojdeme k názoru: Kohouti jsou lepší než loni! Ano, ale pozor. I ostatní týmu první ligy posilují a v případě Chomutova či Brna ještě výrazněji než na Hané. Alespoň se máme na co těšit!

„Jsme silnější než loni,“ souhlasí generální manažer Mory Erik Fürst. „Myslím si, že budeme určitě silnější. To soudím podle těch kluků, kteří přišli v létě,“ přikyvuje kapitán Brančík.

Jen pro připomenutí. Loni, skončila Olomouc v semifinále…