„Nehráli jsme špatně. Domácí byli pouze produktivnější než my," stručně zhodnotil derby olomoucký trenér Jiří Dopita.

Do první větší šance se dostali hosté. Knotek se obtočil kolem tyčky, Čiliak vyrazil puk ke Skrbkovi, jenž pálil jen do brněnského gólmana. Z protiútoku před olomouckou brankou vznikla nepřehledná situace. Puk se šťastně odrazil k Ostřížkovi, který s dorážkou neměl žádné problémy – 1:0.

Kohouti se snažili vyrovnat. Marosz ještě úspěšný nebyl. Herman však za modrou přenechal puk Divišovi a ten překvapivě prostřelil Čiliakovu lapačku.
Kometa však mohla jít znovu do vedení. Dočekal projel olomouckou obranou a Vošvrda musel zasahovat. Poté Knotek u mantinelu ztratil puk.

Hruškovo zakončení olomoucký gólman zlikvidoval, ale pak ještě musel zasahovat po odrazu od Vyrůbalíkovy brusle.Olomoučtí hokejisté. Ilustrační foto

„Nevstoupili jsme do zápasu špatně a dali jsme rychlý první gól, Olomouc měla potom několik gólových šancí
a za pět minut vyrovnala," okomentoval první třetinu asistent brněnského trenéra Karel Beran.

Hosté v úvodu druhé třetiny ubránili oslabení a dostali se do šancí. Nejprve Herman neproměnil samostatný nájezd a proti Čiliakovi neuspěl ani Knotek. Poté Vošvrda předvedl ukázkový semafor proti Němcově střele do vinklu.

Rozhodčí začali posílat Hanáky na trestnou a Kometa měla dvě dvojnásobné přesilovky. Káňa z dorážky neuspěl a Hruška v ideální pozici olomouckou branku přestřelil. Na druhé straně Cibákovi ideálně přihrál Rác, jenže Čiliak byl pozorný. Domácí ale mohli jít do vedení. Dočekal přebruslil olomoucké obránce a jeho kličku Vošvrda zastavil špičkou betonu. „Ve druhé třetině jsme vypadli kvůli častým vyloučením z tempa," posteskl si Dopita.

„Škoda druhé třetiny, kdy jsme měli tlak a velkou převahu. Dlouhou přesilovku pět na tři bychom měli využít. Na vině byl možná i špatný led," hledal příčiny mizerných přesilovek Beran.

Hned po přestávce hosté dostali výhodu dvojnásobné přesilovky. Jenže na brněnskou branku za minutu nevyslali ani střelu. Do nadějné šance se Hanáci dostali při vlastním oslabení. Skrbek s Maroszem najížděli na jediného obránce, ale centr prvního útoku brněnského gólmana nepřekonal. Při přesilovce Dlouhý tečoval nahozený puk, trefil jen Čiliakovy betony.

To Hruška při brněnské přesilovce nic nevymýšlel. Najel si na pravý kruh a golfákem propálil Vošvrdu.

A bylo ještě hůř. Vyrůbalík na modré puk vypíchl přímo na Kempného hůl, jenž prostřelil olomouckého brankáře.

Kohouti se dlouho nemohli dostat do tlaku. Pomohlo jim až brněnské vyloučení minutu před koncem. Mora si vytvořila tlak, ale skórovat už nedokázala.

„Rozhodla přesilovka v poslední třetině, kterou odehrála Kometa lépe než my," dodal Dopita.

Extraliga má nyní vánoční přestávku a další kolo je na programu 26. prosince. Olomoučtí hokejisté hrají na pardubickém ledě.

HC Kometa Brno – HC Olomouc 3:1 (1:1, 0:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 4. Ostřížek (Dočekal, Holec), 51. J. Hruška (Kempný), 53. Kempný – 9. Diviš (Herman, Ondrušek). Rozhodčí: Horák, Pešina – Komárek, Ondráček. Vyloučení: 8:10, navíc Kempný (Brno) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 7200 (vyprodáno).

Brno: Čiliak – Ptáček, Kempný, Dujsík, Hanzlík, Kuboš, Dlapa, Kováčik – Ton, V. Němec, J. Hruška – Honejsek, L. Čermák, J. Káňa II – Vondráček, Koreis, Burian – Holec, Ostřížek, Dočekal. Trenéři: Kýhos, Pešout a K. Beran.

Olomouc: Vošvrda – Vyrůbalík, Majeský, Skrbek, Houdek, Ondrušek, Škůrek, Bartoň – Cibák, Marosz, Rác – Dlouhý, Patera, Kucharczyk – Laš, Herman, Diviš – Rachůnek, J. Knotek, Matai. Trenéři: Fiala a Dopita.