Příčinou jsou spory, které má vedení Komety s městskou společností Starez Sport. Stále se nedohodli na pronájmu zimní haly Rondo.

„Město nám nepomáhá. Za celou dobu, co v klubu působím, pro nás Brno neudělalo nic, co by odpovídalo nárokům, které na nás město klade,“ vysvětluje Zábranský, který dokonce hrozí, že Kometa z Brna odejde úplně.

Momentálně nemají prvoligoví hokejisté kde hrát a v polovině září už je čekají mistrovské zápasy.

„Pokud se to nevyřeší, přehodíme si pořadatelství zápasů se soupeři. Ale hrát mimo Brno déle by bylo likvidační, to už bych spíš uvažoval o prodeji klubu,“ zlobí se Zábranský, bývalý hokejový obránce.

Podle slov majitele klubu dává město klubu jen běžnou dotaci devět set tisíc korun.

„Hodně se mluvilo pětačtyřiceti milionech, které se Brno rozhodlo během tří let dát do hokeje. Ty však jdou jen na mládež, která přímo pod akciovou společnost Kometa Group nespadá,“ objasňuje šéf klubu.

Hádky o pivo

Spor o pronájem haly se točí okolo provozování občerstvení. Kometa chce mít pod kontrolou, co se bude prodávat při zápasech. Stánky však Starez pronajímá podnikateli Pavlu Slovákovi.

Kometa si na něj stěžuje, že při utkáních točí jedenáctistupňové pivo, i když zákon povoluje při sportovních akcích prodej jen desetistupňového. Celou věc i s fotografiemi, které to mají dokazovat, předala k šetření Městské policii.

„Pokud se prokáže takovéto pochybení, tak s panem Slovákem smlouvu rozvážeme. Ale stejně bychom potom vyhlásili výběrové řízení na nového provozovatele a nepronajali stánky rovnou Kometě,“ říká předseda představenstva Starezu a brněnský radní Jiří Zlatuška.

Ten ve čtvrtek jednal s prezidentem Komety Egbertem Zündorfem.

„Trvám na tom, že postoj klubu stojí na jejich obchodním zájmu. Používají tisíce fanoušků k vydírání, aby prosadili své obchodní cíle,“ zůstává i po jednání neoblomný Zlatuška.

Naopak Zündorfovi byl po jednání optimistický. „Shodli jsme se, že obě strany mají zájem, aby Kometa v Brně zůstala. Počkáme až se teď sejde představenstvo Starezu a přijde s novým návrhem smlouvy,“ konstatuje Zündorf.

Současná situace už Kometu dostala do problémů. Podle stanov hokejového svazu je domácí mužstvo hlavním pořadatelem ligových zápasů a zodpovídá tedy za nedostatky. Kometa vloni mnohokrát platila pokutu za to, že diváci vhazovali plastové lahve na led.

„Hlavně nechceme, aby se někdo zranil. Proto požadujeme kontrolu nad občerstvením. Nabízeli jsme i možnost, že uzavřeme smlouvu s panem Slovákem. On i Starez jí ale odmítli,“ rozhazuje rukama Zábranský.

Nad věcí zůstává brněnský primátor Roman Onderka. „Liborovi Zábranskému povolily nervy. Oba pánové (Zábranský a Zlatuška – pozn. red.) by si měli dát trochu oddech a pak to řešit,“ míní primátor.

Primátor: Hokejová Kometa jinde než v Brně je sci–fi


Brněnský primátor Roman Onderka je známým fanouškem hokejové Komety a často na její domácí zápasy chodí. Odchod hokejového klubu považuje za sci–fi a obě strany současného sporu vyzývá k vychladnutí a jednání od začátku. Podle něj kometa v této sezóně postoupí do extraligy.



Dokážete si představit, že by hokejová Kometa odešla z Brna a začala hrát někde jinde?
Vůbec ne. Je to záležitost z oblasti sci–fi.

Jak tedy hodnotíte vyjádření majitele klubu Libora Zábranského, že z názvu zmizí Brno a že uvažuje o přesunutí zápasů jinam?
Každému člověku, který je rozmrzelý, nervózní a dlouhodobě usiluje o nějaký cíl, v tomto případě o návrat do extraligy, někdy ujedou nervy a dokáže říct různá prohlášení.

Takže nevěříte, že by nakonec Brno z názvu klubu odstranil?
Pokud to pan Zábranský udělá, tak to bude největší marketingová chyba v jeho životě.

Budete se v současném sporu nějak angažovat?
Smlouvu uzavřela Kometa a Starez Sport, což je samostatná kapitálová společnost s vlastním představenstvem a v něm já nejsem. Situaci však vnímám jako velmi vážnou, proto jsem oslovil předsedu sportovní komise Pavla Sázavského, aby se tím začal osobně zabývat. Na úterním jednání rady budeme situaci řešit také.

Změní se nějak přístup vedení města k hokejovému klubu?
Zatím bych to celé nechal v pozici, že si oba pánové, kteří vyjednávají (Jiří Zlatuška a Libor Zábranský – pozn. redakce), dají dvanáct nebo čtyřiadvacet hodin pauzu na uklidnění. Adrenalin pak trochu klesne a člověk snáze hledá cesty, jak partnerovi vyjít vstříc. Tohle vnímám jako přípravný zápas, po kterém obě strany musí vychladnout, zasednout za stůl a začít jednat.

Kometa chce pronajímat během zápasů celý stadion. Je to podle vás reálné?
Myslím, že ano. Vnímám jejich požadavek na zajištění bezpečnosti během dne, kdy hrají zápas. Na druhou stranu společnost Starez Sport má uzavřeny dlouhodobé smlouvy a to je nutné řešit. Uzavření smlouvy je však základním kamenem k tomu, aby mohly být Kometa úspěšným mužstvem, které vstoupí do extraligy.

Postoupí do nejvyšší hokejové soutěže už letos?
Letos ne, ale v letošní sezoně ano. Jsem o tom pevně přesvědčený. Kometa má vynikající tým a na hráčích i vedení je vidět, že opravdu chtějí uspět. A právě tohle velké chtění je možná příčinou nervozity, která tam dnes panuje.