„Před play-off ale vůbec nepřemýšlím, jestli nějaké body přibydou, důležité je vítězství," říká Martin Vyrůbalík.

Na předsezonní tiskové konferenci si všichni zástupci klubu dávali za cíl vyhnout se baráži o extraligu. Jen vy jste rovnou řekl, že chcete postoupit do play-off. To už tehdy jste týmu tak věřil?
Ne, že bych to cítil, ale proč bychom si dávali takové cíle v podobě záchrany. V koutku duše to tam člověk pořád má hlavně po té loňské sezoně. Chtěli jsme, aby sezona dopadla daleko lépe. Dobře se to rozběhlo a bylo potřeba toho využít. Dopadlo to dobře.

První dvě kola jste prohráli, ale pak jste sedmkrát v řadě vyhráli. Vydařený úvod sezony byl určitě důležitý pro celý průběh extraligy, že?
Bylo to stěžejní. Pořád jsme bodovali, vyhrávali a tím jsme získali sebevědomí. Pak jsme, myslím, měli maximálně čtyři porážky v řadě. Důležité bylo, že jsme neměli žádnou dlouhou sérii proher.

Přišel na vás během sezony nějaký kritický moment?'
Pokud na některé mužstvo dolehne krize, tak se do play-off těžko dostává. Když jsme několikrát po sobě prohráli, vždy jsme to zvládli a začali zase vyhrávat. Vycházelo nám to.

Během sezony vám z prvního útoku vypadli hned dva hráči a v první moment to vypadalo na velký problém.
Je to škoda. Ale Honzu Knotka dobře zastoupil Kuba Herman. S klukama si taky porozuměl. Teď bohužel vypadl Mara Laš, ale jej nahradil Míra Holec. Není tady nikdo, kdo by ostatní výrazně převyšoval. Tak jak ostatní družstva mají své lídry v kanadském bodování, tak u nás mužstvo šlape. Táhneme za jeden provaz a dokážeme se nahradit. Smůla je to pro kluky. Každý by si play-off chtěl zahrát.

Na začátku sezony bylo zdůrazňováno, že týmu chybí typický střelec. Hodně vám určitě pomohlo, že se v produktivitě prosazovaly všechny lajny.
To je právě důležité, že to netáhla jen první lajna. Mara Laš sice ulétl na sedmnáct gólů, ale jinak se ostatní drželi zpátky. Tíha ale neležela jen na první, i když se na ní spoléhá víc než na ostatní.

Těžký soupeř, který se dá porazit

Osobně jste se prosadil ve statistikách mezi nejlepší extraligové obránce. Považujete tuto sezonu za životní?
Vzhledem k tomu, že jsem extraligu pravidelně nehrával a působil jsem v první lize a na Slovensku, tak rozhodně. V takovém věku je to hodně zajímavé, to se jen tak někomu nepovede. Osobně se cítím parádně. S Hugem (Pavlem Skrbkem – pozn. red.) nám to sedí. I když byl nějakou dobu zraněný, tak teď mu zdraví drží, a jsme připraveni na konec sezony. Před play-off ale vůbec nepřemýšlím, jestli nějaké body přibydou, důležité je vítězství.

Ve čtvrtfinále vás čeká Plzeň. Jak byste charakterizoval tohoto soupeře?
Všichni víme, jaké mají statistiky. Je to hodně útočné mužstvo, které chce dávat góly, mají propracované přesilovky. Třeba jejich obrana nebude nejpevnější. Budeme se muset snažit je dostat pod tlak, aby udělali nějaký faul. Bude to těžký soupeř, který se ale dá porazit.

V Plzni je vyhlášené bouřlivé prostředí. Důležité tedy bude i jak zápas zvládnou rozhodčí, jestli nepodlehnou atmosféře.
Říká se, že v play-off se hraje tvrději, zákroky se víc pouští. Uvidíme. Každý rozhodčí to má trošku jinak. Ani my tomu nesmíme podlehnout. Lépe se hraje v bouřlivé atmosféře, než když jsme naposledy byli v Karlových Varech, kde přišlo nějakých patnáct set diváků. Lepší bude, když přijdou diváci. Podobné to bude u nás. Hraje se totiž na starých stadionech, a když se fandí, tak je to pořádně slyšet. Těšíme se na to.

Tvrďák Hollweg? Soustředíme se na celou Plzeň

Plzeň má v kádru vyhlášeného tvrďáka Ryana Hollwega. Vy podobný typ hráče postrádáte. Nemůže to být minus pro vás?
Hollweg už je v Plzni nějaký rok a pokaždé se dostali do play-off. Je to typický hráč pro play-off s velkou obětavostí. V některých chvílích na něj budou spoléhat. My na to ale nemyslíme. Soustředíme se na celou Plzeň a hotovo.

Přímým postupem do čtvrtfinále jste si nadělili přestávku. Přišla vhod?
Někdy je to zavádějící, jestli není lepší hrát dál. Řekli jsme si, že chceme uhrát šestku, abychom si odpočinuli. Soupeř to má stejné. Důležité bude, jak budeme na sérii nachystaní v hlavách.

Od Nového roku po zranění Alexe Rašnera neustále hrajete na šest obránců. Je znát zvýšená zátěž?
Hru na sedm beků jsem moc v oblibě neměl. Radši hraju pořád se stejným obráncem. Zatím si nikdo nestěžoval, že bychom byli přetěžovaní.