V posledním předvánočním zápase Mory proti Ústí nad Labem si kmenový hráč Šumperku poprvé zahrál v dresu Mory.

Transfer ke Kohoutům si velice pochvaloval.

„Je to skvělý pocit, tady jsou dobří a zkušení hráči, chodí jim to na hokejky a daří se jim dobře. Jsem rád, že jsem tady a nehraji někde dole. Budu se snažit odvést co nejlepší výkon," neskrýval nadšení z příchodu na Hanou třiadvacetiletý obránce.

Hostování v olomouckém týmu si tak trochu vynutil z vlastní iniciativy.

„Můj agent volal trenérovi a ten řekl, že si mě vyzkouší. Do konce sezony jsem tady a pak se uvidí," prozradil šumperský odchovanec.

Ten v letošní sezoně působil v týmu zřejmě nejslabšího účastníka první hokejové ligy z Mostu. A jak prozradil, tak Severočeši jsou nejslabší nejen po sportovní, ale i ekonomické stránce.

„Ze začátku to docela šlo, ale pak jsme už nedostávali hokejky, pásky a zkrátka jsme si to museli platit sami. Bylo to strašné," přiznal Tomáš Drtil, který se tak po anabázi v českých klubech vrací zpátky na Moravu.

„Jsem rád, že to teď mám blízko domů. Ale hlavní je, že kluci jsou tady super a parta je parádní," pochvaloval si Drtil, který se ze Šumperku dobře zná s Denisem Kindlem i Matějem Pekrem.

Kariéru Tomáš Drtil startoval právě v týmu Draků, kde působil až do konce předloňské sezony. Po jejím konci se rozhodl zkusit štěstí v extralize, a vyrazil tak na přípravný kemp Kladna, kde se prosadil a dostal se do kádru pro nejvyšší českou soutěž. V ní si však zahrál jenom sedm zápasů.

„Ze začátku to bylo parádní a všechno vycházelo. Pak ale byla výluka NHL a poslali mě do Písku. Tam to bylo těžké i proto, že mě tam trochu zařízl trenér. Teď už je to pro mě špatné i kvůli novému pravidlu o nastupování mladých hráčů v extralize. V Kladně mi řekli, že jsem už pro ně starý," popisoval svoje hokejové útrapy.

V týmu Mory zatím odehrál jedno utkání a podílel se tak na výhře 5:2 v zápase proti Ústeckým Lvům.

„Jsem spokojený. Kluci dřeli a já jsem se taky snažil. Nebylo to ještě nic moc, ale snažil jsem se," zhodnotil svoji premiéru hráč, který si v Olomouci kromě hráčského kolektivu pochvaluje i trenérské duo složené z Petra Fialy a hokejové legendy Jiřího Dopity.

„Je to osobnost a každý pod ním určitě musí rád hrát," řekl hokejista, který si během krátkého angažmá v Kladně zahrál a zatrénoval i s Jaromírem Jágrem, který svému týmu vypomáhal během výluky NHL.

„Jarda je parádní člověk. Je to šoumen a v šatně je s ním velká sranda. Byl jsem rád, že jsem si s ním zahrál a mohl jsem ho poznat," prohlásil Tomáš Drtil.

Po Novém roce olomoucké Kohouty čeká těžká dřina, play off se totiž pomalu, ale jistě blíží a každý z hráčů chce ideálně naladit formu. „Play off bych si tady s klukama chtěl zahrát. Pokud by to vyšlo, tak bych tady potom rád zůstal i v příští sezoně. Udělám pro to všechno," dodal odhodlaně nový olomoucký obránce Tomáš Drtil.