Dlouhé týdny zkoušení mají olomoučtí hokejisté za sebou, v pátek je čeká ostrý extraligový start. Co ukázala předsezonní příprava?

Výsledkově to bylo přesně padesát na padesát. Čtyři výhry, čtyři porážky. Povedlo se hlavně domácí utkání proti týmu Vladivostoku, účastníkovi KHL, kterého Kohouti porazili 4:2. Nevydařený byl naopak zápas ve Zlíně, kde Mora schytala kanára.

„Ten zápas byl pro nás i samotné hráče vykřičníkem,“ uvedl na předsezonní tiskové konferenci Zdeněk Moták, jeden z dvojice trenérů.

Generální manažer HC Olomouc Erik Fürst
Na účtu nemáme ležatou osmičku, říká generální manažer Kohoutů

Na ledě Beranů kupili Hanáci spoustu zbytečných chyb, okénka v defenzivě zpočátku přípravy nebyla ničím nevídaným, postupem času, až tedy na zmíněný výbuch ve Zlíně, se ale Olomouci podařilo na ucelení obranné činnosti zapracovat.

Evergreenovým tématem ale stále zůstává střílení branek. V osmi přípravných duelech nasázeli Kohouti jen 16 gólů, tedy dva góly na utkání.

„Soupeře často přestřílíme, ale nedáváme góly,“ mrzí Motáka.

„Víme, že mnoho gólů nedáváme, proto budeme muset hlavně dobře bránit,“ doplňuje svého kolegu Jan Tomajko.

Žádné ofenzivní hody se tedy v podání Hanáků nedají očekávat. Pokud se budou chtít držet okolo středu tabulky, budou muset zvládat těsné zápasy. Tak, jak se jim to dařilo hlavně v první sezoně pod koučem Zdeňkem Venerou.

JAK JE DŮLEŽITÉ MÍTI ZBYŇKA IRGLA

Pro účastníka jarního čtvrtfinále play-off extraligy bude nesmírně důležité, aby vydrželo zdraví Zbyňku Irglovi. Čich na góly, klid v za-končení, to ho ani v bezmála 38 letech neopustilo. A že se od něj očekává až příliš? Ten, kdo na něj klade nejvyšší nároky, je on sám. I proto kývl na setrvání v Olomouci – chce ukázat, že stále má na to hrát klíčovou roli v prvních dvou útocích.

Upozornil na sebe už na konci uplynulé sezony, ve vyřazovací části nebyl z Hanáků nikdo produktivnější. V přípravě na to navázal dvěma góly ve třech zápasech. O další zápisy do statistik ho obralo pochroumané zápěstí.

Na ty se ale stejně nikdo za pár týdnů ptát nebude, góly budou třeba až v extralize. Irgl nechal poraněné místo zahojit a v sezonní premiéře by měl být připraven.

Jisté to ale není u dalšího klíčového útočníka Mory Petra Strapáče. Ten stejně jako Zbyněk Irgl odehrál v přípravě jen tři duely, fit ale není doteď. V případě delší absence mohou jeho tvrdé hity a přesná střela švihem chybět.

O to lepší znamení je, že podobným herním stylem hrajícímu Janu Káňovi jinak vrtkavé zdraví drží, a v pří-pravě, v níž sehrál všech osm zápasů, patřil k nejlepším hráčům. Za vše mluví i šest bodů za dva góly a čtyři nahrávky.

Poslední tři utkání Káňa nastupoval vedle ověřené dvojice Jan Knotek – Marek Laš a podle všeho by tomu tak mělo být i v zahajovacím utkání extraligy.

Mora (v červeném) v přípravě proti Zlínu,
Pokorní Kohouti myslí na extraligové play-off

Zdravotních problémů v útočných řadách každopádně bylo v přípravě víc, v posledních čtyřech střetnutích dokonce trenérům Tomajkovi s Motákem neumožnily využít kompletní čtyři útoky.

I kvůli tomu dostali v přípravě hodně prostoru junioři Josef Podlaha s Michalem Matiaškem. Špatný dojem nezanechali, a pokud na to dojde, trenéři nemusejí mít obavu je nasadit. I když je jasné, že teprve ostrá utkání, v nichž o něco půjde, je pořádně prověří. Bez těchto dvou mladíků čítá útočná řada Kohoutů momentálně 13 hráčů, což není mnoho.

„Chceme ofenzivu posílit, protože ve finále by se mohlo stát, že nějaký útočník bude chybět,“ prozradil generální manažer Erik Fürst.

Čím dřív to bude, pro Moru jen lépe. I když to třeba nová posila nebude vyložený snajpr. Zranění se totiž mohou nakupit rychle a je lepší být na tuto variantu připravený.

Trenéři naopak čekají, že někdo, o koho se budou moci Hanáci gólově opřít, vystoupí z linie současného kádru.

„Myslíme si, že někteří na to předpoklady mají. Doufáme, že to z nich do-staneme,“ věří Tomajko.

GALVASOVO VYTÍŽENÍ POROSTE

Zatímco v útoku by rozšíření Kohoutům neuškodilo, v obraně je konkurence silná dost. O šest až sedm míst v sestavě se v pří-pravě bilo deset zadáků.

Nejhorší pozici ze všech v tuto chvíli má Tomáš Houdek, jehož klub poslal na hostování do Havířova. Každopádně šlo o správné a logické řešení. Zkušeností má 37letý bek sice na rozdávání, na ledě už ale není platný tolik, jako v minulosti.

První obrannou dvojici by mělo tvořit opět duo David Škůrek a kapitán Martin Vyrůbalík. Škůrek může ve svých 25 letech stále hokejově růst, Vyrůbalíkovi sice přibývající roky na rychlosti nepřidávají, jeho role při rozehrávce či režírování přesilových her je ale pro tým nezpochybnitelně přínosná.

Ještě víc prostoru by měl dostat talentovaný Jakub Galvas. Roste každým zápasem, směrem do útoku nedisponuje Mora lepším zadákem, navíc zlepšil i obrannou činnost. Nabraná svalovaná hmota slibuje i to, že by z jeho hole mohly lítat ještě tvrdší rány než doteď.

Mora (v červeném) v přípravě proti Zlínu,
Mora před startem extraligy padla se Zlínem

„Chceme, aby hrál více v přesilových hrách a byl v nich ze své pozice obránce vůdcem. Chceme, aby jeho progres byl ještě větší než v minulých sezonách. Myslíme si, že je to velmi talentovaný hráč, který to má navíc srovnané v hlavě. Ví, co chce dokázat. Počítáme s tím, že jeho vytížení bude větší, “ uvedl Moták.

Vše nasvědčuje tomu, že Galvas začne sezonu ve druhém obranném páru, místo otce Lukáše mu bude tentokrát asistovat dlouholetá stálice Mory Jiří Ondrušek.

Počítá se i s novicem Janem Švrčkem, který svým buldočím stylem přesně spadá do herní tváře Kohoutů. O zbylé jedno až dvě místa se zřejmě poperou Jan Jaroměřský, Robin Staněk a Tomáš Dujsík.

NA LUKÁŠE BYL SPOLEH

Z útoku přes obranu až do modrého půlkruhu. Role brankáře bude pro Kohouty víc než důležitá. V přípravě se výborně představil navrátilec a odchovanec Jan Lukáš.

Chytal spolehlivě, působil jistě. Ve třech zápasech dostal jen tři góly. Už poslední dva zápasy ale naznačily, že ročník odstartuje Mora se základním stavebním kamenem posledních tří ročníků Branislavem Konrádem.

„Honza Lukáš nás příjemně překvapil. Víceméně nás ale jeho výkony v přípravě nenahlodaly, Braňo tady přece jenom nějakou pozici má a má ji pevnou. Každopádně jsme rádi, že Honza v přípravě chytal opravdu dobře. Je to dobrý počin, od kterého se můžeme odrazit,“ řekl Moták.

Lukášova role nicméně bude jiná než tu, jakou měl v posledních dvou letech Martin Falter.

Příležitosti dostávat bude, a věřte tomu, že po každé z nich půjde jako hladový vlčák.

Konrád s Lukášem můžou klidně vytvořit jednu z nejlepších brankářských dvojic v lize.

Mladý útočník Mory Michal Matiaško
Matišako: Chtěl bych do áčka. Bude to strašně těžké, ale ne nemožné

Přípravná utkání HC Olomouc:

Jihlava – Olomouc 2:1

Olomouc – Třinec 3:2 SN

Olomouc – Jihlava 2:1

Olomouc – Vladivostok 4:2

Zlín – Olomouc 6:0

Olomouc – Trenčín 4:0

Trenčín – Olomouc 3:2

Olomouc – Zlín 1:2 PP