Porovnejte domácí zápas se Spartou a v Hradci.

Obě utkání Mora prohrála o dva góly, ale přístup byl úplně odlišný.

Zatímco pražský ambiciózní tým Mora především ve druhé třetině drtila, na východě Čech se Hanáci za celý zápas dostali jen do dvou šancí.

„Nějaké střely jsme měli, ale docela z uctivé vzdálenosti," vystihl hlavní problém trenér Zdeněk Venera.

Změna nepřišla ani při domácím zápase s Mladou Boleslaví.

„Porážka může být hodně užitečná, protože se zase vrátíme na zem. Někteří hráči to potřebují. Tohle družstvo musí odmakat celých šedesát minut," je si vědom Zdeněk Venera.

Byly by výměny přínosem?

Zároveň připustil, že by útoku prospěly trejdy.

„Nemůžeme hrát celou sezonu na jeden nebo dva góly nebo spoléhat na fantastické výkony gólmana," poznamenal Zdeněk Venera.

Které týmy by pro případnou hráčskou výměnu přicházely v úvahu?

Tuto možnost zvažuje vedení posledního Zlína, k rozsáhlým změnám již přistoupily předposlední Karlovy Vary.

Se startem do sezony nejsou spokojeni ani v Pardubicích a Litvínově.

„Ti, co jsou v tabulce dole, budou chtít možná měnit hráče. Zároveň musíme zvážit, jestli by hráčská výměna byla pro nás přínosem," zamýšlí se Zdeněk Venera.

Trenér HC Olomouc Zdeněk Venera

Trenér HC Olomouc Zdeněk Venera. Autor: DENÍK/Stanislav Heloňa

Zpět se ke kolektivnímu nasazení

Extraligová přestávka přijde olomouckým hokejistům zrovna vhod.

„Jsem rád, že je reprezentační přestávka 
a máme čas se dát dohromady. Věřím, že se dáme do pořádku po zdravotní stránce a vrátíme se ke kolektivnímu výkonu a nasazení," řekl olomoucký kouč.

Hrát se v tomto týdnu nebude ani první liga, a tak si Kohouti stáhnou hráče ze střídavých startů.

„Chceme, aby se ukázali hráči, kteří působí na střídavé starty v první lize. Sejde se širší kádr," upozornil Zdeněk Venera.

Z olomouckého týmu momentálně v prvoligové Třebíči nastupuje Peter Zuzin a Miroslav Holec.

Do extraligové sestavy se po dvou zápasech nedostal Jakub Matai, který se rozehrával v Přerově.

„Musíme si sednout a probrat všechny možnosti. Samozřejmě, že také hráče v první lize sledujeme," konstatoval Zdeněk Venera.

Přednosti HCO Vynikající gólman. Brankář Branislav Konrád sice už nevévodí extraligovým statistikám, ale stále má vynikající čísla. Slovenský reprezentant se může pochlubit úspěšností zákroků 92,68 procenta a brankovým průměrem 1,82 gólu na zápas.

Nikdy se nevzdávat. Ze šestnácti odehraných zápasů dokázali olomoučtí hokejisté hned čtyři otočit. Památný je především zlínský obrat z 0:3 na 4:3. Ani nedělní hrozivé skóre 0:5 Kohouty nepoložilo a v závěru se dotáhli na 3:5.

Úderná obrana. Klubovým statistikám dominuje první obranná dvojice Martin Vyrůbalík (4 + 7) a Pavel Skrbek (2 + 6), která patří nejproduktivnějším obráncům extraligy.

Slabiny HCO Bezzubý útok. Nejlepší olomoucký útočník Jan Knotek má na svém kontě sedm kanadských bodů, což je velmi málo. Týmu chybí ofenzivní lídr.

Mizerné přesilovky. Místo aby si tým v početní výhodě pomohl, nepovedená přesilovka obvykle družstvo sráží. Ze 74 početních výhod Kohouti využili jen pět. Nikdo horší v extralize není.