Ve čtvrtek se proti sobě v rámci předkola play-off totiž postaví prostějovští Jestřábi a přerovští Zubři.

Celý duel navíc okoření i trenéři – Jiří Vykoukal společně s Kamilem Přecechtělem ještě na podzim vedli Prostějov. Teď stojí proti sobě.

„Tak to prostě je. Byl bych radši, kdyby byl Kamil na naší střídačce. Teď se mu ale musím dostat do hlavy a co nejlépe nás na jeho tým připravit,“ okomentoval netradiční situaci prostějovský trenér Jiří Vykoukal.

Přerovské vedení povolalo Kamila Přecechtěla v polovině ledna během výsledkově tragické sérii porážek.

Jiří VykoukalZdroj: VLP / Horák Lukáš Hokejisté Přerova (ve žlutém) proti Českým Budějovicím.Zdroj: DENÍK/Jan Pořízek

Jiří Vykoukal (vlevo) a Kamil Přecechtěl

Nový kouč se rychle rozkoukal a předkolo bude i pro něj mimořádně peprné. Ne však nepříjemné.

„My jsme s Jirkou velice zadobře a myslím, že to tak bude i po téhle sérii. Moc si ho vážím, protože je to neskutečně pracovitý člověk, který na sobě neustále maká. Udělal pro prostějovský hokej obrovský práce. Kdyby nebylo Jirky, kdo ví, jak by letošní sezona v Prostějově vůbec dopadla,“ zamyslel se Přecechtěl.

ČTĚTE TAKÉ: Venkrbec: Derby je pro mě chlapská výzva

Jiří Vykoukal vyloučil nějaké osobní popichování s přerovským koučem.

„Oběma nám jde především o hokej. Nemyslím si, že bychom se nějak popichovali. Hlavní je dobrý hokej,“ zmínil, ale zároveň přiznal, že má ze znalostí Kamila Přecechtěla obavy: „S Přerovem se poměrně dobře známe, teda Kamil nás zná ještě líp, než my ho.“

Přerovský kormidelník něco ze svých postřehů prozradil.

„Myslím, že mají velice dobrého gólmana, vynikající útok a slušnou obranu. Je to dobře vyvážené mužstvo, které má svou kvalitu,“ uznal Přecechtěl.

ČTĚTE TAKÉ: Musím se teď Kamilovi dostat do hlavy, říká prostějovský lodivod Vykoukal

VZÁJEMNÁ BILANCE NAHRÁVÁ ZUBRŮM

Jiří Vykoukal dobře ví, že jeho tým nečeká nic lehkého. Oba týmy se dokonale znají.

V letošních bitvách byl ale lepší Přerov. Jestřábům dvakrát nasázel pět gólů a jasně zvítězil.

Dvakrát sice slavili výhru prostějovští hokejisté, ale vždy až v prodloužení.

„Přerov je těžkým soupeřem. Celá soutěž je ale těžká, klidně můžete porazit Budějovice a padnout s Mostem. Tam si prostě lehkého soupeře nevyberete,“ zdůraznil Jiří Vykoukal.

A má pravdu. Ani Kamil Přecechtěl nechtěl spekulovat o tom, jestli na jeho tým vyšel přijatelný nebo těžký sok.

„Z pohledu atraktivity je to ten nejlepší soupeř, jaký mohl být. Co se kvality týče, tak je zase tím nejlepším z té čtyřky, která tam zůstala. Budou to vyrovnané, nervózní a velice atraktivní zápasy s dobrou atmosférou,“ těší se trenér.

Jestřábi si budou muset dát největší pozor na první dva přerovské útoky. Právě na jejich sílu Vykoukal své svěřence upozornil.

„Jsou tam zkušení a dobří hráči.“

ČTĚTE TAKÉ: Zubr Sýkora: Dokážeme, že na to máme a porveme se o to

PŘEROV VĚŘÍ PSYCHICE, JESTŘÁBI FORMĚ

Zubři větří své šance hlavně díky mentálnímu rozpoložení. V poslední době se jim sice nedařilo, avšak derby je derby, navíc vlastně začíná nová soutěž.

„Největší naší předností bude psychika. Nejsme nikam tlačeni, chceme sami sobě dokázat, že hokej umíme a můžeme porazit každého. Máme obrovskou motivaci. Prostějov naopak potřebuje splnit cíl a musí postoupit do baráže, což vytváří na hráče obrovský tlak,“ upozornil Kamil Přecehchtěl.

Prostějov chce především stavět na výkonech z posledních kol. Pod Jiřím Vykoukalem se Jestřábům opravdu vedlo a zdolali týmy jako Kladno nebo České Budějovice.

„V poslední době máme stoupající tendenci herního pojetí. Když se Přerovu vyrovnáme bojovností, tak by to mělo být dobré,“ doufá Vykoukal.

Přerované se výsledky z posledních týdnů nemohou chlubit ani náhodou. Nedařilo se, navíc přišla rozsáhlejší marodka.

„Závěr se opravdu nepovedl. Někteří hráči nám onemocněli a poslední čtyři kola jsme sestavu dávali různě dohromady. Hráči ze sebe vydávali maximum, jezdili i s nemocemi. Toho si nesmírně vážím, ale určitě se to na výsledcích podepsalo. Dalším naším velikánským problémem je, že nemáme elitního střelce, viz Novák nebo Krejčík v Prostějově. Spoléháme se na všechny hráče, ale koncovka je naším největším problémem.“ ví dobře Kamil Přecechtěl.

Spokojen může být s tím, že pro předkolo se marodka vyprázdnila. „Myslím, že budeme v kompletní sestavě,“ prozradil kouč.

BUDE TO HLAVNĚ O FANOUŠCÍCH

Tipnout výsledek předkola oba trenéři odmítli.

„Je to sport a nikdy nevíte, jak to může skončit. My se připravíme na sto procent a doufám, že konečně Přerov porazíme,“ usmíval se Vykoukal.

„Může to skončit 3:0 na zápasy nebo klidně 3:2. Těžko říct, ale všechno to budou vyrovnané zápasy,“ myslí si Kamil Přecechtěl.

Celé derby bude ale hlavně o fanoušcích. Obě mužstva jsou v celé WSM lize známa skvělými fanoušky a především nepřekonatelnou atmosférou.

Celostadionové choreografie, sborové pokřiky nebo klubové chorály k zápasům Přerova a Prostějova patří.

„To, že hrajeme s Přerovem je super hlavně pro fanoušky. Doufám, že derby přitáhne na stadiony co nejvíce lidí.“ prozradil své přání Jiří Vykoukal.

Fanouškům pak vzkázal: „Přijďte, povzbuzujte, užijte si hokej, a ať je to celé bez incidentů. Byl bych rád, kdyby se potom dalo napsat, že se jednalo o parádní sérii, a to po všech stránkách.“

Také jeho protějšek vyslal slova směrem k přerovským příznivcům:
„Přál bych si, aby fanoušci zůstali fanoušky, jako jsou doteď. Aby uznali sílu i kvalitu jeden druhého. Vyhrát může jenom jeden, ať je to Jestřáb nebo Zubr. Přeji jim, aby jim to přineslo obrovský sportovní zážitek, stejně tak nám. A aby nedocházelo k žádným excesům, které by mohly toto derby hodně pokazit,“ dodal závěrem Kamil Přecechtěl.

Pikantní vstup do vyřazovací části druhé nejvyšší soutěže je na programu ve čtvrtek v 18 hodin na prostějovském zimním stadionu.

Hned v pátek sehrají oba celky odvetu. Do Přerova se celá série přesune v pondělí. Také zde se bude hrát vždy od šesté hodiny večerní. Tedy minimálně jednou.