Třeba na první reprezentační trefu v úvodu zápasu proti Švýcarsku.

„Stihl jsem za tři střídání dát gól, takže to nebylo špatné na ten první pokus,“ usmíval se talentovaný hráč extraligové Olomouce, kterého loni draftovalo Chicago.

Jak jste vzal zprávu o tom, že ještě před Švédskými hokejovými hrami v týmu české reprezentace končíte?
Byl jsem samozřejmě trochu zklamaný, protože jsem doufal, že bych mohl v týmu ještě chvilku pobýt. Na druhou stranu je pravda, že tam jsou daleko zkušenější hráči. Trenéři to asi vybírali i podle toho, že ještě nejsem až tak fyzicky vyspělý. Doufám, že na sobě zapracuji a příští sezonu bych na tom mohl být ještě líp než tu letošní.

Pomýšlel jste na to, že byste se mohl prosadit i do kádru pro světový šampionát v Dánsku?
Nechtěl jsem si připouštět, že tam jsem bez šance uspět. Měl jsem v hlavě, že pro úspěch udělám všechno. Beků se letos omluvilo docela dost, takže jsem myslel na to, že šance pořád je a že nesmím házet flintu do žita a musím pořádně makat. Bohužel to nevyšlo, ale život jde dál.

Co pozitivního si z premiérové účasti v seniorské reprezentaci odnášíte?
Především setkání s takovými super ostřílenými hráči. Všímal jsem si každých maličkostí. Zápasy mi daly obrovsky moc zkušeností a bylo skvělé poznat seniorský mezinárodní hokej. Bylo to super, konfrontovat se s takovými týmy.

Olomoučtí fanoušci dokáží ve sportovní hale rozjet pořádné tóčo
Takovou atmosféru jsme v Prostějově neměly, smekla před diváky Kossányiová


Mluvíte hlavně o zápasech se Švédskem a Finskem?
Ano. Proti nim jsme hráli na posledním turnaji v Pardubicích a byly to opravdu těžké zápasy. Jsem rád, že jsem viděl takovou úroveň, kterou reprezentace nabízí a těším se, až si tam zahraji znovu.

Zápasy se Švédskem a Finskem naplnily očekávání, které jste od nich měl?
Nijak zvlášť mě to nepřekvapilo, čekal jsem, že to bude hodně rychlé. Po první třetině se Švédy, kdy jsme měli opravdu dobrý pohyb a byli silní na puku, jsem si říkal, že druhou třetinu určitě přidají. A lítali tam fakt neskutečně. Byl to obrovsky rychlý hokej. Je to top úroveň, ti kluci umí všechno, jsou to hotoví hráči.

Jak jste prožíval svoji první vstřelenou branku proti Švýcarsku?
Jsem rád, že se mi to podařilo a doufám, že nezůstane jen u té jedné (usmívá se). Každému zvedne sebevědomí, když vstřelí první branku a má to za sebou.

První kroky po návratu? Do školy

Reprezentační premiéra to pro vás byla divoká, jelikož jste zápas kvůli zranění nedohrál.
Byla to smůla. Byl jsem připravený na souboj, ale dostal jsem ránu do pusy. Museli mě zašívat v nemocnici. Ale to je hokej. Stihl jsem za tři střídání dát gól, takže to nebylo špatné na ten první pokus (směje se).

Navíc jste i všechny zbylé zápasy vyhráli.
Pro kluky je hodně příjemné, vyhrát sedm zápasů v řadě. To se nepovede každému a tým to určitě zvedne. Hlavně klukům přeji, ať teď zvládnou turnaj ve Švédsku a ať jsou dobře připravení na to mistrovství.

Již jste překonal svého otce v počtu zápasů i gólů za reprezentaci. Pochválil vás?
Byl rád, že jsem si mohl zahrát takový hokej. Žádné velké emoce neprojevoval, ale byl moc rád, že jsem si to zkusil.

Kam vedly vaše první kroky po návratu do Olomouce?
Do školy. Doháním, co se dá, a doufám, že to stihnu.

Zaslechl jste nějaké vtipné poznámky od spolužáků?
Třeba někteří říkali, že už mají letenky a pojedou se na mě podívat (smích). Ale to už měli koupené předem. Je to fajn zase s třídou pokecat.

Stihnete si před startem přípravy na novou sezonu trochu odpočinout?
Mám individuální plán a tak tři týdny bych si chtěl od všeho odpočinout. Bude škola, ale když přijde volno, tak bych se chtěl na chvíli někam podívat. Sice to asi nevyjde na dlouho, ale aspoň na chvíli vypnout hlavu.

Jakub Galvas
Olomoucký mladík Galvas si MS nezahraje. Vypadl z kádru reprezentace

Chicago? Když to letos nevyjde, zkusím příště

Myslíte už na novou sezonu? Jste stále v kontaktu s Chicagem, které vás draftovalo?
Byl jsem s nimi v kontaktu po celou sezonu, potkávali jsme se i na různých zápasech.

Je vaším přáním, aby si vás už v blízké době stáhli do Ameriky?
Teď na to nemyslím. Budu se snažit hlavně zapracovat na suché přípravě – hlavně na dynamické síle, která mi trošku chybí. Doufám, že se mi to povede a pak jak přijde správný čas, tak nad tím možná trošku začnu přemýšlet.

Počítáte tedy s příští sezonou v extralize v dresu Mory?
Vždycky bude záležet na rozhodnutí Chicaga. Měl bych tam asi jet na development camp, který bývá o prázdninách. Ale nebude mě mrzet, když to tenhle rok ještě nevyjde, budu hrát v Olomouci a budu se tam snažit dostat další sezonu.

Jakub Galvas
Draftovaný olomoucký talent Galvas: Výzva je do Chicaga aspoň nahlédnout