Zdejší sbor byl založený v roce 1945, hned po válce a první písemné zmínky jsou vedeny od roku 1947.

„Malé vesnice nemají fotbalová družstva, ani hokejisty, nemají nic. Nefunguje tady už ani spolek žen, všechno je na hasičích. Ať už to jsou vesnické hody, nebo to, že jezdíme s dětmi na soutěže do lesa, kde děláme různé hry, jako je lezení po laně, střelíme ze vzduchovky, či hrajeme paintball,“ pokračuje Janků.

Aktivních hasičů je dvaatřicet, přitom obyvatelů je v obci na dvě stě čtyřicet. Mají opravenou zbrojnici a dostali i auto.

„Zakládající člen letos umřel, nejstarší hasič má letos jednasedmdesát,“ vypočítává pokladník stáří členů a hned pokračuje - mají problém s nastupující generací.

Chybí jim totiž dorostenci.

„Máme tady nejmladšího člena, kterému je deset. I osmnáctileté máme, ale dorůstající generaci nám chybí. Je totiž zrovna mezidobí, že dorost nám teď ve vesnici chybí. Holky tady nějaké jsou, ale kluci vůbec,“ upozorňuje muž, který je hasičem od roku 1983.

„Kdysi jsme dělávali preventivní kontroly v domácnostech, hasiči totiž dřív měli pravomoc jít do domu a zkontrolovat komín, kde se topí. Teď už je to ale na každém. Čistili jsme i vesnici, kanalizaci, to už teď ale taky nemůžeme, nemáme na to oprávnění. Abychom měli nějaké peníze na fungování, různé brigády děláme i dnes,“ zavzpomínal a připomněl Janků, jehož dva synové jsou taky dobrovolnými hasiči a soutěží.

„Táta byl dobrovolný hasič, bratr taky. Za mnou tehdy přišli, ve vesnici se nic nedělo a moc se mi tam nechtělo. Ale časem to už samo přišlo, člověk je starší a jinak se na to dívá. Baví mě požární útok, kde dělám trenéra, ale je to náročné na čas,“ řekl.

Úspěchy benkovských hasičů v požárním útoku pak mohou ocenit i lidé z okolí, kteří zavítají do místní hospody nazvané jak jinak, než U hasiče.

„Máme tam vystavené poháry, které jsme získali v požárním sportu. Před šesti lety tady pak jeden hasič nechal namalovat obraz přes celou stěnu, kde jsou vyobrazení hasiči v akci,“ doplnil dobrovolný hasič.

Kozlův hasičský počin

Jednotka dobrovolných hasičů v Benkově je začazena do páté kategorie požární ochrany a funguje spíše jako pomoc v obci.

„Z těch větších zásahů si vzpomínám na rok 1997, kdy jsme pomáhali při povodních v Litovli. Ve stejném roce tady hořel dům u sousedů, kde jsme nejdřív hasili my a pak přijeli profesionálové z Uničova. Vyklízení a další práce jsou už ale na nás. Druhý dům hořel taky už před několika lety,“ doplnil Jiří Janků pokladní Sboru Dobrovolných hasičů Benkov.