Patříte mezi nadšené strávníky, kteří si rádi pochutnají? Ochutnáváte rádi nové věci, a navíc milujete cukety, které v těchto dnech sklízíte na zahradě po kilech? Pak pro vás máme skvělý recept na delikátní cuketové lasagne. Jejich přípravu zvládne i začátečník, ale pochutná si na nich i vybíravý milovník dobrého jídla.
Podívejte se, jak připravit cuketové lasagne k obědu:
V ČLÁNKU SI PŘEČTETE:
* Lehká verze klasické varianty
* Nakrájet a zbavit se vody
* Masová náplň
* Čas naplnit pekáček
* Množství živin a minimum kalorií
A co je na cuketových lasagních nejlepšího? Dodají vašemu tělu tolik potřebné vitaminy, nebude vám po nich těžko a nepřiberete po nich ani gram (obrazně řečeno). A navíc, pokud vám nějaké zbydou, chutnají skvěle ohřáté i druhý den.
Jak nakrájet cukety do lasagní, jak dostat z cukety vodu, proč jsou cukety tak zdravé a jak si z cuket snadno připravit vynikající oběd či lehkou večeři?
Jak na cuketové lasagne
S dokonale lehkým receptem na cuketové lasagne přišla influencerka Lisa Bryanová z Kalifornie, která na Instagramu vystupuje jako @downshiftology. Tento recept prý patří mezi nejoblíbenější recepty na letní večeře jejích sledujících. Skvělé na něm je také to, že si na něm pochutnají i lidé s bezlepkovou dietou.
„Cuketové lasagne jsou lehkou verzí klasické varianty tohoto jídla. Překypují však zeleninou, ale stále si zachovávají bohatou chuť a texturu. Když je doplníte strouhaným parmazánem a lístky bazalky, připravíte si perfektní jídlo pro celou rodinu, které neztrácí svou vydatnou sýrovou chuť, která je s lasagnemi spojována,“ radí autorka receptu.
Navíc je tato varianta mnohem lehčí, což je jednoznačná výhra.
Potřebné ingredience:
* 4 větší cukety
* 1 kg mletého hovězího masa
* 700 ml omáčky na těstoviny
* 425 g sýra ricotta
* 100 g strouhaného parmazánu
* 170 g mozzarelly
* 1 vejce
* sůl a pepř
* hrstka sekané petrželky a bazalky
Způsoby, jak nakrájet cuketu
Jak jistě víte, pro přípravu lasagní je vhodné použít velké pláty těstovin, na které se následně vrství zvolená náplň. V případě cuketových lasagní tomu není jinak, jen místo těstovinových plátů použijete cukety.
Recept však vyžaduje použití co nejtenčích plátů, aby byla docílena požadovaná textura pokrmu, ale zamezilo se obsahu přebytečné tekutiny, jelikož cukety obsahují přes 90 procent vody.
Možností máte hned několik. Nejjednodušší je pořídit si kráječ dlouhých plátků zeleniny, kterým nejen cukety jednoduše naplátkujete. Na internetu ho seženete i za 500 korun. Pokud se vám však nechce investovat do dalšího kuchyňského vybavení, můžete si pomoci i jinak.
„Použít můžete i mandolínu, ale v tomto případě vás prosím, abyste si vzali rukavici proti pořezání, aby nedošlo k úrazu. Skvěle ale funguje i škrabka na zeleninu nebo kráječ sýra, které vám cukety krásně naplátkují,“ radí Lisa Bryan i na svém webu Down Shiftology. Takto nakrájejte všechny cukety.
Na podrobný postup se můžete podívat v tomto videu:
Obzvlášť starší nebo přerostlé cukety obsahují vody mnohem více než cukety čerstvě utržené. Proto je potřeba cukety nejprve odvodnit a přebytečnou vodu odstranit. Není to však nic složitého, vystačíte si s obyčejnou solí. Čtvrt hodiny před tepelnou úpravou cukety nasolte a nechte je odstát.
Nahrává se anketa ...
„Tenké plátky cukety v kontaktu se solí za pár minut změknou a pustí šťávu,“ vysvětluje například uznávaný kuchařský web Cuketka. Poté přebytečnou vodu otřete ubrouskem a před skládáním plátů do zapékací misky cukety ještě po obou stranách lehce orestujte bez oleje, abyste se zbavili další vody. Poté je ještě položte na papírovou utěrku.
Připravte si masovou náplň
Nejprve si předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Pak rozpalte nepřilnavou pánev a postupně na ní rozprostřete a orestujte jeden kilogram mletého hovězího masa, dokud není každý kousek propečen. Následně maso zalijte rajčatovou omáčkou na těstoviny – nezapomeňte si nechat trochu na vymazání zapékací misky. Vzniklou směs nechte provařit a následně odstraňte z plotny.
Ve vedlejší misce smíchejte 425 g ricotty, 100 gramů strouhaného parmazánu a jedno vejce. Osolte a opepřete dle chuti.
Čas naplnit pekáček
Jakmile máte vše připraveno, potřete zbylou omáčkou na těstoviny dno zapékací mísy a následně vedle sebe či přes sebe skládejte plátky cukety. Na cukety následně navrstvěte polovinu vzniklé masové směsi a ni rovnoměrně rozetřete i polovinu sýrové směsi. Zasypejte jednou třetinou strouhané mozzarelly. Přidejte i nasekanou petrželku a bazalku.
Tyto vrstvy ještě jednou zopakujte. Následně položte poslední vrstvu cuketových plátů, posypte zbytkem petrželky a bazalky a zbytkem strouhané mozzarelly. Naplněný pekáček či zapékací mísu vložte do trouby a pečte 40 až 45 minut. Nakonec můžete teplotu trochu zvýšit, abyste docílili křupavé kůrky.
Množství živin a minimum kalorií
Cuketové lasagne vás nadchnou svou chutí i obsahem živin, a přitom je jednoznačně můžete zařadit mezi recepty, které mají snížené množství kalorií. Jedna porce obsahuje zhruba 362 kalorií, sedm gramů sacharidů, 25 gramů bílkovin, 26 gramů tuku, dva gramy vlákniny a díky cuketě i spoustu vitaminů jako vitamin A, C, ale i minerály jako vápník, železo, sodík či draslík.
Pravidelnou konzumaci cukety schvaluje i Národní zdravotnický informační portál, který vnímá cuketu jako „velice nízkokalorickou a lehce stravitelnou zeleninu, která se díky vysokému obsahu vitaminů a minerálů stala důležitou součástí zeleninových jídel.“