Všchny tři trefy byly navíc velmi pohledné po střelách ze střední vzdálenosti.

V premiéře pod koučem Václavem Jílkem tak zajistil Sigmě výhru 2:0 a po zápase věřil, že nečekaný triumf Hanáky nasměruje do vyšších pater tabulky.

„Životní zápas? Spíš asi těmi góly. Myslím, že už jsem odehrál taky pár dobrých zápasů, jen jsem nedal góly, tak to nebylo tolik vidět. Ale jsem rád, že mi to tam poslední dva zápasy padá a doufám, že to bude pokračovat," řekl Houska novinářům.

Houska na Slavii:Minut: 90

Střely/góly: 2/2

Přihrávky: 61 (úspěšnost 90,2%)

Vyhrané souboje: 16

Odebrané míče: 4

Dvaadvacetiletý záložník měl před minulým zápasem 
s Libercem na kontě jen jeden ligový gól, nyní se ale rozstřílel.

V Edenu se poprvé prosadil v závěru minutového nastavení úvodního dějství, kdy technickou střelou překonal Berkovce.

„Nechytili se se mnou na druhou vlnu hráči Slavie. Já jsem to naštěstí dobře převzal a i ta střela mi sedla," pochvaloval si Houska.

To by chytil i žák

Pět minut po pauze skóroval podruhé. Ke gólu mu ale pomohl slávistický brankář Martin Berkovec, který propustil nepříliš umístěnou střelu po zemi.

„Ta druhá střela mi až tolik nesedla. Věřil jsem, že by to tam mohlo spadnout, ale ruku do ohně bych za to nedal," smál se Houska.

„Bylo štěstí, že gólmanovi to nějak propadlo mezi rukama," doplnil.

To slávistický gólman Berkovec si mohl sypat popel na hlavu, protože především na druhém gólu se výrazně podepsala jeho minela.

„Čekal jsem, že vystřelí. Vystřelil 
a ono mi to podjelo. Šel jsem po míči rukama a podjel mi kousek více u lokte. To je strašný gól, je to ostuda," prohlásil Berkovec.

„To by chytal i žák, takže to je moje strašná chyba. Já je nejsem zvyklý dělat a tohle je pro mě hrozné. Byl to pro mě zápas blbec. Nevyšlo mi to 
a musím to prostě napravit 
v dalších zápasech," uzavřel šestadvacetiletý gólman.

Pečivo na hřišti

Jedním ze strůjců olomouckého vítězství v Edenu byl i brankář Miloš Buchta.

Houska přiznal, že si spoluhráči z jejich příjmení občas utahují.

„Kluci si z toho někdy dělají srandu. Nedávno jsme hráli 
s Brnem a tam byl ještě další Buchta. Takže takové pečivo na hřišti," smál se Houska. Měl radost z toho, že Sigma zvládla první duel po výměně trenérů. Jílek nahradil odvolaného Leoše Kalvodu.

„Za ty čtyři dny se toho nedá úplně moc stihnout. Já znám trenéra už z dorostu, takže musím říct, že za ty čtyři dny jsme pracovali na tom, na čem jsem očekával. Osobně mi to vyhovuje," pochvaloval si Houska.

Olomouc z posledních dvou kol proti silným týmům Liberce a Slavie získala čtyři body.

„Poztráceli jsme spoustu bodů se slabšími soupeři, takže je teď na nás, abychom nahnali body na těch silnějších, což se nám zatím daří. Je to super. Můžete slyšet, jak slavíme. Tohle nás podle mě nakopne a půjdeme nahoru," mínil Houska, pro něhož šlo o speciální zápas i v jiném směru.

Proti sešívaným totiž odehrál svůj vůbec první ligový zápas při výhře 5:1.

Výkon dvaadvacetiletého ofenzivního záložníka po zápase ocenil i sám trenér Jílek. „David Houska udělal obrovský kus práce pro mužstvo, korunoval to dvěma góly. Vynikající individuální výkon."

Olomouc zaznamenala první venkovní výhru v nejvyšší soutěži od září 2013, kdy pod vedením Martina Kotůlka zdolala taktéž po výsledku 0:2 Bohemians Praha 1905.