Zraněními a karetními tresty zdecimovaný Zábřeh předvedl statečný výkon a do poslední minuty držel v křeči hrající Holici v napětí.

„Hráčům, kteří dnes nastoupili, musím poděkovat. Odevzdali maximum a byli dobrým soupeřem,“ uvedl po zápase hostující kouč Jiří Balcárek.

Předzápasové prognózy přitom slibovaly jednoznačnou záležitost. Zatímco svěřenci Oldřicha Machaly devětkrát v řadě neprohráli, Zábřeh z posledních pěti zápasů vydoloval jediný bod. Trenér hostů Jiří Balcárek se navíc musel vypořádat s absencí šesti hráčů.

A úvod zápasu skutečně naznačil, že by Holice neměla mít v duelu proti Zábřehu žádný problém. Už v 10. minutě šli domácí do vedení. Kazár skvělým centrem posadil balon na hlavu Richtra a ten se zblízka nemýlil.

Ve 24. minutě mohlo přijít vyrovnání z kopačky Kendashkiho, jeho pokus ovšem prolétl těsně nad.

Na druhé straně mohl naopak navýšit rozdíl Richter, tentokrát však jeho hlavička orazítkovala břevno.

I ve druhé půli byla Holice nebezpečnější, v koncovce se ale domácí trápili. Ve velkých šancích postupně selhali Čoupek, Korčían i střídající Žondra. Právě jeho šance byla asi největší příležitostí druhé půle. Žondra jen pár vteřin po svém příchodu na hřiště postupoval sám na brankáře Tomana, ten ale jeho pokus se štěstím vyrazil na roh.

Za promarněné šance poté mohla Holice pykat. Marek Svorada, který nedávno přišel do Sulka právě z Holice, ale z úhlu na Šroma nevyzrál.

Závěr zápasu si už pak zkušenější Holice přeci jen pohlídala a připsala si důležité tři body za těsnou výhru 1:0.

„Je to utrápené vítězství,“ přiznal Oldřich Machala. „Začali jsme sice dobře brzkým gólem, pak jsme už ale nedokázali přidat druhý a museli jsme se strachovat o výsledek až do konce,“ mrzelo domácího lodivoda.

Jeho tým sice měl velkou územní převahu, ta ale kýžený efekt nepřinesla.

„Ve středu hřiště jsme měli zbytečné ztráty. Balony, které by se měli dohrávat, nedohráváme. Trápíme se v pokutovém území, kde nedáváme ani ty nejvyloženější šance,“ vyjmenoval příčiny utrápeného výkonu Machala.

Jeho protějšek na lavičce soupeře i přes porážku působil paradoxně spokojeněji. Jeho tým i ve složité situaci dokázal vzdorovat favoritovi a lídra MSFL řádně potrápil.

„Věděli jsme o kvalitě domácího kádru. Chtěli jsme hrát ze zajištěné obrany a neinkasovat v prvních dvaceti třiceti minutách a být hodně nebezpeční směrem dopředu,“ prozradil svůj záměr Balcárek. „Kdyby se tam ujala nějaká naše akce, tak jsme mohli domácím situaci ještě více znepříjemnit,“ uzavřel trenér Sulka.

Ondřej Kašlík

1. HFK Olomouc - FK Sulko Zábřeh 1:0 (1:0)

Branka: 10. Richter. Rozhodčí: Šenkýř – Vostřejž, Mikula. ŽK: Pospíšil, Krejčíř, Hrdlovič m(vše Zábřeh). Diváků: 412.
HFK: Šrom – Kopecký, Lukášek, Šimáček, Čoupek – Čtvrtníček (80. Filipský), Kovář, Bednář (58. Tögel), Kazár – Richter (71. Žondra), Korčián. Trenér: Oldřich Machala.
Zábřeh: Toman – Krejčíř, Hrdlovič, J. Barcal, Kulíšek – Šichor, Balcárek – Kendashki, Bajger (74. Unzeitig, 87. Kapl), Pospíšil – Svorada. Trenér: Jiří Balcárek.