Čekali byste zhrzenost, uraženou reakci nebo přinejmenším naštvání. Omyl.

„Mrzí mě to. Ale vedení chápu. Tým měli ještě doplnit hráči ze Zábřehu, který se prakticky rozpadl. Uničov by tak měl být ještě kvalitnější a k tomu potřebovali i zkušenějšího trenéra," vysvětluje dvaašedesátiletý Navrátil.

Uničovu, svému dnes už bývalému působišti, prorokuje úspěšnou příští sezonu: „Vidím je v první trojce, půjde z nich strach."

Přestože jste s týmem skončil na páté příčce, což se Uničovu dlouho nepodařilo, končíte. Můžete vysvětlit proč?
Důvody. Myslím si, že v Uničově momentálně chtějí zkušenějšího trenéra. Mužstvo je na tom momentálně dobře a ještě by mělo být doplněno některými hráči ze Zábřehu, který se prakticky rozpadl. Já jsem přece jenom pořád ten, kdo na úrovni třetí ligy zkušenosti spíš sbíral. Jiří Balcárek je v tomto směru zkušenější. Soutěž zná. Páté místo pro Uničov je úspěch, ale teď podle mě míří ještě výš.

Stejně vás to ale musí mrzet, ne?
Samozřejmě mrzí. V zimě jsme udělali pořádnou přípravu i na úkor výsledků, kdy jsme prohrávali s divizními mužstvy. Ale získali jsme kondici. Zapracovali jsme i na psychice, protože na podzim jsem měl pocit, že bojují, ale mají strach hrát fotbal. Že na ně někdo bude křičet. To jsme zlepšili. Hráči si začali věřit a odehráli jsme pak velmi dobré jaro.

S týmem jste tedy asi chtěl pokračovat.
Pokračovat jsem chtěl. Říkal jsem si, že druhý rok by to mohlo být ještě lepší. Cítil jsem tam rozdělanou práci. Na druhou stranu vedení Uničova chápu, že k ještě kvalitnějšímu mužstvu přivedli zkušenějšího trenéra.

Jsem překvapený z toho, jak klidně to berete. Čekal bych, že budete naštvaný.
Uničov mi dal šanci vrátit se zase do velkého fotbalu. Kdysi jsem tam už byl, ale kvůli zaměstnání jsem se trenérství tolik věnovat nechtěl. Důležitější pro mě bylo uživit rodinu. Na to je trenérské povolání příliš rizikové. Půl roku někde být a pak skončit na pracáku. To ne. Proto jsem se věnoval práci a fotbal jsem bral jen jako koníček. Dnes už jsem víceméně zabezpečený a můžu se fotbalu zase věnovat víc. Uničov mi dal šanci a za to jsem mu vděčný. Chtěl bych mu poděkovat. Moje jméno se zase zviditelnilo a třeba budu pokračovat zase někde jinde.

Už máte nějakou jinou nabídku?
Zatím ne. Moc bych se o tom nechtěl bavit. Nic konkrétního zatím není.

Když se projdeme celou sezonou, tak na začátku to vypadalo, že budete prvním odvolaným trenérem. Jak se vám to nakonec podařilo rozjet?
V létě odešli čtyři hráči. Jiní přišli, ale nebyly to úplně adekvátní náhrady. Řehák zpočátku určitě nenahradil Ulmu. Krátce před mistráky odešel do Švýcarska nejlepší střelec Richter. Skřípalo to v záloze. Vedení to vidělo a jsem rád, že pochopilo, že to nebyla jen otázka trenéra. Podařilo se dobře zareagovat. Pan Nezval sehnal ze Sigmy Stříže a Ondru Ševčíka a ti dva kvalitní hráči tomu obrovsky prospěli. Hned od šestého zápasu to bylo o něčem jiném. Hlavně díky Ševčíkovi se zpevnila obrana a už to jelo. Bylo to hodně postavené na bojovnosti a taktice. Herní kvalita. Ta přišla až na jaře.

Nebyl ten nepovedený začátek trochu daní za to, že jste také neměl tolik zkušeností se třetí ligou?
 
To je pravda. Tu soutěž jsem neznal detailně a možná jsem se nechal trochu unést. Dnešní moderní fotbal je hodně o presinku. Já byl přesvědčený, že hráči na této úrovni mají natrénováno tolik, že na soupeře vletíme a zvládneme to. A pak z toho byly situace, že jsme se bavili o tom, že v šedesáté minutě jsou vyřízení. Hráči mi říkali: Ta taktika je dobrá, ale pro profíky. My takhle hrát nemůžeme. My jsme amatéři. Sice trénujeme každý den, ale taky chodíme do práce. Takže to jsme museli změnit. Postavili jsme znovu ty základy. Díky té pevné obraně se nám to povedlo nastartovat.

Lépe vám to šlo venku. Čím to bylo?
To je jednoduché. Dám příklad. Když jsme hráli doma se Zábřehem, to byla naše jediná domácí porážka, tak ani jeden z jejich krajních obránců nepřešel půlicí čáru. Ve středu měli dva defenzivní záložníky, kteří nechodili ven. Hráli jen na brejky. Takovou kvalitu, abychom toto odemkli, jsme zatím neměli. Hlavně v záloze. Venku naopak na nás každý chtěl vlétnout, otevřel obranu, a když jsme v týmu měli čtyři tak rychlé hráče, tak nám hra na protiútoky výborně seděla. To byl třeba případ zápasu v Holici, která s námi chtěla hrát rovnocenný zápas a dostala šest gólů, přitom kdyby to za stavu 1:0 pro ni zavřela, tak to určitě vypadalo jinak.

Dostaneme-li se k individualitám, tak jaro fantasticky vyšlo Aleši Krčovi, který nastřílel 13 branek. Byl tou největší oporou on?
Určitě ano. Podzim měl slabý, ale na jaře byl vynikající. Získal na klidu a individuálně dokázal rozhodnout zápas. Klíč vidím v zimě. Kluci k tomu opravdu přistoupili poctivě. Platí to i o ostatních. Tomáš Nuc byl na podzim ťapálek a dnes je to výborný střední záložník, který když na soupeřově polovině pokazí centr, tak je schopný se i v osmdesáté minutě sprintem vrátit. To bylo dřív nemyslitelné. Další oporou byl Roman Vejvoda. I když už má roky, tak se kondičně udržuje. Klobouk dolů před jeho výkonem. Před jarem jsem měl strach z Řeháka. Ale zvládli to oba výborně. Už je z nich sehraná stoperská dvojice.

Uničov tedy v příští sezoně vidíte nahoře?
Určitě ano. Když to vezmu, tak třeba i zápas se Sigmou, která byla suverénní, jsme odehráli velmi dobře. V prvním poločase nás sice mohla položit na lopatky, ale ve druhé půlce jsme je přehrávali a mohli jsme klidně vyhrát. Kondičně jsou podle mě velmi dobře připravení, víc si věří v hlavách, a když se to ještě vhodně doplní, tak je vidím v první trojce. Půjde z nich strach.

Očima vedení
„Z celkového pohledu jsme se sezonou spokojeni. Přestože jsme na podzim špatně začali, tak po doplnění mužstvo hrálo velmi dobře. Nevydařil se nám úplně ani začátek jara, ale nakonec se to podařilo opět zkonsolidovat.

Páté místo je splněním našeho cíle před sezonou. Přesto jsme se rozhodli k výměně trenéra. Hlavním důvodem jsou výsledky na domácím hřišti, kde jsme od 12. října až do posledního zápasu s Vyškovem nevyhráli, což se nelíbilo našim příznivcům, ani přispěvatelům.

S trenérem Navrátilem se však rozcházíme v dobrém. Řekl bych ve velice dobrém. Poděkovali jsme mu za práci, kterou tady odvedl, protože některé hráče znatelně posunul ve výkonnosti, nebo řekněme oživil."

Pavel Nezval, předseda SK Uničov

Jarní střelci Uničova

13 Aleš Krč

Pavel Jeřábek

Michal Stříž

Tomáš Nuc, Vladimír Hrubý, Tomáš Vasiljev

Václav Konečný, Patrik Kasal, Roman Vejvoda, Radoslav Juřátek, Ladislav Koutek

Tabulka MSFL:

1. Sigma Olomouc B 30 19 7 4 77:27 64
2. Kroměříž 30 15 9 6 50:36 54
3. Prostějov 30 14 9 7 57:37 51
4. Slovácko B 29 15 5 9 62:45 50
5. Uničov 30 12 12 6 53:42 48
6. Hlučín 30 13 7 10 46:45 46
7. Zábřeh 30 12 9 9 39:33 45
8. Hulín 30 13 6 11 54:49 45
9. Zlín B 30 12 7 11 49:45 43
10. Orlová 30 9 10 11 40:44 37
11. Vyškov 30 10 6 14 47:48 36
12. Líšeň 29 9 9 11 50:52 36
13. Třebíč 30 9 6 15 27:47 33
14. HFK Olomouc 30 8 7 15 29:54 31
15. Břeclav 30 7 9 14 40:60 30
16. Opava B 30 2 2 26 24:80 8