Nebo přesněji sedm oblastí, o kterých organizátoři výzvy věří, že by je uměli zkvalitnit.

Na čtvrteční tiskové konferenci kromě bývalých reprezentantů Tomáše Ujfalušiho a Pavla Hapala, olomouckého podnikatele Romana Brulíka a předsedy jednoho z fanouškovských spolků Tomáše Vaidy, kteří jsou autory textu výzvy, vystoupili také spoluvlastník a předseda představenstva Sigmy Josef Lébr a primátor Olomouce Martin Major.

Od zveřejnění výzvy na pomoc Sigmě uplynul měsíc.

„Dneškem pro nás končí jedna etapa. Teď záleží na akcionářích, jestli nás přizvou do dalšího řízení klubu. Chtěl bych jim ale všem poděkovat, že nám umožnili svůj program odprezentovat a vysvětlit některé body," uvedl Roman Brulík.

Koncepci dalšího rozvoje Sigmy shrnula inciativa v sedmi oblastech. Od aktuálního stavu pozice klubu v rámci českého fotbalu, přes profisféru, mládež až po vztah ke klubovým legendám, fanouškům či městu.

Lébr: Každou pomoc vítám

„Materiál, který mi předložili a který jsme pak společně studovali, má body, ve kterých se shodneme, i body, ve kterých se neshodneme. Komplexně ale musím říct, že každou pomoc vítám. Já rozhodně nebudu ten, který pomocnou ruku odmítá," uvedl Lébr.

„Měsíc je krátká doba. Materiál je sice zkratkovitý, ale každé téma je třeba probrat do hloubky. Každá odrážka o jedné větě obsahuje souhrn všech náležitostí, které je třeba znát a pak je potřeba jít na dřeň toho problému, řekl Lébr.

Ve schůzkách s iniciátory výzvy chce pokračovat i nadále.

„V tom, kam iniciativu budeme směřovat, by měl panovat konsenzus všech tří akcionářů. Další schůzky by měly proběhnout za účasti zástupců dalších dvou akcionářů i sportovního ředitele Mináře. Jedině tak můžeme celou věc posunout nějakým konkrétním směrem," dodal Lébr.

„Některé věci, jako třeba to, co navrhuje Tomáš Ujfaluši, bychom mohli aplikovat hned. U jiných je to složitější," prohlásil.

Nastavit u mládeže jiný trend

Největší neshody panují mezi organizátory výzvy a akcionáři v pohledu na mládežnický úsek.

„Já si nemyslím, že v mládeži máme problém. Ukazují to úspěchy za posledních deset let i počet reprezentantů. V základní sestavě máme momentálně devět odchovanců. Ale nechci torpédovat jednotlivé body. Možná jsme se úplně nepochopili a vždycky je co zlepšovat," připustil Lébr.

„V našem materiálu určitě netvrdíme, že mládež v Olomouci je špatná, jak to někde (v rozhovoru pro Deník – pozn. red.) shrnul pan Gajda (předseda spolku SK Olomouc Sigma MŽ, třetinového spoluvlastníka Sigmy). Spíš ji chceme nasměrovat trošku jiným směrem, nastavit jiný trend. Chceme věci ještě vylepšit, protože vidíme, že k tomu prostor stále je," vysvětlil Pavel Hapal.

Své slovo k mládeži připojil i Brulík.

„Díváme se na to komplexně. Za poslední roky opustilo Sigmu mnoho mládežnických trenérů. Samozřejmě pokud pan Jílek odešel dělat asistenta k prvnímu mužstvu Sparty, tak je to určitý posun. Ale třeba tři z bývalých olomouckých trenérů jsou dnes šéftrenéry mládeže v jiných prvoligových mužstvech," připomněl.

Přineseme klubu pět milionů

Organizátoři výzvy také deklarovali, že neočekávají výrazné navýšení klubového rozpočtu v případě, že by dostali příležitost začít naplňovat svoji vizi.

„Nejdřív je třeba začít tvrdě pracovat uvnitř. I tam se dá ušetřit," odpověděl Hapal na jiné Gajdovy výtky, že bez vstupu silného finančního partnera se Sigma výrazněji kupředu posune jen těžko.

Autoři výzvy ve svém programu garantují, že jsou schopni zajistit partnery, kteří rozpočet klubu posílí o pět milionů.

„Troufáme si to tvrdit, máme i příslib některých subjektů z regionu. Rozhodně to není tak, že chceme přivést tři hráče a pak řekneme, že na to chceme desítku nebo dvacítku, to by uměl každý," řekl Brulík.

Inciátoři výzvy jako zástupci města?

Důležitým tématem tiskovky bylo i případné zapojení autorů výzvy do chodu klubu.

Primátor Major už před časem naznačil, že by mohli usednout do křesel, která má město v dozorčí radě a představenstvu Sigmy.

Ve čtvrtek Major prozradil, že už o věci hovořil i s Antonínem Staňkem, který by se měl stát jeho nástupcem.

„Na to, abyste mohli něco změnit, musíte mít určitou pozici. Z pozice člena představenstva nevidíme šanci něco zásadně ovlivnit. Naše představy jsme všem akcionářům sdělili, teď je to na nich," odpověděl Brulík.

Chceme tvořit koncepci

Víceméně tak potvrdil, že autoři by rádi obsadili některou z výkonných funkcí.

„O tom by měla být řeč na dalších schůzkách. Musíme si vyjasnit, zda současná struktura vedení klubu je dostačující," naznačil Lébr, že by teoreticky mohla vzniknout nová funkce.

Brulík s Hapalem pak ještě dodali, že tyto debaty rozhodně nemají za cíl destabilizovat pozici současného sportovního ředitele Ladislava Mináře nebo trenéra Leoše Kalvody.

„To by mi vůči nim přišlo neslušné. Pan Minář je sportovním ředitelem, plní úkoly představenstva a zas jen představenstvo má právo ho hodnotit. V našem případě jde o tu celkovou koncepci. Pokud ji budeme mít šanci dělat, pak se můžeme bavit dál. Pokud ne, tak nemá cenu bavit se o jménech," řekl Brulík.

CO STÁLO V MATERIÁLU PRO AKCIONÁŘE:

7 oblastí koncepce:

Aktuální pozice klubu v českém fotbale: např. pokles zájmu podnikatelských subjektů i veřejnosti, odliv mozků (trenéři mládeže).

Profesionální fotbal: např. cíle – moderní profesionální sportovní úsek, vybudovat tým pro úspěšné působení v Synot lize – nová osa mužstva ze zkušených hráčů se vztahem k regionu, mladí odchovanci, mladí hráči ze zahraničí = správný mix, zeštíhlení kádru A a B týmu = výrazné snížení nákladů na mzdy, využití vlastních kontaktů v zahraničí k získávání perspektivních hrá­čů.

Mládežnický fotbal: např. změna myšlení (ne důraz na výsledky, ale na rozvoj jednotlivců a příprava na dospělý fotbal), individuální tréninky, zefektivnit přechod z mládeže mezi dospělé.

Ekonomika klubu: základní podmínkou je pravidelné dosahování sportovních úspěchů A týmu.

Klub a bývalí hráči: např. více zapojit do dění v a kolem klubu – vytváří se správná klubová kultura, nadační fond pro pomoc bývalým hráčům v těžké životní situaci.

Klub a fanoušci: výrazně větší otevřenost, zkvalitnění webových stránek, finanční podpora pro činnost fanoušků, určení správné osoby pro kontakt s fanoušky.

Klub a město: klíčový faktor zdravé budoucnosti klubu.

Garantujeme: okamžitou změnu atmosféry v klubu, nový systém řízení sportovního úseku s důrazem na výrazné zvýšení sportovní kvality vychovávaných hráčů, vytvoření nové osy A týmu – dovedeme nejpozději k 1. 7. 2015 tři až čtyři hráče, vše uvedené bez navýšení stávajícího rozpočtu, navíc posílíme během roku rozpočet o 5 milionů korun.