„Nechci říkat, kolik by to muselo být. Spíš jde o to, abychom hráli dobrý fotbal, bylo dostatek zakončování 
a dali nějaké góly. Pak bych byl spokojený," říkal prozatímní trenér Josef Pešice.

Atmosféra duelu s „javorovými listy" bude přece jen trochu jiná než se slovenskými bratry. Před rokem ještě tým zbrojil na závěr kvalifikace o světový šampionát. Ten už je po zpackaném podzimu pryč.

V Brazílii Češi nebudou, a tak pomalu stavějí nový tým, který by měl postoupit na Euro ve Francii za tři roky. Budou se zkoušet nové tváře. Třeba obránce Ondřej Čelůstka ze Sunderlandu se dočká svého prvního startu. Šanci slíbil trenér i záložníkovi Jablonce Ondřeji Vaňkovi, jehož minutové starty v závěrech kvalifikačních zápasů vzbuzovaly všemožné dohady.

„Dostane příležitost ukázat, že je v reprezentaci oprávněně," prohlásil Pešice.

Hořava? Měl by hrát alespoň půlhodinku

Větší porci minut než před rokem slíbil i exolomouckému Tomáši Hořavovi, konkrétně alespoň půlhodinu. Na hřiště by se měli dostat všichni fotbalisté v nominaci, kromě brankáře Tomáše Vaclíka.

„Rozhodoval jsem se, jestli dát šanci Vaclíkovi a nedat jednomu hráči do pole, nebo dát všem šesti náhradním hráčům v poli. Nakonec jsem to zvážil, že Tomáš šanci nedostane, pokud nedojde ke zranění. Byl zkoušený v jiném zápase, je spíš příležitost dát šanci těm hráčům," oznámil Pešice.

Pokud tedy nepřijdou žádné komplikace, odchytá celé utkání Petr Čech. Nominace brankáře Chelsea pro v podstatě testovací zápas, mu byla také vyčítána.

Reprezentovat by měli ti nejlepší

„Když mě trenér chce a nejsem zraněný, tak jsem vždycky k dispozici," bránil se Čech.

Pešice pak všechny pochybnosti smetl argumentem, proti kterému se dá jen stěží něco namítat.

„Jak bych si před olomouckými fanoušky obhájil to, že sem nepřivezu to nejlepší, co máme? Něco jiného je, když je Rosický nemocný nebo Darida zraněný. Jinak jsem ale toho názoru, že reprezentovat by měli ti nejlepší," podal Pešice důkaz, že i svůj třetí a pravděpodobně i poslední zápas ve funkci reprezentačního trenéra bere se vší vážností.

Přestože Kanada nepatří mezi velmoci, osm zápasů nedala branku a největší hvězdu, Atibu Hutchinsona – Sivokova spoluhráče z Besiktase Istanbul, do Olomouce vůbec nepřivezla.

„Dnes nemůžete podcenit nikoho," upozorňoval záložník Hořava.

A tak i když chce Pešice dát šanci všem, nad složením středové řady stále váhá.

„Musím se snažit, aby to všechno k sobě pasovalo," řekl.

Kytka pro Brücknera

„Když se hodně zkouší, tak to taky není vždycky dobré. A kdyby mě slyšel trenér Brückner, tak jistě řekne, že by nezkoušel vůbec," připomněl Pešice svého předchůdce, kterému budou před zápasem reprezentanti gratulovat ke středečním čtyřiasedmdesátým narozeninám.

„Bude to taková předzápasová slavnostní klasika. Od kapitána Petra Čecha dostane kytku a speciální dres," řekl mluvčí reprezentace Jaroslav Kolář.

Utkání na Andrově stadionu v Olomouci začíná v pátek v 17 hodin.