V úterý trénovali mladí Angličané v tréninkovém centru mládeže Sigmy Olomouc v Řepčíně.

Na trénink fotbalistů vyrazily děti z dětských domovů v rámci programu neformálního vzdělávání DofE Award, v českém názvu Mezinárodní cena vévody z Edinburghu.

„Motivuje mladé lidi na sobě pracovat, stanovovat si různé cíle a dávat si výzvy. Po absolvování programu tito mladí lidé získají mezinárodně uznávaný certifikát, který jim v budoucnosti pomůže například při přijímačkách na vysokou školu nebo až si budou hledat práci," vysvětlila manažerka programu Eliška Zelendová.

Anglické fotbalisty tak na stadionu v Řepčíně sledovaly tři desítky dětí z pěti organizací – dětských domovů a výchovných ústavů.

„Přijeli jsme z Valašského Meziříčí a všichni kluci mají rádi fotbal," říká vychovatelka Marie Formánková.

„Fandím sice hlavně Barceloně, ale na Angličany jsem se moc těšil. Doufám, že se nám podaří získat i podpisy," přál si Adam z Valašského Meziříčí.

Nadšené byly i dívky

Nechyběly ani děti z olomouckého dětského domova.

Další skupiny dětí pak přicestovaly například z Veselíčka, Dřevohostic nebo Nového Jičína. Mezi nadšenými pozorovateli rozhodně nebyli jenom chlapci.

„Máme rádi sport, takže jsme se chtěly přijet podívat. Fotbalovou reprezentaci jsme ještě nikdy neviděly," říkala Linda, která si se svojí kamarádkou fotila hráče hned od postranní čáry.

Splněný sen

A po skončení tréninku se děti dočkaly a mohly se s vycházejícími hvězdami Anglie i společně vyfotit.

Tuto možnost si nenechali ujít ani fotbaloví nadšeni, kteří na trénink dorazili individuálně.

„Je to úžasné, jsme tady hlavně kvůli hráčům Arsenalu a Chambersovi. Pro nás to je splněný sen," usmíval se David Zdráhal, který si se svým kamarádem nechal podepsat i dres.

„Akci jsme si užili. Pro nás hráče je to zase něco jiného a jsme rádi, že jsme mohli pomoct dostat úsměv na tváře dětí. To je nejlepší věc, kterou my fotbalisté můžeme udělat," prohlásil James Ward-Prowse, fotbalista Southamptonu.