Nejblíže k tomu má dvaadvacetiletý Tomáš Chorý, který udělal za poslední rok takový progres, že si lze Sigmu bez něj v sestavě momentálně představit jen velmi těžko. Jako o velké naději se o něm mluvilo delší dobu, až loni ve druhé lize však vyzrál a hlavně – začal střílet branky. „Na jaře dal hodně gólů, kvalitu pak ukázal i na Euru jednadvacítek. Je silný, ale umí s míčem a navíc je platný i do defenzivy,“ chválí svou jedničku v útoku kouč Václav Jílek.

Chorého prodloužení smlouvy v Olomouci do června 2019 jej tak velmi potěšilo. „Chci hrát a s tímto kádrem něco dokázat,“ prohlásil po podpisu dvoumetrový bombarďák.

Další dobrou zprávou byl pro trenéra příchod Zdeňka Linharta, jenž by měl Chorému krýt záda. Jílek znal odchovance Českých Budějovic z mládežnických národních týmů, takže ví, co od něj čekat. Minimálně zpočátku však zřejmě žádné zázraky. „Linči potřebuje čas, aby se dostal do ideální kondice a aby pochopil, jak hrajeme.“

Lukáš Buchvaldek
Ofenzivní záloha? Jílek zvažuje nasazení Buchvaldka a Moulise

Kmenový hráč pražské Slavie byl tak zřejmě důvodem, proč odešel Jakub Yunis hostovat do polských Katowic. V Linhartovi navíc Sigma našla agresivního, náběhového hroťáka, jenž v kádru dosud chyběl. Teď ještě aby střílel góly… „Když budu hrávat v útočně laděném týmu, budu je dávat,“ věří letní posila.

Překvapivým trumfem Hanáků by však mohl být muž, který na Andrově stadionu působí již půl roku: Bidje Manzia. Dvaadvacetiletý fotbalista z Konga během přípravy přesvědčil realizační tým o tom, že mu to svědčí více na špici než na straně. „Vnitřně jsem si ho posunul do pozice hrotové hráče, vypadá tam lépe než na křídle, kde působil loni,“ potvrzuje Jílek a dodává: „Nahoře daleko lépe splňuje nároky, které na něj máme. Je hodně pohyblivý, v té práci až neúnavný.“

Sigma Olomouc. Ilustrační foto
Sigma už osm let nevyhrála úvodní zápas. Načne v Boleslavi pohodu, nebo problém?

Jedno minus však Manzia, jenž v dresu Dukly vstřelil dvě ligové branky, přece jen má. „Co mu chybí a co dělá útočníka útočníkem, je efektivita. Do šancí se sice dostává, ale neproměňuje je… To je bolest celého českého fotbalu,“ konstatuje kouč.

Závratná čísla v nejvyšší soutěži však nemá ani Linhart (48 zápasů/3 branky), ani Chorý (25/3). O to důležitější bude, aby se sigmáci o brankový příděl dělili rovnoměrně. Tím spíš, když si soupeř bude právě na Chorého či Plška, loňského nejlepšího kanonýra FNL, dávat velký pozor.

Čtvrtým do party je Václav Vašíček, který však ještě minimálně během podzimu bude rehabilitovat po operaci kolene.