Legendární kouč Petr Uličný si vyvrcholení MOL Cupu nenechá ujít, tipnout výsledek však diplomaticky odmítá.

,,Oběma mužstvům moc fandím. Že se dostala až do finále a jedno z nich bude hrát poháry, je bomba a famózní úspěch! V Olomouci máme překrásné hřiště, super stadion, takže to může být výborný fotbal. Těším se i na diváckou kulisu, ale netroufám si tvrdit, kdo vyhraje. Ať je to ten lepší," usmívá se v rozhovoru pro Deník sedmašedesátiletý trenérský rekordman, známý i jako ,,Hanácké Ferguson".

Ilustrační foto
Olomouc zaplaví tisíce fandů Opavy a Zlína. Policie chystá velké manévry

Překvapilo vás, že se do finále probojovaly zrovna dva provinční kluby?
Co se týče Opavy, je to momentální vizitka druhé ligy, kterou hraje i Sigma. Opava stále bojuje o postup, hraje pěkný fotbal a vyřadila čtyři týmy z nejvyšší soutěže, což je obrovský úspěch trenéra Romana Skuhravého a celého vedení. Navíc má vynikající diváky, byl jsem se podívat na utkání s Ostravou a byla tam báječná atmosféra.

Ale předpokládám, že v roce 2000, kdy jste ve Slezsku působil, tam nebyly evropské poháry tématem…
(hlasitě se rozesměje) To teda vůbec, v žádném případě! Víte, na Opavu mám navíc takovou smutnou osobní vzpomínku,protože jsem s ní jedinkrát v životě spadl. Bylo to to pro mě strašně frustrující a moc mě to mrzelo.

Co Zlín?
Ten jsem trénoval dokonce dvakrát, Jeho účast ve finále už ale takovým překvapením není, protože Bob Páník tam odvádí vynikající práci. Zaslouží si obrovské absolutorium. Párkrát jsem tam byl a jejich fotbal se mi moc líbí. Přešel i přes Slavii, celou sezonu navíc i v lize bojuje o evropské poháry. Bohužel to sice na jaře nezvládli, doma prohráli pár zápasů a bylo po naději, nicméně se klub pod současným vedením obrovsky posunul.

Trenér Sigmy Václav Jílek
Jílek před finále poháru: Přál bych si takovou atmosféru i na Sigmě

Máte na Fastav příjemnější vzpomínku než na SFC?'
Na Zlín mám dvě. S ním jsem pro změnu do první ligy postoupil v roce 93, tehdy ale postupovalo šest mužstev.

A ta druhá?
To druhé angažmá už se moc nepovedlo, potom mě střídal Pavel Hoftych a naštěstí to tehdy zachránil. Tak to ale ve fotbale u nás trenérů chodí. Někdy zažijete úspěch, někdy zase zklamání. A Zlín teď má před sebou historickou šanci, i když to už možná kdysi dávno zažil. Ještě když já jsem hrával fotbal, myslím, že byl v nějakých pohárech. Ale to už je sakra dávno, čtyřicet roků!

Vidíte, a teď je Opava nebo Zlín dokonce blízko přímé účasti v základní skupině. Stačí, když Manchester United ve finále Evropské ligy porazí Ajax.
Jo? Ty bláho, to jsou věci! (opět se rozesměje) Ale určitě se tam či tam pak v létě pojedu podívat, z Olomouce to mám kousek. Člověče, ale já su fakt zvědavé, jak to nakonec ve středu dopadne.

Ilustrační foto.
Z Opavy míří do Olomouce speciální vlak a čtyři tisícovky fans

Pro většinu hráčů Opavy i Zlína bude finále vrcholem kariéry. Tak důležitý zápas nikdy nezažili, musejí se na to nějak speciálně připravit?
Vrchol to pro ně je, ale co se týče sportovní formy, podle mě není na co se připravovat. Oba týmy se dobře znají, takže musejí zvolit nějakou super taktiku, aby druhého předčili. Podle mě se ale ani nemají čím překvapit, protože Bob Páník s Romanem Skuhravým se jezdí dívat na utkání a mají přehled o soupeřích. Navíc rozdíly v soutěži se tam smažou, protože Opava vyřadila ligové mančafty včetně Plzně.

Vy jste zase v roce 2012 ve finále porazil Spartu se Sigmou, pro kterou to byla první trofej v historii. Ještě vám to někdy probleskne hlavou?
To teda, moc si toho cením! A nedávno mi zrovna říkali chlapci, kteří se toho účastnili, konkrétně Radim Kučera, že to bylo teď někdy přesně pět roků, kdy jsme na neutrálním hřišti v Plzni tu Spartu porazili. Bylo to něco úžasného, vrchol mé kariéry, zakončil jsem tím mé úspěšné fungování v první lize. Nebo spíše poloúspěšné? (usmívá se)

Petr Uličný
Rekordman Uličný: Mohl jsem být slušnější. Ale fotbal je divadlo a já herec
Karel Brückner a Petr Uličný. Křest knihy Bouřlivák John v obchodním centru Šantovka v Olomouci
Uličný zpíval v Šantovce. Křtil Bouřliváka Johna, kmotrem byl Brückner