Chválkovice tak odskočily svému sobotnímu soupeři na pět bodů a udělaly důležitý krok k záchraně.

„Uvědomovali jsme si, že buď Litovli odskočíme, nebo se na nás dotáhne. První polovina se vyvíjela jednoznačně ve prospěch domácích. Pak jsme se ale herně zvedli a hlavně přišel ten šťastný okamžik," zmínil trenér hostů Tomáš Glos vlastní gól z úvodu druhé půle.

Domácí Litovel si v zápase vytvořila více šancí než soupeř, ale domácí opět doplatili na mizernou koncovku. Koneckonců Tatran na jaře ve čtyřech zápasech neskóroval ani jednou.

„V prvním poločase jsme měli vést 4:0. Soupeř se pak jednou dostane před bránu a dáme si vlastní gól. Někdy to tak je, někdy na vás i ten záchod spadne," glosoval smolný zápas trenér Milan Schmidt.

Jeho svěřenci na soupeře vlétli a v první dvacetiminutovce si vytvořili několik velkých šancí. Nejblíže k vedoucímu gólu byli Kvapil a Pěruška, která shodně trefili tyč. Obě akce přišly po centrovaných míčích, které dělaly hostům v první půli velké problémy.

„Po prvním poločase domácí mohli vést 3:0. Bylo to většinou po standardních situacích, které jsme zbytečnými fauly vyráběli sami. Ve druhé půli jsme se už faulů vyvarovali a šancí ubylo," kvitoval trenér Chválkovic Tomáš Glos.

Souboj dvou nejhorších celků krajského přeboru nakonec rozhodla 47. minuta. Chválkovický Sedlář poslal do vápna přízemní centr, který ve skluzu srazil za záda bezmocného brankáře domácí stoper Marek Kučera.

Litovel se z vlastního gólu jen těžko vzpamatovávala a do konce zápasu si vytvořila už je jednu příležitost. S tou ale v duchu předchozích šancí naložil Marek Schon, který střelou z hranice vápna orazítkoval břevno chválkovické brány. Branková konstrukce tak potřetí hrála s hosty.

„Je to zmar. Něco v týdnu trénujeme, všechno nám to pak vyjde, ale nedáme gól. Ten já sám dát nemůžu," krčil rameny domácí kouč Schmidt, který k poslednímu mužstvu krajského přeboru přišel před minulým kolem.

To Chválkovice už mají zřejmě to nejhorší za sebou a po sobotní výhře si mohou užít více klidu.

„V krajském přeboru můžete vyhrát a prohrát s každým. Máme za sebou těžký los, kdy jsme hráli proti prvním třem týmu. Teď si to rozdáme s těmi ostatními a na tyto zápasy si budeme věřit, protože jsme na podzim tyto soupeře herně přehrávali," řekl trenér Chválkovic Tomáš Glos.

TJ Tatran Litovel – SK Chválkovice 0:1 (0:0)

Branka: 47. Kučera vlastní. Rozhodčí: Dorušák – Bartuněk, Vojtek. ŽK: Kvapil, Bednář – Beneš, Vališ, Toman, Václavík. Diváků: 80.

Litovel: Šikl – Kučera, Spurný, Škoda, Kvapil – Heinz, Grossmann (64. Čep), Pěruška, Schon – Vydržel (53. Kudrna), Bednář. Trenér: Milan Schmidt.

Chválkovice: Kovařík – Vávra (89. Dosoudil), Štefek, Beneš, Václavík (78. Kameníček) – Sedlář, Toman, Vališ, Moravec – Výkrutík (64. Štrbík), Žebrok. Trenér: Tomáš Glos.

Autor: ONDŘEJ KAŠLÍK