Šestatřicetiletý hrající trenér Jaromír Lukášek je při vyhlašování cílů obezřetný, oceňuje však sebevědomí, které jeho tým postupně získává. „Když budeme po podzimu nahoře a budeme bojovat o nejvyšší příčky, tak si v zimě vyhodnotíme, jestli do toho pak šlápnout, nebo ne. Ale teď sezona plyne, kluci získávají sebedůvěru a formu," říká bývalý hráč olomouckého HFK, v jehož dresu působil také ve druhé nejvyšší české soutěži.

Jaké jsou dojmy ze vstupu šternberského A-týmu do nové sezony?

Zvládli jsme dobrý start do sezony a jedeme do Ústí, kde určitě budeme zase chtít bodovat. Vždy jsou ve výkonu nějaké rezervy, ale Chválkovice jsme nepustili do žádné vážnější šance. To se na cizím hřišti počítá, kluky musím pochválit.

Vše jde tedy podle představ?

Kromě prvního poločasu v Lutíně, kdy to nebylo optimum, to je jinak dobré. Začátek jsme chytli a hrajeme podle toho, co máme nacvičené. I standardní situace se nám daří. Je vidět, že kluci to vnímají a rozebírají si to dobře v hlavě. Když tohle funguje, tak se fotbal hraje daleko líp.
Dáváte si s týmem nějaké vyšší ambice?

Minulý rok jsme byli třetí a nižší ambice si nedáváme. Když budeme po podzimu nahoře a budeme bojovat o nejvyšší příčky, tak si v zimě vyhodnotíme, jestli do toho pak šlápnout, nebo ne. Ale teď sezona plyne, kluci získávají sebedůvěru a formu. Když to tak udrží, tak pak uvidíme, jak nám to půjde dál. Sezona je ještě hodně dlouhá.

Je pro vás náročná pozice hrajícího trenéra?

Náročné to je i není. Ze hřiště a z lavičky vidí člověk některé věci jinak. Ale taky si myslím, že můžu pomoct s rozehrávkou a s klidem ve hře, aby to bylo pro kluky snazší. Když kluci budou v pohodě, tak se nestraním toho, že bych si sedl na lavičku a koučoval ze střídačky. Uvidím také podle zdravotního stavu, občas se někdo zraní a je potřeba přeskupit sestavu. Vždycky to vychází tak, že hraju (úsměv).
Přece jen ale musíte sledovat svou hru a zároveň výkony deseti dalších hráčů.

V tom je to složitější, jasně. Ale o to líp si můžu na hřišti pohlídat to, co chceme hrát. Když to praktikuju já, tak to kluci vidí a je to pro ně jednodušší. Doufám, že to tak vnímají. Ohlasy takové jsou a zatím s tím hráči problém nemají. Dokud mám týmu co dát a předvést slušný výkon a dodat klid, tak to kluci budou brát.

Program vloženého kola krajského přeboru:

ST, 17.00: Hněvotín – Dolany, Lutín – Kralice, Kojetín-Kovalovice – 1. HFK Olomouc B, Velké Losiny – Zábřeh, Určice – Želatovice, Ústí – Šternberk, ČT, 17.00: Medlov – Chválkovice