A byť mají Olomoučtí nahráno dost bodů, od trenéra Václava Jílka vyhlášení jednoznačného útoku na poháry neuslyšíte.

„Pojďme se o tom pobavit třeba za osm kol, pak už bude ta situace jiná,“ vyzývá diplomaticky s úsměvem kouč Hanáků.

„Mým snem a cílem je udržet se v první pětce. Pak už osud rozhodne, na co to bude stačit,“ dodává.

Ukázala vám příprava nějakou Achillovu patu vašeho celku?
Nemyslím si, že by ukázala zásadní problém. Mužstvo je už konsolidované, v přípravě jsem viděl výkony, které jsem očekával. Samozřejmě například poslední utkání s Libercem nebylo ideální, ale tomu se asi nevyhne nikdo. Možná se můžeme bavit o šíři kádru, protože nemáme na pozicích třináct až šestnáct zkušené hráče, posunuli jsme tam dorostence. Ale věřím, že když dostanou příležitost, zvládnou to.

Ze šestice teenagerů se nakonec do ligového kádru probojovala polovina.
Brankář Gröger je v reprezentační devatenáctce, šly na něj z posledního srazu velmi dobré reference. Předpoklady má, takže byl jasnou volbou, protože jsme chtěli udělat změnu. Ale musím říct, že na sobě musí ještě hodně pracovat. Pak je tam Jirka Sláma a Tomáš Zlatohlávek. U nich to bylo o postech, neřešil jsem věk. Dřív bylo naprosto běžné, že dorostenci sbírali zkušenosti, dnes se liga zbytečně dělá starší. Slámič může alternovat za Lukáše Kalvacha, kde jsme neměli náhradu po odchodu Michala Obročníka, a zároveň i na levém beku. To se velmi podařilo. Zlatan je nejmladší, ale vidím u něj velký potenciál. Postupem času z něj může vyrůst solidní hráč do pozice deset.

Václav Jemelka (vpravo v modrém)
Jemelku chtěla Slavia, o Faltu byl zájem v Itálii. Sigma řekla NE!

Proč nakonec zůstal i Michal Surzyn? V Pardubicích by odehrál třeba čtrnáct druholigových zápasů, v Sigmě bude jen krýt záda Vepřekovi a Sladkému.
(přikyvuje) Rozhodování nebylo jednoduché. Michal sice v Pardubicích odehrál téměř všechno, ale vrátil se ve stavu, který pro mě nebyl akceptovatelný. Takže pokud má ambici hrát ligu, je třeba s ním pracovat. Takhle jsme k tomu přistoupili, i na úkor toho, že nebude mít druholigové vytížení. Zase ale bude v kvalitním tréninkovém procesu, s kvalitními hráči a pod nejvyššími nároky. Bavil jsem se o tom s ním a přijal to. Teď už bude jen na něm, aby během půl roku ukázal, že kvalitu má.

Zabojujete o poháry?
V jakémkoli sportu je strašně těžké plánovat výsledek, takže pro mě je cestou k úspěchu výkon. Pokud se budeme prezentovat jako na podzim, jsem přesvědčený, že body získávat budeme. Ale může se stát, že dvakrát se něco nepovede, hráči si přestanou věřit a všechno půjde složitěji… Nechtěl bych do éteru jednoznačně hlásat, že naším cílem je pohárová Evropa. To je nesmysl, jsme nohama na zemi. Na druhou stranu bych nechtěl, abychom byli „připosraní“ z toho, že můžeme něco dokázat.

Asi souhlasíte, že se o to zřejmě poperete se Spartou a Libercem.
Určitě, Sparta jednoznačně půjde nahoru. Nakoupila takovou kvalitu, že se to v průběhu jara prostě musí projevit. Dále je tam Liberec, v sobotu se ukázalo, že to bude hodně vyrovnané, bude záležet na detailech. Pak už je od pátého místa odstup, takže mým snem a cílem je udržet se v první pětce. Pak už osud rozhodne, na co to bude stačit.

Michal Vepřek
Vepřek: Lidi v Olomouci se baví o fotbale pozitivně, je to hezký pocit

Jak s odstupem času nahlížíte na přestup Tomáše Chorého do Plzně? Musí vás přece těšit, jaký progres pod vámi udělal, ne?
Nevím, jestli ten největší progres udělal pode mnou, myslím, že spousta trenérů má zásluhu na tom, kde je. Nicméně pokud člověk poslední dva roky pracuje s nějakým hráčem, je potěšující, když je pak o něj zájem. My jsme klub, který je založený na tom, že někoho vychová a pak zhodnotí. Ale to, že Choras udělal takový krok v tuto chvíli, mě moc netěší. Mysleli jsme si, že by tady ještě nějakou formou mohl na jaro setrvat, bohužel to nebylo možné.

Asi věří, že se rychle prosadí.
V Plzni to podle mě bude mít hrozně těžké, je to skok o level výš. Navíc je tam Krmenčík, Bakoš, další hráči, v létě se vrátí Kuba Řezníček… Tomášovi bude třeba půl roku nebo rok trvat, než se srovná se vším novým, ale během určité doby ukáže, že má kvalitu. A možná se posune i dál.

Ladislav Minář
Spokojení fans Sigmy? Dlouho jsem neměl propíchnuté gumy, hlásil manažer Minář