„Turnaj kdysi vznikl z iniciativy našich hráčů. Jmenovitě se o to asi nejvíce zasloužil pan Pivoda se svým synem. Podařilo se nám hned první ročník zajistit dobrou účast a vyhrála Sigma Olomouc,“ prozradil ředitel turnaje Vlastimil Němec starší.

Možná byste čekali, že olomoucká Sigma v rámci regionu musela tento turnaj vyhrát vícekrát, opak je pravdou. Naposledy se z triumfu radovala v roce 1998. Od té doby byl pro ni želatovický turnaj zakletý, několikrát se musela sklonit před oběma pražskými „S“, vloni třeba před plzeňskou Viktorkou.

Kletbu Olomoučtí prolomili tento víkend. Celým turnajem prošla Sigma naprosto suverénně, až v semifinále proti nováčkovi MFK Chrudim musely rozhodnout penalty. Ve finále pak Olomouc zdolala Roudnici nad Labem 3:1.

„Tradičním turnajem jsme prošli bez jediné porážky. Ve všech utkáních jsme byli herně dominantní, jen nás trápila koncovka, díky které byla některá utkání až do konce napínavá,“ hodnotil tažení Sigmy U12 trenér Tomáš Bilík.

Část elity chyběla

Ptáte se, kde skončily elitní prvoligové kluby? Pražská Bohemka brala páté místo, Teplice šesté, Karviná skončila sedmá. Ostatní z elity letos do Želatovic nedorazili.

„Je to čím dál složitější. Turnajů pro mládež je více, největší konkurenci právě máme v Ostravě, kde se koná Baník Cup, tam jsou přední žákovská mužstva – Sparta, Slavia nebo Zbrojovka. Proto je pořád těžší sem elitní kluby dostat,“ vysvětlil Vlastimil Němec.

Želatovický turnaj každopádně své jméno má a o jeho kvality na Přerovsku nemusí mít obavy. Důkazem je i výsledek domácích týmů. FC Želatovice bral 15. a přerovská Viktorie poslední 16. místo. Pro mladé fotbalisty je podobné měření sil hlavně velkou školou. Doba, kdy se přerovští žáci mohli rovnat s nejlepšími (tak jako třeba v roce 1999, kdy zvítězil HFK Přerov před Teplicemi a Slavií), je však už hodně vzdálená.

„Většinou se ptáme účastníků, kteří jsou tady poprvé. Když odjíždějí, většina říká, že turnaj má vysokou sportovní úroveň a pokud budou pozváni, přijedou i příště. To je pro nás největší vysvědčení,“ řekl závěrem ředitel turnaje Vlastimil Němec starší.

Konečné pořadí

1. SK Sigma Olomouc

2. SK Roudnice nad Labem

3. MFK Chrudim

4. SK Uničov

5. Bohemians Praha 1905

6. FK Teplice

7. FK Karviná

8. 1.HFK Olomouc

9. FC Petržalka

10. JUPIE B.Bystrica

11. 1.SK Prostějov

12. FO Podbrezová

13. SK Kroměříž

14. MŠK Fomat Martin

15. FC Želatovice

16. 1. FC Viktorie Přerov

Nejlepší hráč: Patrik Baran (Podbrezová)

Nejlepší střelec: Martin Hlavatý (Petržalka)

Nejlepší brankář: Mikuláš Zavřel (Chrudim)