„Tak jsme první no a co?!" neslo se po závěrečném hvizdu rozhodčího. O postupu do 1. B třídy se teprve bude jednat.

„Proč ti pánové neplatili? A co to měli za kartičky?" ptá se vnuk své babičky, když s kolegou vcházíme na útulné hřiště v Kožušanech, abychom napsali o případném postupu do 1. B třídy.

Domácí mají na druhou Červenku náskok šesti bodů, na rozdíl od soupeře však mají před sebou nedělní zápas k dobru, k tomu další dvě poslední kola.

Sečteno podtrženo, ve třech utkáních stačí Sokolu k uhájení první příčky uhrát jediný bod.

Vlak za střídačkami

„Budeme slavit už dnes, měli by nám i přijet gratulovat ze svazu," shodují se místní a v horkém odpoledni objednávají krakonošskou jedenáctku.

K tomu cigáro, sekanou či kabanos z grilu.

Na oboje vám stačí padesátikoruna a máte pravou fotbalovou svačinku.

Když domácí Tomáš Řehák v páté minutě otevírá tečovanou střelou skóre, vypadá to, že si Kožušany na svém pěkně střiženém pažitu připíšou další vysokou výhru.

Vzápětí pár metrů nad střídačkami projíždí poprvé v průběhu zápasu vlak. Rarita.

„Kdysi když projížděl strojvedoucí, troubil nám fotbalově do rytmu. Teď už na to bohužel většinou kašlou," posteskne si naoko fanoušek Petr, který navštěvuje každý zápas již několik let.

Madridu taky nefókli ofsajd

Těsně před poločasem hosté z ojedinělé akce a viditelném faulu na gólmana Čaníka skórují.

„Ani náhodou, bylo to čisté. Včera rozhodčí taky nefókl ofsajd, a to bylo finále Ligy mistrů," hájí sudího lavička Velkého Týnce a odkazuje na chyby v sobotním madridském derby.

Domácí si však vedení ještě do pauzy berou zpět.

Opět se trefuje Řehák, tentokrát pěkným obloučkem přes zeď z přímého kopu.

„Tomáš je dobrý fotbalista, hrával kdysi za Sigmu a třeba s Martiny Hudcem a Vyskočilem má stříbro z mistrovství Evropy hráčů do devatenácti let," dozvídáme se v přestávce.

Po hodině hry posílá sám sebe na plac hrající trenér Kožušan Jiří Hovorka.

Téměř čtyřicetiletý harcovník je tak u toho, když se týnecký Pavel Kovařík po standardní situaci z otočky prosazuje stejně jako Řehák podruhé v utkání a překvapivě vyrovnává.

Následují nervózní minuty, kdy se hra přelévá z jedné strany na druhou.

Hovorka dostává žlutou kartu za řeči, nelíbí se mu odpískaný útočný faul.

„Dvanáctko, uklidni se! Protože jak jsi rychle přišel, můžeš ještě rychleji odejít!" odpovídá mu nekompromisně hlavní rozhodčí Petr Brázdil, jehož syn hraje za devatenáctku olomoucké Sigmy.

Panenkův dloubák nevyšel

V 83. minutě se stovka diváků dočkává kýžené situace, po ruce ve vápně Velké Týnce je odpískaná penalta.

Řehák má možnost poslat Sokol do vedení a zkompletovat hattrick. Trefuje se přesně k pravé tyči, ale vinou brzkého vběhnutí spoluhráče do šestnáctky nechává sudí pokutový kop opakovat.

Čtyřiatřicetiletý forvard se znovu rozbíhá, dloubne do míče á la Antonín Panenka, ale brankář Janák jej s velkou vervou vytlačuje s pomocí břevna ven!

„Aby se vám to nevymstilo," říká neúspěšnému exekutorovi cyklista a zároveň fanoušek fotbalu, který zvládl první poločas ve Slavoníně a na druhý přijel o kousek dál.

„Nebojte, k postupu nám stačí bod," odpovídá Řehák, když jde vzápětí kopat roh.

„Však ten ještě taky nemáte!" nedá se muž ve středním věku.

„Máme na to ještě další dva zápasy," reaguje pohotově s úsměvem nejlepší střelec II. třídy.

Když už se zdá, že se favorizovaní domácí spokojí s remízou, bere si míč někdejší hráč Prostějova Martin Soušek, obehrává ve vápně čtyři protihráče a předkládá balon před prázdnou branku Martinu Thomasovi – 3:2.

Trénink? Jen báčko

Je konec, Kožušany zaslouženě slaví.

„Bylo cítit, že poslední krok bývá nejtěžší, Týnec byl navíc v jarní tabule první a my druzí. Divákům se ten zápas určitě musel líbit. První místo chutná dobře, i když se to zejména na jaře nerodilo lehce, tréninková morálka nebyla ideální. V posledních týdnech jsme hráli jen báčko," usmívá se hned po hvizdu hrající kouč Jiří Hovorka.

„Sázeli jsme na dobrou partu, to je základ kožušanského fotbalu. A postup? Záleží, kam nás nalosují, ale tvrdím, že když si to mužstvo samo vybojuje, mělo by chtít jít výš, aby nakonec nepostoupil třeba šestý či sedmý tým tabulky," nebojí se 1. B třídy Hovorka.

Nakonec se nesmutní ani v táboře Velkého Týnce, který na půdě lídra předvedl velmi dobrý výkon.

„Musím kluky pochválit, protože na okresní přebor mají Kožušany nadstandardní mančaft a specifické hřiště. Potom jsme se tomu vyrovnali, ale stále máme na čem pracovat a co zlepšovat. Škoda, mohli jsme to pro fanoušky dotáhnout aspoň do penalt," uzavírá sportovně i trenér hostů Vratislav Filip.

Kožušany – Velký Týnec 3:2 (2:1)

Branky: 5. a 45. Řehák, 90. Thomas – 42. a 63. Kovařík. Rozhodčí: Brázdil – Bastl, Borůvka. ŽK: Vyroubal, Soušek, Hovorka, Čaník – Hrudník. Diváků: 120.

Kožušany: Čaník – Mík, Rozehnal, Guskovič, Stránský (26. Vyroubal) – Chlapík (60. Hovorka), Thomas, Soušek, Stuchlík – Řehák, Pučálka (89. Pazdera). Trenér: Jiří Hovorka.

Velký Týnec: Janák – Dosoudil, Švéda (37. Fabisz), Grofek, M. Coufal – Koliba, Doležel, Hrudník, Majer – Kovařík, Pospíšil. Trenér: Vratislav Filip.