Na špici tabulky HET ligy prohánějí mladí odchovanci hanáckého celku kluby, které v létě utratily za posily nejen desítky, ale i stovky milionů korun.

Co stojí za vzestupem moravského mančaftu? Deník vám přináší šest odpovědí.

1) Trenér Jílek

O jednačtyřicetiletém kouči Václavu Jílkovi už toho bylo napsáno víc než dost. Pravdou však je, že postup zpět mezi elitu, kde Sigma zatím válí na jedničku s hvězdičkou, jde za ním a vedením olomouckého klubu, které mu před rokem vyjádřilo v těžších druholigových časech důvěru. Náročný Jílek ordinuje svému hladovému mančaftu od první minuty aktivní fotbal s vysokým presinkem, který nese ovoce i v HET lize.

2) Variabilní útok

Také jste si mysleli, že poté, co se dlouhán Tomáš Chorý v utkání se Slavií zranil, bude Sigma v útoku méně nebezpečná? Kouč Jílek na hrot vysunul záložníka Jakuba Plška a Sigmě to klape snad ještě víc! Výrazně se o to podílejí i obě křídla – Šimon Falta s Tomášem Zahradníčkem – která rotují a pořádně zaměstnávají defenzivy soupeřů. A do výborné fazony se rovněž ve středu pole dostal i David Houska, přes nějž jde většina akcí.

Martin Sladký
Obránce Sladký po útočné explozi: S Daridou jsem se chtěl vsadit o večeři
Jakub Plšek (vpravo)
Snajpr na záskoku Plšek: Věříme si, nastavili jsme si to v hlavě

3) Ročník 1993

Falta, Houska, Texl, Zahradníček a Plšek. Všech pět jmenovaných záložníků patří do výjimečného ročníku 1993, který v roce 2012 vyhrál titul v celostátní dorostenecké lize. Není tak divu, že oproti movitějším klubům které si pořídily posily, se Hanáci nemusejí dlouho sehrávat. Mladí odchovanci spolu hrají od žákovských let, a jak sami přiznávají, mohou spolu hrát skoro poslepu. Sehranost je největší výhoda současné Olomouce.

Zleva: Tomáš Zahradníček, David Houska a Jakub Plšek slaví trefu do branky Karviné
Takhle pálí ročník 93! Odchovanci Sigmy vystrkují růžky

4) Pevná defenziva

Vzhledem k tomu, že trojice Vepřek, Radakovič a Sladký spolu hrála už loni, byli olomoučtí fanoušci zvědavi především na čtvrtého do party. Měl jím být Roman Polom, ale nakonec dostává důvěru 22letý odchovanec Václav Jemelka. Ačkoli ryšavý stoper v lize teprve začíná, vede si jako starý mazák. Ve vzduchu je bezchybný a podobně se chová i na zemi, kde svou silnější levačkou často volí konstruktivní rozehrávku.

5) Fungující kabina

Omílá se to neustále dokola, ale současná kabina Hanáků opravdu nemá negativní prvek, což je v kolektivním sportu nesmírně důležité. Mladý kádr plný hladových vlčáků v nejlepších letech táhne za jeden provaz a na hřišti to jde krásně vidět. Při rozhovorech používají všichni hráči nejčastěji slovo TÝM. A jak říká lodivod Jílek, až právě z dobře fungujícího týmu vylezou i jednotlivé individuality. Tak jako třeba reprezentant Šimon Falta.

Šimon Falta
Novopečený reprezentant Falta: Sny se mohou plnit dřív, než se člověk naděje

6) Nové rozestavení

Ač to možná na první pohled nevypadá nijak výrazněji, jde o klíčový prvek celé hry. Sigma řadu posledních sezon nastupovala v rozestavení 4-2-3-1, tedy s jedním podhrotem, který doplňoval koncového útočníka. Jenže nyní je situace jiná, Hanáci sázejí na schéma 4-1-4-1, kde je novinkou klasický defenzivní záložník Lukáš Kalvach. Ten drží prostor před stopery, což vyhovuje Houskovi a spol., kteří mají více sil na podporu útoku.

Zrekonstruované šatny olomouckého krytého bazénu
Krytý bazén v Olomouci otevřel po modernizaci. Nové šatny dostanou kamery