Guidetti prožil nepříjemné zranění, kvůli kterému dva roky pořádně nehrál, a teď si užívá každou minutu na hřišti, zvlášť za národní tým.

„Když jsem vyrovnal, musel jsem v sobě držet slzy. Bylo skvělé hrát ve druhé půli na stranu, kde měli místa naši fanoušci, a užít si s nimi radost z gólu," prohlásil fotbalista, jehož otec a dědeček pocházejí právě z Itálie.

Švédský útočník John GuidettiJak byste popsal obrat proti Italům?
Jedná se o fantastický úspěch pro naši zemi. Dostalo nás to do hry a do dobré pohody pro zbytek turnaje.

Cítili jste pořád energii na výhru v zápase i po červené kartě z první půle?
Vyhrát zápas? Možná jsem nedoufal, že zvítězíme. Ale věřil jsem, že můžeme uhrát bod. Řekli jsme si „kluci, to zvládneme, můžeme vybojovat remízu". Ale získat tři body? To je úžasná vzpruha. Bohužel jsme ztratili jednoho z našich nejdůležitějších hráčů. Alexandra Miloševiče budeme postrádat v dalším zápase, ale máme několik kvalitních fotbalistů, kteří ho mohou zaskočit.

Co se stalo v kabině, že jste najednou ve druhém poločase hráli o poznání lépe?
Jak jsem řekl, šli jsme si za tím. V ofenzivě jsme hráli se třemi záložníky, kteří pro nás odvedli výbornou práci. Dva útočníci se snažili dělat problémy italské obraně a jejich úkolem bylo podržet míč. Vyplatilo se a pak jsme dali jeden gól a vytvořili si příležitost přidat druhý.

Byl pro vás speciální zápas tím, že máte italské kořeny v rodině?
Každý zápas, který hrajete za národní tým na velkém turnaji, je speciální. Když jsem vyrovnal na 1:1, musel jsem v sobě držet slzy. Dal jsem několik důležitých gólů, na velkých stadionech, které byly vyprodané. Ale je to něco speciálního skórovat za vlastní zemi.

Co říkáte na podporu vašich fanoušků?
Jsou úžasní. Z padesáti procent je to jejich vítězství. Bylo skvělé hrát ve druhé půli na stranu, kde měli místa naši fanoušci, a užít si s nimi radost z gólu.

Švédský útočník John Guidetti

Švédský útočník John Guidetti. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Střídal jste v 76. minutě. Chtěl jste dohrát zápas, nebo už jste byl po hře v deseti vyčerpaný?
Naběhal jsem toho dost. Někdy je lepší prostřídat a pustit do hry někoho s větší energií. Mikael Ishak mě vystřídal a vedl si skvěle. Zařídil červenou kartu a vytvořil penaltu. Vyhrálo nám to zápas. Máme několik dobrých hráčů. Když je někdo unavený, tak je lepší to přiznat.

Jak vidíte po výhře v úvodním zápase situaci ve skupině?
Teď jsme na špici tabulky, co bude dál, se uvidí. Musíme si to teď užít. V pátek slavíme švédskou tradici Midsummer (období letního slunovratu – pozn. red.), kdy tancujeme všichni dokola kolem jedné věci. Je to velmi podivné (směje se). Oslavíme to s rodinou a přáteli. Zůstaneme však koncentrovaní na další střetnutí. Utkání jdou rychle po sobě a každý duel je klíčový.

Vrátil jste se z hostování ze skotského Celticu Glasgow zpět do Manchesteru City. Vnímáte účast na Euru i z osobního hlediska, a sice, že hrajete o budoucí kontrakt?
Hraju prostě jen pro svou zemi. Nepřemýšlím o svém budoucím kontraktu. Mám svého agenta, který se o tyto záležitosti stará. Zůstávám soustředěný na výkon pro Švédsko a užívám si každou sekundu turnaje.

Petr Musil